Baita bebelusului inainte de caderea buricului

/ / Modificat: 2017-07-27
Baita bebelusului inainte de caderea buricului

Unul dintre ritualurile de ingrijire care dau cele mai mari emotii proaspetilor parinti este baita nou-nascutului. Insa daca sunt respectati cativa pasi importanti pentru siguranta bebelusului, baita se va transforma intr-unul dintre cele mai relaxante si distractive momente ale zilei, atat pentru parinti, dar mai ales pentru micutii care abia asteapta sa se balaceasca in cadita cu apa.

Este sau nu bine sa ii faci baie bebelusului inainte de caderea buricului?

Multi parinti prefera sa astepte pana la caderea bontului ombilical si vindecarea completa a buricului ca sa ii faca baie in cadita bebelusului. Pana atunci il curata pe bebe cu un burete sau o carpa moale si umeda in zonele delicate (fata, gat, fundulet, pliuri). Asta pentru ca buricul este cea mai sensibila zona in primele zile de viata, si pana cand se usuca si cade, se pot instala infectii locale.

Medicii pediatri sustin, insa, ca este in regula sa ii faci baie bebelusului si inainte de desprinderea bontului ombilical. Important este ca dupa baie, sa stergi usor zona buricului (prin tamponare, cu o compresa sterila) si sa aplici un dezinfectant local: alcool medicinal, apa oxigenata, betadina sau Baneocin pulbere. Nu apasa pe buric fiindca risti sa pornesti o hemoragie.

Continua curatarea buricului si aplicarea dezinfectantelor si dupa caderea bontului ombilical, pana la vindecarea completa.

Sfaturi si masuri de siguranta pentru baita bebelusului

Atat inainte cat si dupa desprinderea bontului ombilical se practica o baie pe zi, seara, inainte de masa. Bineinteles, trebuie sa-ti iei cateva masuri de precautie si sa urmezi niste pasi simpli si esentiali, astfel incat bebe sa aiba parte de o experienta placuta de fiecare data cand ii faci baita:

Nu lasa bebelusul nesupravegheat

Nu lasa copilul nesupravegheat, nici macar pentru o fractiune de secunda. Daca se intampla sa fii nevoita sa raspunzi la telefon sau sa sune cineva la usa in timp ce ii faci baita, cheama pe cineva sa il supravegheze pe bebe sau scoate-l din cadita pe un prosop si ia-l cu tine. Un nou-nascut se poate ineca intr-o apa cu o adancime de mai putin de 3 centimetri.

Asigura-te ca ai la indemana toate cele necesare astfel incat sa nu fii nevoita sa te deplasezi in timpul baitei. Tine langa tine un prosop, un scutec curat si hainutele de schimb.

Ai grija la temperatura apei

Apa trebuie sa fie calduta si sa nu aiba mai mult de 38 de grade Celsius. Copilul poate suferi arsuri de gradul trei in mai putin de un minut in apa foarte calda. Nu umple cadita cu foarte multa apa, 5, maximum 7 centimetri de apa calduta sunt suficienti. Ai grija sa sustii mereu capul bebelusului cu o mana si foloseste cealalta mana pentru a-l spala.

Foloseste DOAR produse de ingrijire speciale pentru bebelusi

In timpul baitei, foloseste sapun cu pH neutru sau un sampon cu formula delicata, special concepute pentru ingrijirea pielii delicate si sensibile a bebelusului.

johnsons

Alege doar produse testate si recunoscute de specialisti ca fiind benefice pentru dezvoltarea sanatoasa a copilului. Johnson’s Top to Toe este special creat pentru a curata delocat pielea vulnerabila a bebelusului.

Taguri Baita bebelusului Ingrijirea buricului la nou nascuti Buric nou-nascut

Articole recomandate

Citeste si despre