Zaditen, compr.
Indicatii:
Prevenirea pe termen lung a: astmului bronsic (toate formele, inclusiv cele mixte), bronsitei alergice, simptomelor astmatice ale febrei de fan (Zaditenul nu este eficace in suprimarea crizelor de astm deja instalate). Prevenirea si tratamentul alergiilor multisistemice: urticarie acuta si cronica, dermatita atopica, rinita si conjunctivita alergice.
Contraindicatii:
Hipersensibilitate la medicament.
Precautii:
Medicamentele antiastmatice simptomatice si profilactice deja in uz nu trebuie intrerupte brusc cand se incepe un tratament pe termen lung cu Zaditen. Acest lucru este valabil in cazul corticosteroizilor sistemici, datorita existentei posibile a unei insuficiente corticosuprarenale la pacientii dependenti de steroizi; in astfel de cazuri, refacerea reactivitatii normale la stres a axului hipofizo-corticosuprarenal poate dura pana la un an. in cazuri rare, s-a observat o reducere reversibila a numarului de trombocite la pacientii care primesc Zaditen concomitent cu antidiabetice orale. Asadar, este necesara numaratoarea trombocitelor la pacientii care iau concomitent antidiabetice. La pacientii diabetici trebuie luat in considerare continutul in glucide al siropului (5 ml = 4 g glucide), unele forme de sirop nu contin zahar. Siropul contine 2,35% etanol (in volume), unele forme de sirop nu contin etanol. Efecte asupra abilitatii de a conduce autovehicule sau de a supraveghea masini: in timpul primelor cateva zile de tratament cu Zaditen, capacitatea de reactie a pacientului poate fi diminuata; de aceea, este necesara atentie la conducerea autovehiculelor, manevrarea masinilor. Sarcina si alaptare: Desi nu exista dovezi ale unui efect teratogen, Zaditen-ul nu va fi administrat femeilor insarcinate decat daca este absolut necesar. Ketotifenul este excretat in lapte, de aceea, mamele tratate cu Zaditen nu trebuie sa alapteze.
Reactii adverse:
La inceputul tratamentului, pot aparea sedare si, rareori, uscaciunea gurii si usoare ameteli (care de obicei dispar spontan, pe masura continuarii tratamentului). S-au observat, ocazional, simptome de stimulare a SNC. S-a observat, de asemenea, cresterea in greutate.
Compozitie:
ketotifen (hidrogen fumarat).
Actiune:
Agent profilactic in astm si agent antialergic.
Administrare:
Adulti: 1 capsula (1 mg), de doua ori pe zi (la masa de dimineata si cea de seara). La pacientii la care este de asteptat un efect sedativ mai accentuat, se recomanda in timpul primei saptamani de tratament o crestere progresiva a dozei, incepand cu o capsula seara, crescand pana la doza terapeutica intreaga. Daca este necesar, doza poate fi crescuta pana la 4 mg pe zi, in doua prize. La o doza mai mare, este de asteptat un debut mai rapid al efectului. Copii: Observatiile clinice reflecta constatarile farmacocinetice, indicand ca la copii pot fi necesare doze in mg/kg corp mai mari decat la adulti pentru a se obtine rezultate optime. Aceste doze mai mari sunt la fel de bine tolerate ca si cele mai scazute (vezi si Farmacocinetica). Tratament bronhodilatator concomitent: Daca se administreaza bronhodilatatoare concomitent cu Zaditen-ul, pacientii vor observa ca pot reduce frecventa de administrare a bronho-dilatatoarelor. Nota: in prevenirea astmului bronsic, tratamentul poate dura cateva saptamani, pana la atingerea efectului terapeutic complet. De aceea, se recomanda continuarea tratamentului cu Zaditen minimum 2-3 luni la pacientii care nu reactioneaza adecvat dupa cateva saptamani. Daca este necesara intreruperea tratamentului cu Zaditen, acest lucru se va face progresiv, pe o perioada de 2-4 saptamani. Simptomele astmului pot reaparea.
Mall-ul din Bucuresti care va fi deschis si pe 1 ianuarie 2025
O mama a asteptat 4 ore cu copilul in brate, pentru o urgenta medicala, la un...
Cluj-Napoca renunta la artificii in noaptea de Revelion, in favoarea unui...
Program Auchan de Revelion 2024 si de Anul Nou
Guvernul promite a 13-a alocatie pentru copii incepand din 2025
Mai multe noutati