Primul succes validat obtinut cu celule stem hematopoetice (sanguine) provenite din sangele cordonului ombilical a fost inregistrat in anul 1988. La aceea vreme, un baietel de 5 ani ce suferea de o boala genetica rara, numita anemie Fanconi, a fost tratat cu celule Stem provenite de la sora sa nou nascuta. Azi, la 20 de ani de la transplant, acest baiat se bucura de o viata sanatoasa si are un sistem imun si hematopoetic perfect functional.
Celulele stem pot trata peste 70 de boli
Acum 20 de ani, doar o boala putea fi tratata cu celule Stem provenite din cordonul ombilical; 10 ani mai tarziu, cateva boli puteau fi tratate cu aceste celule. In prezent, celulele Stem proveite din cordonul ombilical sunt folosite cu succes in tratatarea a peste 70 de boli.
Unele dintre aceste boli sunt cancere ale celulelor sangelui (leucemii) sau alte afectiuni hematologice (anemii). Unele deficiente imune (corpul isi ataca propriile celule) si unele boli metabolice, pot fi si ele tratate cu celule Stem din cordonul ombilical.
MIT: Depozitarea celulelor Stem pur si simplu nu are rost.
ADEVAR : Luand in considerare cunostintele actuale din acest domeniu, cercetatorii din domeniul medical cred ca probabilitatea ca un copil sa foloseasca celule Stem din propriul cordon ombilical in timpul viatii este foarte ridicata, de cel putin 1/400 iar acest raport este in continua crestere.
MIT: Sangele din cordonul ombilical nu poate fi conservat timp indelungat.
ADEVAR : Celule Stem provenite din sange din cordonul ombilical, care au fost procesate corespunzator pentru depozitare, pot fi pastrate o perioada ce ne poate depasi ca varsta.
Toate cercetarile de pana acum sugereaza ca celulele crioprezervate au de fapt viabilitate nelimitata.
MIT: Sangele din cordonul ombilical poate fi folosit numai pentru copii.
ADEVAR : Desigur, adultii pot fi si ei tratati cu sange din cordonul ombilical si, de fapt, in acest moment ei constituie majoritatea pacientilor. Din punctul de vedere al medicinii regenerative, cantitatea de celule Stem nu este prea relevanta. Chiar si o mica cantitate este suficienta pentru a activa regenerarea tisulara.
MIT: Pentru a obtine celule Stem nu este necesar sangele din cordonul ombilical. In final toata lumea poate primi celule Stem din maduva osoasa.
ADEVAR: Ar fi fost minunat daca ar fi fost asa de simplu. Este adevarat ca maduva osoasa contine celule Stem. Totusi, acestea imbatranesc in acelasi timp cu organismul, si exista riscul de a-si pierde atat vitalitatea, cat si viabilitatea si pot fi afectate de aceleasi boli ca si restul organismului (de exemplu diabetul de tip 2).
Prin comparatie, celulele Stem provenite din sangele cordonului ombilical sunt tinere, proaspete si relativ neafectate de boli, asadar ofera mult mai multa flexibilitate.
Profesor Colin P.McGuckin
Presedinte Cell Therapy Research Institute, Lyon, France.
Presedinte, "Novus Sanguis" charity, funding Responsible Regenerative Medicine, Paris
Telefon: 021.310.72.89