Ultop, capsule
Compozitie
O capsula gastrorezistenta contine omeprazol 20 mg. Excipienti: sfere de zahar, hidroxipropilceluloza, carbonat de magneziu greu, zaharoza, amidon de porumb, laurilsulfat de sodiu, copolimer de acid metacrilic-acrilat de etil (1:1), talc, macrogol 6000, dioxid de titan (E 171), hidroxid de sodiu. Compozitia capsulei: capul capsulei: dioxid de titan (E 171), oxid rosu de fer (E 172), gelatina; corpul capsulei: dioxid de titan (E 171), oxid rosu de fer (E 172), gelatina.
Actiune terapeutica
Medicamentul inhiba secretia de acid gastric si scade aciditatea sucului gastric. Acesta contribuie la vindecarea ulcerului gastric sau duodenal si la disparitia durerii asociate acestuia. In caz de reflux al acidului gastric in esofag (boala de reflux gastro-esofagian), acesta previne actiunea daunatoare a acidului gastric asupra mucoasei esofagiene, ajuta la vindecarea inflamatiei, duce la disparitia pirozisului si previne reaparitia bolii. Actiunea sa incepe in prima zi de admimstrare iar efectele sale se intensifica in zilele urmatoare.
Indicatii
Ultop este destinat pentru tratamentul bolilor ce necesita o scadere a aciditatii sucului gastric. Medicul dumneavoastra v-a prescris acest medicament deoarece aveti una din urmatoarele boli: ulcer duodenal, ulcer gastric, ulcer asociat utilizarii de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, infectie cu bacteria Helicobacter pylori, boala de reflux gastro-esofagian, sindrom Zollinger-Ellison sau o alta afectiune cu secretie crescuta de acid gastric.
Tratamentul indelungat de intretinere cu Ultop reduce pericolul reaparitiei bolii deja vindecate.
Capsulele Ultop previn reaparitia inflamatiei esofagiene grave (esofagita eroziva), ulcerului gastric sau a durerii asociate utilizarii medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene.
Medicamentul poate fi, de asemenea, administrat copiilor peste 2 ani cu inflamatie esofagiana grava (esofagita ulcerativa).
Doze si mod de administrare
Urmati cu strictete indicatiile medicului dumneavoastra. Nu trebuie sa modificati dozele sau sa intrerupeti administrarea medicamentului fara a fi discutat in prealabil cu medicul dumneavoastra.
Adulti. Doza zilnica recomandata este de 20 mg omeprazol (1 capsula gastrorezistenta Ultop). La recomandarea medicului dumneavoastra, puteti, de asemenea, utiliza 40 mg omeprazol (2 capsule gastrorezistente Ultop). Pentru eradicarea bacteriei Helicobacter pylori trebuie sa utilizati 20 mg omeprazol (1 capsula gastrorezistenta Ultop) de 2 ori pe zi in asociere cu antibioticele adecvate (de obicei 2 antibiotice). La pacientii cu sindrom Zollinger-Ellison, dozele utilizate pot fi mult mai mari.
Daca aveti insuficienta hepatica grava, puteti utiliza o doza zilnica maxima de 20 mg omeprazol (1 capsula gastrorezistenta Ultop).
Medicul dumneavoastra va stabili durata efectuarii tratamentului. De obicei tratamentul este efectuat timp de 4-8 saptamani; de asemenea, aceasta poate fi prelungita.
Administrati acest medicament dimineata, inainte de micul dejun. Capsula trebuie inghitita intreaga.
Daca nu puteti sa o inghititi, deschideti capsula si amestecati continului acesteia cu o cantitate mica (aproximativ o lingura plina) de lichid (suc de mere, etc.) sau iaurt. Inghititi acest amestec imediat fara a mesteca.
Copii peste 2 ani. Pentru copii, dozele si durata tratamentului trebuie stabilite de catre medicul specialist. Doza zilnica recomandata de omeprazol este de 0,7-1,4 mg/kg. Doza zilnica nu trebuie sa fie mai mare de 40 mg omeprazol (2 capsule gastrorezistente Ultop). Medicamentul trebuie adminstrat dimineata inainte de micul dejun. Pentru administrare la copiii mici (intre 2-6 ani), trebuie sa deschideti capsula si sa amestecati continutul acesteia cu o cantitate mica (aproximativ o lingura plina) de lichid (suc de mere, etc.) sau iaurt. Copilul nu trebuie sa mestece amestecul administrat si trebuie sa-l inghita imediat. Tratamentul dureaza, de obicei, 4-8 saptamani.
Daca vi se pare ca efectul medicamentului este prea puternic sau prea slab, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Contraindicatii
Nu trebuie sa utilizati acest medicament daca ati avut vreodata o reactie de hipersensibilitate la omeprazol sau la oricare dintre excipientii produsului.
Masuri de precautie
Spuneti medicului dumneavoastra daca aveti vreo boala cronica, tulburare metabolica, daca aveti hipersensibilitate sau daca utilizati alte medicamente.
Ameliorarea durerii in perioada de tratament nu elimina posibilitatea ca boala gastrica sau esofagiana pe care o aveti sa fie maligna.
Daca aveti sau ati avut boala hepatica, s-ar putea sa fie nevoie sa utilizati acest medicament in doze mai mici. Nu este necesara ajustarea dozelor la pacientii cu afectare renala.
Experienta referitoare la profilul de siguranta si eficacitate al administrarii de omeprazol la copii este limitata. Ultop este recomandat copiilor peste 2 ani cu inflamatie esofagiana grava (esofagita ulcerativa).
La varstnici nu este necesara ajustarea dozelor de omeprazol.
Sarcina si alaptarea
Cereti sfatul medicului dumneavoastra inainte de a utiliza orice medicament.
Profilul de siguranta al administrarii acestui medicament in perioada de sarcina nu a fost stabilit si, de aceea, acesta poate fi utilizat doar daca este neaparat necesar.
Nu este recomandata alaptarea in perioada de tratament cu Ultop.
Reactii adverse
Ca toate medicamentele, Ultop poate avea, de asemenea, reactii adverse.
Ultop provoaca foarte rar reactii adverse ce necesita ajustarea dozelor sau intreruperea tratamentului. Daca observati aparitia oricareia dintre urmatoarele reactii adverse, adresati-va imediat medicului dumneavoastra: reactii alergice (de exemplu: eruptii cutanate, prurit, respiratie ingreunata sau umflarea buzelor, faringelui sau fetei), sangerari sau echimoze aparute fara o cauza precisa, colorarea in galben a pielii sau a conjunctivei, fatigabilitate marcata sau modificari afective.
Majoritatea reactiilor adverse sunt usoare si tranzitorii si, de obicei, nu necesita intreruperea tratamentului. Pot sa apara cefalee, vertij, fotosensibilitate, greata, durere abdominala, diaree, constipatie si meteorism abdominal.
Daca observati aparitia oricarei reactii adverse, chiar daca nu este mentionata in acest prospect, va rugam sa informati medicul dumneavoastra sau farmacistul.
Andreea Balan a fost ceruta in casatorie de Victor Cornea!
Alocatiile copiilor vor fi platite mai devreme in decembrie. Cand intra banii?
Cand incepe vacanta de iarna pentru elevi. Va fi o pauza de la cursuri de 18...
Helmut Duckadam a murit. Legenda fotbalului romanesc avea 65 de ani
Zile libere in 2025. Cand pica sarbatorile legale anul viitor?
Mai multe noutati