10 intrebari frecvente despre celulele stem

/ / Modificat: 2014-10-29
10 intrebari frecvente despre celulele stem

Vrei sa stii totul despre celulele stem? Afla de la dr. Bogdan Ivanescu, Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS), raspunsurile la cele mai frecvente intrebari despre celulele stem, intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Baby Boom Show, cel mai mare targ pentru copii de 0-5 ani si viitoare mamici, ce va avea loc in perioada 6-9 noiembrie, la Romaero Baneasa.

Baby Boom Show: Ce sunt celulele stem?

Dr. Bogdan Ivanescu: Celulele stem sunt celule precursoare ale organismelor vii - celule primordiale de la care se diferentiaza toate celelalte 200 de tipuri de celule ale organismului uman. Aceste celule au remarcabila capacitate ca, in functie de stimulii din mediu, fie sa se divida, rezultand alte celule stem, fie sa se diferentieze in tipuri diferite de celule ale organismului – celule sanguine, celule nervoase, musculare etc. Celulele stem functioneaza ca un sistem de reparare a corpului, avand capacitatea de a crea tesut si putand inlocui, virtual, orice celula a corpului.

BBS: Care este diferenta dintre celulele stem adulte si cele embrionare?

Dr. B. I.: Celulele stem embrionare sunt primele celule aparute pe linie evolutiva si teoretic cele mai indicate pentru a fi utilizate in tratamente si cercetari. Dar, datorita considerentelor de natura etica – recoltarea insemnand, de fapt, distrugerea unui embrion uman – , procedeele de cercetare, recoltarea si utilizare a acestora sunt destul de limitate.

Celulele stem adulte sunt celule stem pe care le gasim si in corpul nostru, ca adulti. Tesuturile adulte dispun de o rezerva de celule stem, cu ajutorul carora se pot regenera, daca este nevoie. Spre exemplu, gasim celule stem adulte in maduva osoasa, in tesutul cerebral, adipos, cutanat etc.

Celulele stem ombilicale sunt celule stem ce apar la nastere in sangele din cordonul ombilical al nou-nascutului. Sunt in marea lor majoritate celule stem hematopoietice, din care se diferentiaza toate tipurile celulare sanguine, cu care suntem obisnuiti ca adulti (hematiile, leucocitele, trombocitele). Pe langa acest tip de celule stem, in sangele cordonului ombilical apar si alte tipuri de celule stem, de tip mezenchimal, din care se vor diferentia celule nervoase, musculare etc.

Celulele stem mezenchimale sunt implicate in multiple studii in desfasurare in aceasta perioada. Oamenii de stiinta incearca rezolvarea unor boli grave precum bolile Parkinson, Alzhaimer sau diabet, utilizand celule stem ca tratament. Sunt de asteptat rezultatele acestor studii pentru a vedea in ce masura celulele stem ne pot ajuta si in rezolvarea acestor maladii.

BBS.: Cine poate beneficia de celulele stem recoltate?

Dr. B. I.: Pot beneficia de tratamente cu celule stem atat copilul de la care au fost recoltate, cat si membrii familiei sale. Daca, de-a lungul vietii, copilul de la care au fost recoltate celule stem la nastere se va imbolnavi de una dintre bolile aflate pe lista celor ce pot fi tratate cu celule stem, atunci el ar putea deveni beneficiarul unui transplant. Si membrii familiei copilului ar putea beneficia la nevoie de transplant cu celule stem, daca se va dovedi ca acestia sunt compatibili genetic cu copilul de la care a fost recoltata proba. In general, sansa de compatibilitate este de 25% (1 sansa din 4), ceea ce reprezinta o sansa mare, daca ne raportam la probabilitatea de a gasi o persoana compatibila in populatia generala (1 sansa din 200.000).

BBS: Ce boli pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem?

Dr. B. I.: Exista un numar de 80 de boli in al caror tratament standard este inclus transplantul de celule stem. Printre aceste boli se numara leucemiile acute si cronice, limfoame Hodgkin sau non-Hodgkin, anomalii ale liniei rosii (betatalasemie, anemie aplastica) si altele. Pana in acest moment in lume s-au efectuat peste 30.000 de transplanturi cu celule stem, cifra ce arata importanta din ce in ce mai mare a recoltarii de celule stem pentru medicina zilelor noastre. Celulele stem recoltate la nastere din sangele cordonului ombilical se folosesc deja de peste 25 de ani in tratarea unor boli grave, cu risc vital, care altfel nu si-ar gasi rezolvarea. Transplantul de celule stem face parte din tratamentul standard al acestor boli, pe langa chimioterapie si radioterapie, si este, de fapt, singurul tratament ce salveaza viata acestor pacienti.

BBS: Este tratamentul cu celule stem considerat sigur?

Dr. B. I.: Transplantul cu celule stem este o procedura utilizata in mod curent de 25 de ani, in intreaga lume. Nu mai este de mult o procedura experimentala, astazi medicii stiu exact care sunt indicatiile de transplant, cand si cum se face transplantul, care sunt riscurile asociate, ce tratament medicamentos trebuie asociat etc.

Transplantul de celule stem este considerat tratament standard pentru un numar de 80 de boli grave de sange, asa cum alte tratamente sunt considerate standard pentru alte boli (spre exemplu interventia chirurgicala in apendicita). Si transplantul de celule stem are riscurile sale, cunoscute de medici, asa cum si alte tratamente au riscurile lor, de asemenea cunoscute de medici (nu putem spune ca o interventie chirurgicala, chiar si pentru apendicita, ar fi lipsita de riscuri).

BBS: S-a realizat vindecarea efectiva a vreunei boli folosind celule stem?

Dr. B. I.: De 25 de ani se fac transplanturi cu celule stem in mod constant. Iar in ultimii ani este foarte clara cresterea exponentiala a numarului de transplanturi. In SUA, in pediatrie, numarul de transplanturi cu celule stem ombilicale a depasit numarul de transplanturi de maduva. Mii de oameni traiesc astazi datorita faptului ca au beneficiat de un transplant cu celule stem.

Ca sa vorbim de un caz concret, din miile de transplanturi efectuate, putem face referire la primul transplant cu celule stem ombilicale, efectuat cu succes in 1988. Era vorba de un baietel de 5 ani ce suferea de anemie Fanconi, o boala considerata mortala la acea vreme. Medicii ii dadeau 0 sanse de supravietuire. Insa baietelul a beneficiat de transplant si traieste si astazi. Ca o curiozitate, astazi acel baietel are 30 de ani si lucreaza la o Banca de celule stem din SUA.

BBS: Cum se recolteaza si pastreaza celulele stem?

Dr. B. I.: Recoltarea celulelor stem la nastere este o procedura simpla, fara riscuri pentru mama sau nou-nascut. Medicul recolteaza sange din cordonul ombilical, dupa ce a taiat cordonul ombilical, iar bebelusul a fost deja preluat de neonatolog.

Orice mamica, la semnarea contractului de recoltare de celule stem, va primi un kit de recoltare complet echipat. Medicul va face recoltarea de sange ombilical la nastere folosind punga special dedicata din kitul de recoltare, apoi va pune punga cu sange inapoi in kitul de recoltare, care va ajunge in Banca.

Specialistii din Banca de celule stem vor procesa sangele, vor face analizele necesare, vor separa celulele stem si le vor pregati pentru stocarea pe termen lung, in conditii de criogenie, la - 196°C.

BBS: Dupa ce criterii ar trebui sa se aleaga o banca de celule stem?

Dr. B. I.: Decizia de a recolta celule stem este o decizie extrem de importanta pe care parintii o iau o data in viata, la nasterea micutului lor. De aceea, si alegerea companiei careia sa-i fie incredintat spre recoltare, procesare si depozitare acest material biologic extrem de pretios, este una foarte importanta.

Parintii trebuie sa aleaga cu atentie si in cunostinta de cauza o companie care sa le dea siguranta si increderea ca celulele copilului lor sunt atent prelucrate si stocate, utilizand cele mai noi tehnici si proceduri medicale validate la nivel international. Iar aceasta decizie nu este una usoara. Pentru ca alegerea sa fie cea corecta, sunt cateva criterii pe care banca ar trebui sa le indeplineasca:

  • Banca de celule stem sa aiba experienta relevanta in domeniu;
  • Procesarea si stocarea celulelor stem sa aiba loc intr-o tara cu sistem medical performant;
  • Sangele ombilical recoltat sa fie procesat, iar celulele stem sa fie separate de restul masei celulare;
  • Stocarea celulelor stem sa se faca in recipient dublu;
  • Banca sa accepte si cantitati mici de sange recoltat pentru procesare, pentru ca parintii sa nu piarda pretioasele celule stem ale copilului lor;
  • Proba sa ajunga in cel mai scurt timp in laborator si sa fie repede prelucrata (pana in 96 de ore);
  • Rezultatul procesarii sa fie comunicat imediat (36 de ore in medie de la recoltare), aceasta fiind de fapt garantia ca proba a fost procesata repede;
  • Certificatul de Stocare emis de catre banca si inmanat parintilor sa cuprinda toate informatiile relevante, necesare pentru evaluarea unitatii stocate (celularitate, viabilitate celulara, detalii calitative ale procesarii etc.);
  • Procesarea sa se faca automatizat, folosind Sepax;
  • Proba de celule stem sa fie stocata in recipient dublu compartimentat;
  • Sa fie stocate esantioane separate pentru analize ulterioare;
  • Sa se ofere parintilor si recoltarea si stocarea de celule stem mezenchimale, in asteptarea rezultatelor diferitelor studii in desfasurare;
  • Criogenarea sa se faca in vapori de azot;
  • Kitul de recoltare sa ofere solutii de rezolvare a situatiilor de recoltare dificila;
  • Proba recoltata sa nu necesite conditii speciale de transport;
  • Transportul sa se faca rapid, cu avionul;
  • Sa se excluda verificarea cu Raze X pe traseul probei pana in banca, pentru a evita afectarea celulelor stem;
  • Proba sa fie monitorizata permanent electronic pana la prelucrarea in banca;
  • Sa fie utilizate doar companii transportatoare autorizate pentru transport probe biologice;
  • Sa fie furnizat parintilor Codul Unic de Urmarire si Identificare a probei;
  • Proba sa poata fi eliberata imediat si transportata rapid oriunde in lume este necesar pentru transplant, fara costuri suplimentare pentru parinti;
  • Banca sa ofere asigurari pentru situatii de insolventa sau faliment;
  • Banca sa ofera variante de asigurare pentru terapia cu celule stem;
  • Banca sa ofere mai multe variante de plata, pentru ca parintii sa poata alege cea mai potrivita varianta pentru ei;
  • Banca sa aiba activitate stiintifica care sa deschida oportunitati de acces pentru clientii sai catre cele mai noi descoperiri medicale;
  • Banca sa respecta legislatia in vigoare cu privire la celulele stem.

BBS: Orice gravida "se califica" pentru recoltarea de celule stem?

Dr. B. I.: In general, orice mamica poate recolta celule stem la nasterea bebelusului ei. Sunt foarte putine situatiile in care nu se recomanda recoltarea. Spre exemplu: boli ale mamei ce necesita tratament in timpul sarcinii care afecteza fatul sau sangele ombilical, infectia HIV a mamei sau infectii generalizate in sarcina, cu afectarea evidenta a fatului (ex: sindrom Torch, toxoplasma, rubeola, citomegalovirus, herpes si altele). Dar aceste situatii sunt foarte rare si apar in general pentru sarcinile neurmarite de un ginecolog. Daca mamicile isi monitorizeaza in mod regulat sarcina, merg la controale, la ecografii etc., nu se prea intalnesc situatii in care recoltarea sa fie contraindicata.

BBS: Cati ani sunt "valabile" celulele stem recoltate la nastere?

Dr. B. I.: "Valabilitatea" celulelor stem este un alt subiect interesant. Astazi stim ca de 25 de ani, incepand cu primul transplant reusit de celule stem ombilicale, in 1988, medicii recolteaza, stocheaza si folosesc in mod constant in transplant celule stem depozitate. Prin urmare avem "garantia" timpului pentru acest interval de 25 de ani. Experienta ne-a aratat ca 25 de ani putem stoca celule stem fara ca acestea sa-si piarda viabilitatea.

Oamenii de stiinta spun ca daca 25 de ani celulele stem nu au suferit modificari, nu si-au pierdut viabilitatea, procesele metabolice intracelulare au fost oprite, atunci le putem stoca in conditii de siguranta pe toata durata de viata a persoanei de la care au fost recoltate la nastere, fara riscul ca acestea sa-si piarda din viabilitate odata cu trecerea timpului.

Dr. Bogdan Ivanescu este si Presedintele Stem Sure, una dintre cele mai importante banci de celule stem din Romania, care va fi prezenta la Baby Boom Show, cu oferte speciale pentru vizitatorii targului. Baby Boom Show va avea loc in perioada 6-9 noiembrie, la Romaero Baneasa, unde te asteapta cele mai mari discount-uri exclusive, oferite de expozanti numai pe perioada targului, o zona de mega distractie – FUN LAND, zeci de premii oferite la Tombola Gravidei si Tombola Bebelusului – un kit de recoltare celule stem, in valoare de 1000 de euro, oferit de Biogenis, carucioare, scaune de masina pentru copii, mobilier pentru camera copilului, produse cosmetice pentru gravidute si copii etc. -, prezentari despre perioada graviditatii si cresterea copilului si invitati speciali precum Carmen Bruma si Stela Popescu.

Pentru mai multe detalii despre ce vei gasi la targ, viziteaza www.babyboomshow.ro.

Nu uita sa ne urmaresti si pe Facebook Kidex Baby Boom, pentru a fi la curent cu toate noutatile si stirile despre Baby Boom Show.

Articole recomandate

Citeste si despre