Biogenis – stocare de celule stem si in Romania

/ / Modificat: 2011-10-20
Biogenis – stocare de celule stem si in Romania

Banca de celule stem Biogenis a deschis oficial in Romania ce-a de-a treia unitate de stocare a grupului internationa Famicorn. Aceasta si-a inceput activitatea prin colectarea primei probe inca din luna iulie a acestui an, imediat dupa primirea acreditarii de functionare din partea Autoritatii de Transplant din Romania.

Daca pana acum probele de celule stem recoltate cu Biogenis erau stocate doar in Polonia, la Varsovia, de acum clientii vor putea opta pentru stocare in Polonia sau in Romania. Avantajul stocarii in Romania constand in faptul ca proba poate ajunge intr-un timp mai scurt la detinator.

"In domeniul nostru, Romania este o piata foarte dinamica si cu o crestere sustinuta, demostrata in peste 3 ani de zile, de cand Biogenis activeaza aici.

Apreciem, de asemenea, atitudinea pozitiva manifestata de societatea romaneasca in ceea ce priveste intelegerea si adoptarea noilor tehnologii. (...) Dorim ca, in 2-3 ani, sa aducem investitii suplimentare de aproximativ 2 milioane lei si, in acelasi timp, urmarim suplimentarea personalului de lucru cu aproximativ 20 de noi oameni", a declarat Jakub Baran, presedinte PBKM (Banca Poloneza de Celule Stem).

"Deschiderea noii unitati de stocare la Bucuresti reprezinta un pas important in strategia Biogenis de consolidare a pozitiei sale in piata si vine, in acelasi timp, ca urmare a cererii din partea clientilor, acestia fiind interesati de stocarea in tara noastra. (...) Capacitatea de stocare in acest moment este de 8.000 de unitati, cu posibilitatea de extindere. Biologii au efectuat stagii de pregatire in Romania, dar si in Polonia, in cadrul laboratorului din Varsovia. Noul laborator ofera toate conditiile necesare prelucrarii si stocarii sangelui ombilical, de la primirea unitatii de sange si pana la pastrarea sa in criotancurile de conservare", spune Cristian Lacraru, director de comunicare Biogenis.

Pachetul oferit de Biogenis include kitul de recoltare, recoltarea, transportul, testarea si criogenarea celulelor stem, la un pret de 3590 lei. Acestei sume i se adauga 190 lei pe an, contravaloarea stocarii celulelor stem in banca.

Parintii pot opta pentru stocarea probei in 2 recipiente cu posibilitatea de utilizare separata, fara a plati nimic in plus, si beneficiaza gratuit de cursuri pentru parinti in programul Scoala Gravidei Biogenis.

Daca parintii opteaza pentru stocarea in Romania, prima rata se achita abia dupa nastere.

In Romania se fac circa 8000 de recoltari de celule stem pe an, din 200 mii de nasteri. O proba poate fi folosita pentru un copil cu o greutate de 35-40 kg.

Traseul urmat de proba de sange din cordonul ombilical:

  • recoltarea la maternitate, imediat dupa nastere, dupa ce copilul este predat neonatologului;


  • transportul probei, de catre un reprezentat Biogenis, la banca de celule stem;


  • receptia probei;


  • verificarea kitului – acesta trebuie sa contina sangele placentar recoltat si o proba de sange de la mama (toate instrumentele necesare medicilor sunt incluse in kit);


  • testarea si recoltarea celulelor stem din sangele placentar in zona de lucru (procesul dureaza aproximativ 4 ore si pot fi prelucrate peste 20 de probe simultan); "camera curata" in care se desfasoara acest proces este dotata cu aparate de filtrare si purificare a aerului, mentinandu-se si o temperatura si o umiditate optime;


  • coagularea programata a celulelor stem timp de 70 de minute, intr-un aparat special, in care ajung de la 6 la -90 grade Celsius;


  • pastrarea in banca propriu-zisa de celule stem (in tancurile cu azot lichid) in tancul de carantina pana la rezultatele analizelor;


  • mutarea probei in tancul cu probe aprobate si pastrarea pana in momentul in care ar fi nevoie de ea.

Taguri Celule stem Recoltare celule stem biogenis

Articole recomandate

Citeste si despre