Quarelin, compr.
Indicatii:
Migrene: faza initiala a atacului migrenos de intensitate usoara si moderata; dureri de cap de origine hipertensiva (forme episodice sau cronice); dureri de cap simptomatice (dupa traumatisme craniene, maladii intracraniene de origine vasculara si non-vasculara). in manevre de introducere sau extragere a sondelor din organism. Infectii. Tulburari metabolice. Dureri in afectiuni ale capului, gatului, gurii, ochilor, nasului, urechilor, sinusurilor, dintilor si altor parti ale capului si fetei.
Contraindicatii:
Hipersensibilitate la derivati pirazolonici, porfirie hepatica, deficienta congenitala a G-6-P-DH, granulocitopenii, insuficienta severa hepatica, renala sau cardiaca.
Precautii:
Datorita riscului de agranulocitoza, administrarea prelungita a medicamentului trebuie, pe cat posibil, evitata; daca totusi este necesara, se impune controlul regulat al hemogramei. Daca apar febra ridicata, frisoane si rigiditate, angina, odinofagie, alterari in aspectul pielii si mucoaselor, tratamentul trebuie intrerupt si anuntat medicul. in astmul bronsic si in infectii cronice respiratorii (in special in cazul manifestarilor alergice), daca exista hipersensibilitate la analgezice (asa-numita �intoleranta la analgezice�) sau la antireumatice, administrarea presupune atentie sporita, datorita pericolului de soc. Acelasi lucru este valabil si in caz de hipersensibilitate (alergie, prurit) la alte substante (alimente, conservanti, par etc.). Folosirea la copii nu este indicata. Nu trebuie folosit in primele trei luni si in ultimele sase saptamani de sarcina. Trece in laptele matern, de aceea nu se administreaza la femeia care alapteaza.
Reactii adverse:
Cele mai importante efecte adverse sunt cele induse de metamizol (agranulocitoza, leucocitopenie, trombocitopenie, anemie hemolitica, soc anafilactic, eruptii pe piele si mucoase). Reactiile alergice pot aparea chiar dupa cateva administrari lipsite de complicatii. Simptome de agranulocitoza: febra, frison, angina, dificultati la deglutitie, inflamatii orale, nazale, faringiene, genitale si anale. in acest caz se impune imediat intreruperea tratamentului. Trombocitopenia: apare sub forma diatezelor hemoragice si/sau petesiilor pe piele si mucoase. Simptome ce pot anunta un soc anafilactic: transpiratii reci, scaderi ale tensiunii, ameteala, slabiciune, dispnee si decolorari ale pielii. Simptome asociate pot fi: edemul fetei, urticarie, senzatia de presiune in jurul inimii, tahicardie si senzatii de extremitati reci. in cazul unei boli renale preexistente sau a unui supradozaj, pot aparea: oligurie tranzitorie, anurie, proteinurie sau eventual nefrita interstitiala. Reactii aditionale de hipersensibilitate: toxicodermie cu eritem, urticarie, edem, congestia mucoaselor cavitatii bucale, nazale si gatului. in doze mari, cafeina poate excita sistemul nervos central si poate irita tractul gastrointestinal.
Compozitie:
Fiecare comprimat contine 400 mg metamizol sodic, 60 mg cafeina, 40 mg drotaverina hidroclorica.
Actiune:
Reuneste in mod avantajos efectele analgezice si antipiretice ale metamizolului, cele excitante si vasotonice ale cafeinei cu cele antispastice ale drotaverinei. Metamizolul este un derivat de pirazolona. Este cel mai puternic analgezic neopioid. Poseda, de asemenea, efecte antipiretice si antiinflamatorii. Este metabolizat in principal prin demetilare si acetilare. Este excretat prin urina. Cafeina este un derivat de metilxantina cu efect analeptic, exercitandu-si efectul excitator in principal pe cortexul cerebral si pe centrii respirator si vasomotor din medulla oblongata. Potenteaza efectul analgezicelor neopioide. Administrata in asociere cu antipiretice suprima migrena prin dilatatia vaselor cerebrale si reducerea presiunii lichidului cefalorahidian. Este absorbita rapid, concentratia maxima in plasma fiind atinsa intr-o ora. Circula legata de proteinele plasmatice in proportie de 36+7%. Drotaverina clorhidrat este un derivat de izochinolina, un spasmolitic actionand direct musculatura neteda. Drotaverina este metabolizata in ficat si este excretata prin intermediul bilei in fecale in proportie de cca 50% iar 30% este eliminata de catre rinichi prin urina. Timpul ei de injumatatire este de 4,9+1,8 h. in proportie de 1,1+0,5% este excretata sub forma nemodificata prin urina. Efectul puternic al Quarelin-ului devine manifest dupa 5-10 minute si in general dureaza 5-6 ore. Componentele isi potenteaza efectele, permitand astfel reducerea dozelor terapeutice ale fiecaruia administrate in mod separat.
Administrare:
Doza medie pentru adulti este de 1/2 - 1 comprimat de 2 - 3 ori pe zi. Comprimatul va fi inghitit, fara a fi mestecat, cu putin lichid.
HOROSCOP SAPTAMANAL: 18-24 noiembrie 2024. Pluto, planeta renasterii, se muta...
Avertizare meteo de ninsori abundente si temperaturi scazute! Un vortex polar...
HOROSCOP 19 noiembrie 2024. Pluto, planeta transformarii, intra in Varsator
Bucuresti, orasul cu 5 targuri de Craciun: De la cel mai mare brad hibrid la...
Sarbatoare 21 noiembrie 2024: Intrarea Maicii Domnului in Biserica. Prima zi...
Mai multe noutati