Cum sa-ti ingrijesti sanii in timpul alaptarii

/ / Modificat: 2022-02-03
Cum sa-ti ingrijesti sanii in timpul alaptarii

Alaptarea la san este cel mai natural si simplu mod de a hrani un copil, iar beneficiile sale sunt nenumarate si adesea de neinlocuit. Din acest motiv, majoritatea femeilor insarcinate isi exprima dorinta de a-si alapta bebelusii cat mai mult posibil.

Multe femei aud in timpul sarcinii fraze de genul "trebuie sa iti pregatesti sanii pentru alaptare". Insa, nu trebuie sa faci nimic in acest sens, deoarece corpul este singurul care se poate pregati, fara ajutor din exterior.

Insa, ceea ce poti face (si chiar ar trebui) este sa te informezi despre mai mult despre ingrijirea sanilor in timpul alaptarii. Exista modalitati care previn complicatii precum fisura mamelonului. Iar punerea in practica a acestora te va ajuta sa alaptezi fara probleme.

Iata cateva lucruri de care trebuie sa tii cont:

"Alaptarea nu ar trebui sa doara"

Probabil ca ai auzit de multe ori aceasta fraza si, daca esti la prima experienta, s-ar putea sa te nelinisteasca faptul ca simti mai mult decat un disconfort atunci cand iti pui copilul la san. Insa tine cont de faptul ca durerea este o senzatie subiectiva si, in acest caz, legata de mai multi factori. 

La inceputul alaptarii, te poti astepta sa simti un disconfort la nivelul sanilor tai sa se simta inconfortabil si sa te doara putin. Sfarcurile devenit cel mai pretios lucru pentru un bebelus infometat, care suge de 10-12 ori pe zi, sau chiar mai mult, in unele cazuri. In plus, pielea devine in permanenta umeda si este mult mai predispusa la iritatii din cauza frecarii de haine.

In cele din urma, toate schimbarile fizice si hormonale la care este supus corpul tau fac sanii mult mai sensibili.

In concluzie, toti acesti factori influenteaza perceptia durerii mamare. Dar, din fericire, dupa un timp, corpul se obisnuieste si tesuturile se adapteaza la aceasta noua conditie. Si, incetul cu incetul, disconfortul inceteaza aproape complet.

Totusi, daca durerea dureaza saptamani intregi sau daca te confrunti cu alte neplaceri (cum ar fi sangerari, febra sau intariri), cel mai bine este sa apelezi la ajutorul profesional al unui consultant in lactatie pentru a evalua ce se intampla cu adevarat.

Cum sa-ti ingrijesti sanii in timpul alaptarii

Iata cateva sfaturi utile care te ajuta sa eviti durerile si complicatiile care pot aparea in timpul alaptarii:

1. Evalueaza modul in care bebelusul se prinde la san

Este important sa verifici daca bebelusul are o prindere corecta la san. O fixare inadecvata intre gura si mamelon este principala cauza a durerii si a aparitiei fisurilor in primele saptamani de alaptare.

Daca ai nevoie, nu exita sa apelezi la un consultant in alaptare.

2. Pune copilul la san ori de cate ori este necesar

Alaptarea la cerere este una dintre cele mai importante 10 chei recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Aceasta strategie este benefica nu numai pentru copil, ci si pentru mama, deoarece asigura golirea corecta a glandei si previne multe complicatii.

3. Pastreaza o buna igiena a sanilor

Acest lucru este esential pentru a proteja pielea delicata a mamelonului si pentru a o ajuta sa isi intareasca apararea naturala. In acest sens, tine cont de urmatoarele sfaturi:

  • Nu iti spala sanii excesiv sanii. Pielea sanilor este curata si nu trebuie igienizata inainte sau dupa fiecare alaptare. Spalatul sanilor o data pe zi, in timpul dusului zilnic, este mai mult decat suficienta.
  • Evita sa folosesti produse iritante pe pielea sanilor: cel mai bun produs pentru igiena sanilor este apa si sapunul. Evita folosirea gelurilor de dus abrazive si a buretilor sau periilor de baie, in zona sanilor, dar in special a mameloanelor.
  • Lasa-ti sanii sa “respire”. In primele cateva saptamani dupa nastere, adica in perioada in care sfarcurile sunt cele mai iritate, este bine sa le expui la aer. De exemplu, in timpul noptii, poti dormi dezbracata. Sau, dupa ce il hranesti pe bebe, nu te imbraca imediat, si lasa sanii sa respire cateva minute. Acest proces favorizeaza uscarea si vindecarea naturala.

Apeleaza la sutiene pentru alaptare

Cand iesi la plimbare cu bebe, mergi in oras sau oriunde altundeva, foloseste un sutien special pentru alaptare. Acesta iti permite sa-l hranesti pe bebelus cu usurinta si previne aparitia disconfortului pe care l-ai intampina in cazul purtarii unui sutien normal.

Foloseste protectii pentru sfarcuri, daca este cazul

Atunci cand exista iritatii ale mamelonului, simpla frecare de haine poate deveni foarte inconfortabila, ducand la agravarea acestora. In acest caz este indicat sa apelezi la aparatoarele de mameloane. Acestea sunt o optiune ideala pentru cele care locuiesc alaturi de parinti sau socri si nu pot sta cu sanii descoperiti, sau in momentele in care trebuie sa pleci de acasa. Aceste aparatoare au gauri care permit aerului sa treaca prin ele si care faciliteaza astfel vindecarea pielii.

Taguri Alaptarea bebelusului

Articole recomandate

Citeste si despre