Statisticile indica faptul ca romancele devin mame la varste mai inaintate, din diferite motive: cariera, probleme de fertilitate, nesiguranta financiara. Desi o sarcina la o varsta de peste 35 de ani prezinta unele riscuri, un studiu recent sugereaza ca o varsta mai inaintata poate avea un impact pozitiv asupra sanatatii si viabilitatii fatului.
Mai precis, cercetatorii s-au concentrat asupra relatiei dintre varsta materna si cantitatea si calitatea celulelor stem, aducand la lumina concluzii promitatoare. Studiul a analizat concentratia de celule stem recoltate din cordonul ombilical si placenta la nastere, si a stabilit legaturi semnificative intre varsta materna si acesti parametri esentiali pentru sanatatea fatului.
"O problema interesanta care nu a fost investigata frecvent pana acum este relatia dintre varsta materna si viabilitatea si numarul de celule stem. Studiile recente au dezvaluit o corelatie semnificativa statistic intre varsta materna si numarul de celule nucleate din sangele din cordonul ombilical. Cea mai mare concentratie medie de leucocite a fost observata in sangele din cordonul ombilical recoltat dupa nastere de la femeile cu varsta de 35 si mai mult", a declarat Dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center.
De la deseu medical, la tratament revolutionar
Odata considerat deseu medical, sangele din cordonul ombilical si placenta au ajuns acum la varful cercetarii medicale, oferind o sursa bogata de celule stem cu potential terapeutic imens. Aceasta evolutie a fost sustinuta de studii stiintifice care au demonstrat beneficiile utilizarii acestor resurse pentru tratamente medicale. Colectarea facila, siguranta atat pentru mama, cat si pentru copil, precum si riscul scazut de transmitere a infectiilor, sunt doar cateva dintre avantajele utilizarii sangelui din cordonul ombilical si placenta in scopuri de transplant. ”Placenta contine cea mai mare cantitate si diversitate de celule stem, ceea ce o face o sursa extrem de valoroasa pentru terapie. Celulele stem din placenta au si un avantaj suplimentar – unele sunt imunoevazive, ceea ce inseamna ca au niveluri scazute sau chiar absente ale markerilor de compatibilitate HLA. Acest lucru deschide posibilitatea utilizarii lor in tratamentul bolilor la oricare membru al familiei.
Romania se numara printre putinele tari din Europa care ofera posibilitatea parintilor de a recolta cea mai mare cantitate de celule stem disponibila la nastere pentru bebelusul lor prin recoltarea intregului tesut placentar”, a adaugat Dr. Coltor.
Cercetarile in domeniul celulelor stem au aratat ca exista peste 85 de afectiuni pentru care exista deja indicatii standardizate de utilizare a acestor resurse, iar studiile clinice au furnizat rezultate promitatoare. Boli grave precum diabetul, boala Parkinson, scleroza multipla, fibroza pulmonara si multe altele ar putea fi tratate cu succes utilizand celule stem provenite din placenta. Acest avans medical deschide noi orizonturi in tratamentul afectiunilor si ofera speranta pacientilor si familiilor lor pentru un viitor mai sanatos.