Vaccin bcg liofilizat pentru inoculare intradermica, fiole
Indicatii:
Nou-nascuti incepand de la varsta de 4 zile si copii intre 5 si 10 luni care nu prezinta cicatrice vaccinala sau prezinta o cicatrice vaccinala sub 3 mm. Persoane apartinand grupelor de varsta stabilite de Ministerul Sanatatii, care nu reactioneaza la tuberculina sau care prezinta o reactie de cel mult 9 mm in diametru la testarea cu 2 unitati PPD.
Contraindicatii:
Nou-nascutii subponderali (sub 2500 g), boli febrile concomitente, convalescenta unei boli infecto-contagioase (1-3 luni), afectiuni dermatologice acute, deficit imun.
Reactii adverse:
in cazuri rare se poate produce, dupa 1-3 luni de la vaccinare, o adenopatie axilara. Ganglionii sunt mici, duri, mobili, nedurerosi si nu se depisteaza decat la palpare sistematica. Adenopatiile care depasesc 10-15 mm si adenitele supurate sunt exceptionale si se datoresc, in majoritate, nerespectarii tehnicii de vaccinare. in cazul aparitiei unor astfel de fenomene, se instiinteaza imediat dispensarul antituberculos teritorial si Directia de Medicina Preventiva si Promovarea Sanatatii din Ministerul Sanatatii.
Compozitie:
Vaccinul BCG liofilizat pentru inoculare intradermica este o suspensie de bacili Calmmette - Guérin vii, in concentratie de 10 mg greutate semiuscata/ml in solutie de glutamat de sodiu 1,5%, liofilizata in volum de 0,2 ml (2 mg) pe fiola si conditionata sub vid.
Actiune:
Prin vaccinarea BCG se inlocuieste infectia naturala cu bacili virulenti printr-o infectie primara cu bacili atenuati. in urma inocularii intradermice a vaccinului BCG, o parte din bacili raman si se multiplica la locul de inoculare, iar alta parte difuzeaza pe cale limfatica si apoi sanguina in organism, unde se multiplica, inducand un raspuns imun de tip celular, capabil sa protejeze individul fata de o infectare ulterioara cu Mycobacterium tuberculosis. in decurs de 1-3 saptamani dupa vaccinare, la locul de inoculare se formeaza un mic nodul care continua sa creasca in dimensiuni timp de inca 1-2 saptamani. in majoritatea cazurilor, in zona centrala a nodulului, pielea se subtiaza, pana la formarea unui orificiu prin care se elimina continutul nodulului. Supuratia continua 1-3 saptamani, dupa care se formeaza o crusta centrala, care apoi se elimina, la locul vaccinarii ramanand o cicatrice mai depigmentata si usor deprimata fata de tesutul care o inconjoara. Dovada unei vaccinari reusite este reprezentata de existenta leziunii locale si de prezenta alergiei la tuberculina, evidentiabila dupa 6-8 saptamani de la vaccinare. Imunitatea dobandita prin vaccinare BCG este conditionata de persistenta in organism a corpilor microbieni BCG vii. Ea nu impiedica infectia, ci actioneaza prin inhibarea proliferarii bacililor virulenti. Vaccinarea BCG previne aparitia formelor grave de tuberculoza la copii si contribuie la diminuarea incidentei bolii in populatia generala.
Administrare:
Pentru a putea fi administrat, vaccinul BCG liofilizat trebuie suspensionat. Dupa pilirea gatului fiolei, fiola se inveleste strans intr-o foita de material plastic, dupa care gatul fiolei se rupe cu mana. Cu o seringa cu ac lung se introduc 2 ml din lichidul de suspensionare (Sauton diluat) in fiola de vaccin, dupa care continutul fiolei se amesteca prin aspirare si respingere in seringa, de 2-3 ori. Suspensia obtinuta este incolora, omogena, usor opalescenta. Vaccinarea se practica in partea postero-externa a bratului stang, in treimea medie. Injectarea se face cu o seringa de 0,5 ml sau 1 ml prevazuta cu un ac pentru inoculare intradermica. Se injecteaza strict intradermic 0,1 ml suspensie de vaccin BCG. in timpul operatiei de vaccinare, suspensia trebuie protejata impotriva luminii directe a zilei. Vaccinul va fi utilizat in decurs de cel mult o ora dupa suspensionare. Timp de 6 saptamani de la vaccinare (perioada de instalare a alergiei), vaccinatul nu va fi supus unor interventii chirurgicale sau unui tratament medicamentos imuno-depresiv si va fi ferit de contaminare tuberculoasa. La aplicarea vaccinului BCG se va asigura un interval minim de 1 luna fata de alte vaccinari. Revaccinarile se efectueaza la grupele de varsta stabilite de Ministerul Sanatatii, dupa testare tuberculinica prealabila.
Singurul mall din Bucuresti deschis si in ziua de Craciun
Unde iesim cu copiii weekend-ul acesta. Patinoar gratuit, intalniri cu Mos...
Drama Laviniei Milosovici. Fiica ei a murit la doar 4 ani: „La mine,...
Program Penny de Craciun 2024. Ce program au magazinele Penny de Sarbatori
Urari si mesaje de Craciun 2024 pentru parinti, prieteni, rude, colegi
Mai multe noutati