Salazidin 500, comprimate filmate
Compozitie
Comprimate filmate ce contin 500 mg sulfazalazina, excipienti q.s.
Actiune terapeutica
Sulfamida cu proprietati bacteriostatice, antiinflamatorii si imunodepresive, cu afinitate specifica pentru tesutul conjunctiv. Desi mecanismul actiunii sale terapeutice nu este complet elucidat se pare ca insasi molecula ca atare exercita o activitate terapeutica intrinseca la care se adauga activitatea metabolitilor sai, formati in cantitati egale sub actiunea florei intestinale: acidul 5 - aminosalicilic cu actiune predominant antiinflamatorie locala si sulfapiridina cu actiune sistemica in afectiunile inflamatorii cronice autoimune.
Indicatii
Colite ulceroase (in puseuri acute si ca tratament de intretinere); boala Crohn (numai in puseuri acute); poliartrite reumatoide si spondilartrite anchilozante.
Doze si mod de administrare
Tratamentul se individualizeaza dependent de severitatea afectiunii, toleranta si raspunsul pacientului. Pacientilor tratati prima data cu sulfasalazina li se vor administra doze mai mici ce vor fi treptat crescute in primele saptamani.
Colita ulceroasa, boala Crohn:
Adulti:
- puseuri acute: 2-4 comprimate de 3-4 x/zi;
- tratament de intretinere: doza se reduce treptat la 1 comprimat x 4/zi, nelimitat. Copii - puseuri acute: 40-60 mg/kg corp/zi, in 3-6 prize.
Poliartrita reumatoida, spondilartrita anchilozanta:
Adulti:
- 2 comprimate x 2/zi. Se recomanda inceperea tratamentului cu 1 comprimat/zi administrat in doza unica, doza fiind crescuta progresiv pe durata a 4 saptamani; efectele terapeutice apar dupa 1-2 luni de tratament. Pana la aparitia acestora se poate recomanda tratament asociat cu antialgice si/sau AINS. La nevoie doza poate fi crescuta la 3 g/zi, administrata in 2-3 prize. Tratamentul va fi continuat cel putin 6 luni.
Copii: nu se recomanda.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la sulfamide si salicilati, porfirie acuta, copii sub 2 ani.
Masuri de precautie
Inaintea instituirii tratamentului si periodic pe durata acestuia vor fi monitorizate hemograma, testele hepatice si urina.
Se administreaza cu prudenta pacientilor cu functie renala sau hepatica afectata, celor cu discrazie sanguina, astm bronsic si celor cu manifestari alergice. In cazul aparitiei unor manifestari alergice sau altor manifestari severe nedorite se recomanda intreruperea tratamentului. Se administreaza cu prudenta si monitorizare stricta pentru anemie hemolitica pacientilor cu deficit de glucoza 6 - fosfatdehidrogenaza. Administrarea in sarcina se face numai in cazuri de urgenta, in dozele minime eficiente. Nu se recomanda administrarea in ultimul trimestru de sarcina.
De asemenea se recomanda intreruperea alaptatului daca mama urmeaza tratament cu sulfasalazina.
Reactii adverse
Cele mai comune si frecvent raportate (>1%): durere de cap, febra, lipsa poftei de mancare, dureri abdominale, greata, urticarie, prurit, eritem, cresteri ale enzimelor hepatice.
Mai putin frecvent raportate (<1%): oboseala, depresie, oligospermie reversibila. Foarte rar raportate (<1): sindromul Lyell, sindromul Stevens Johnson, dermatite exfoliative, fotosensibilizare, dispnee, tuse, infiltratii eozinofilice, neuropatie periferica, proteinurie, hematurie, cristalurie, agranulocitoza (in tratamentele pe termen lung), anemie hemolitica, leucopenie, trombocitopenie.
O fetita de 2 ani a murit in urma unui accident stupid, la o presupusa cresa...
24 ianuarie, zi libera! Elevii nu merg la scoala vineri, de Ziua Unirii...
Celine Dion alaturi de cei trei fii ai sai, la 9 ani de la moartea sotului...
Elevii din clasele I-IV nu vor putea sa participe la olimpiadele scolare, in...
Motivul pentru care Gabriela Cristea a inscris-o pe fiica cea mare la o...
Mai multe noutati