Cum aleg pachetul de recoltare celule stem? Top 4 lucruri esentiale

/ / Modificat: 2024-01-26
Cum aleg pachetul de recoltare celule stem? Top 4 lucruri esentiale

Urmeaza sa deveniti parinti? Felicitari! Probabil deja aveti o multime de lucruri de facut sau decizii de luat, motiv pentru care totul poate parea coplesitor. Totusi, intr-un studiu publicat recent, aproape 80% dintre parintii din Romania pun sanatatea copiilor pe primul loc. Deci alegerile care pot aduce beneficii semnificative in viitorul copilului tau merita, iar una dintre aceste optiuni este recoltarea de celule stem la nastere pentru potentialul lor terapeutic. Pentru a va ghida in procesul important al luarii acestei decizii, va oferim toate informatiile necesare pentru a selecta pachetul potrivit.

E important unde sunt stocate celulele prelevate? 

Atunci cand alegeti sa recoltati celule stem la nastere, comparati ofertele disponibile pe piata. Exista companii in Romania care isi transporta si stocheaza unitatile in strainatate si altele care au investit in infrastructura si tehnologii pentru a asigura procesarea si stocarea in tara. Datorita necesitatii urgente de a procesa si stoca cat mai rapid placenta, sangele si tesutulul ombilical recoltate la nastere, este crucial sa aflati unde se desfasoara aceste proces pentru a lua cea mai buna decizie pentru viitorul copilului vostru. Cu cat probele sunt procesate mai repede, cu atat viabilitatea lor se pastreaza. 

Cum comparati pachetele intre ele? 

Cand cautati o banca pentru recoltarea celulelor stem, asigurati-va ca informatiile sunt clare si concise. Transparenta este esentiala. Toate detaliile ar trebui sa fie la vedere pe site-ul bancii, unde ar trebui sa puteti afla preturile si ce servicii sunt incluse, dar si locatia bancilor de stocare. Fiti atenti la posibile costuri ascunse si cautati pachetele care ofera cea mai mare cantitate de celule. Cu cat cantitatea de celule recoltata si stocata este mai mare, cu atat cresc sansele de reusita a unui eventual tratament. Totodata, o cantitate mai mare de celule inseamna si posibilitatea utilizarii acestora de mai multe ori.  

Sunt diferente intre celulele stem? 

Exista mai multe tipuri de celule stem, fiecare util in tratarea altor afectiuni.  Romania se afla printre putinele tari din Europa unde parintii pot opta pentru recoltarea celei mai mari cantitati si diversitati de celule stem disponibile la nastere.  Acest lucru este posibil prin recoltarea intregului tesut placentar, alaturi de sangele si tesutul ombilical, oferind astfel atat pentru bebelus cat si pentru familia sa  acces la celule stem cu potential terapeutic in tratarea a peste 80 de boli grave. "Placenta contine cea mai mare cantitate si varietate de celule – un factor esential in ceea ce priveste administrarea terapeutica. De asemenea, in placenta se gasesc si celule stem imuno-evazive – acestea exprima niveluri scazute, uneori chiar  zero, a markerilor de compatibilitate HLA, ceea ce inseamna ca ar putea fi utilizate pentru orice membru al familiei, nu doar pentru bebelusul pentru care au fost recoltate", subliniaza dr. Bogdan Coltor, reprezentant Cord Blood Center.

Cat timp se pot pastra probele? 

Daca pana recent cercetatorii credeau ca acestea isi pastreaza viabilitatea si capacitatea de a repopula maduva osoasa timp de cel putin 23 ani, studiile recente au dovedit ca celulele stem stocate in conditii de criogenie sunt practic nemuritoare. Unitatile de placenta, grefele de sange si unitatile de tesut de cordon ombilical sunt depozitate in conditii de criogenie, la temperatura de aproximativ minus 180 grade Celsius, in vapori de azot lichid. Acest sistem asigura mentinerea calitatii probei pentru viitor, iar controlul riguros al temperaturii si al nivelului de azot lichid se face de catre personal specializat si sisteme electronice de monitorizare.

In concluzie

Alegerea pachetului de recoltare celule stem la nastere nu trebuie sa fie coplesitoare. Tine cont de aspectele de mai sus, pune intrebari bancilor, si-ti va fi usor sa faci cea mai importanta alegere pentru viitorul puiului tau (si chiar a intregii tale familii). Recoltarea se poate face in orice maternitate din Romania, nu prezinta durere sau riscuri, iar in lipsa recoltarii placenta, sangele si tesutul ombilical se pierd. 

Taguri Celule stem

Articole recomandate

Citeste si despre