Obligatiile contractuale ale bancii de celule stem

/ / Modificat: 2009-10-09
Obligatiile contractuale ale bancii de celule stem





 

Din ce in ce mai multi parinti apeleaza la serviciile bancilor de celule stem. Un lucru important este ca tu sa fii informat cat mai bine asupra obligatiilor contractuale pe care le are banca fata de tine.

Primul pas pe care trebuie sa il urmezi, pentru ca finalul procesului de recoltare a celulelor stem sa fie unul pozitiv, este sa te informezi despre fiecare banca in parte si sa o alegi pe cea pe care o consideri a fi cea mai potrivita.

Banca trebuie sa te informeze in detaliu despre procesul recoltarii si stocarii celulelor stem, iar serviciile pe care este obligata sa ti le ofere sunt:

1. Contactul cu compania: se realizeaza prin intalnirea cu un reprezentant al companiei care iti va oferi informatiile necesare si iti va raspunde la intrebari. Daca esti de acord, vei semna contractul dupa ce se vor decide toate detaliile. Prima plata se va efectua dupa semnarea contractului si vei primi setul de recoltare si transport care trebuie pastrat in siguranta pentru a fi utilizat la nastere.

2. Pregatirea: consta in informarea in prealabil a moasei, a asistentei si a doctorului ca doresti sa recoltezi sangele aflat in cordonul ombilical imediat dupa nastere. In cazul in care personalul medical nu este informat asupra procedurii de recoltare, firma se va ocupa de instruirea lui.

3. Colectarea si transportul: tehnici standard si extrem de simple. Imediat dupa nastere se va colecta sangele din cordonul ombilical conform instructiunilor. Dupa aceea, parintii vor pregati kit-ul, care va include intreaga documentatie, pentru a fi transportat de catre firma de curierat in timp util.

4. In laborator: celulele stem vor fi izolate de sange si congelate imediat dupa controlul de calitate.

5. Administrarea: consta in informarea in scris despre cum a decurs operatiunea si daca totul este in regula, vei achita factura, apoi vei primi certificatul de depozitare.

Bine de stiut

Serviciile sunt gratuite in cazul in care sangele placentar este contaminat (infectat) sau daca transplantul pregatit din acesta nu este utilizabil pentru transplantare.

De obicei, taxa de depozitare se achita in fiecare an calendaristic in jurul datei la care s-au emis rezultatele procesarii sangelui placentar.

Info plus: Costurile prelevarii si stocarii celulelor stem in bancile din Romania

Costurile variaza intre 751 de Euro si 1850 de Euro pentru recoltare, iar taxa anuala de administrare variaza intre 32,6 Euro si  83 de Euro. Taxa de administrare in avans pe 20 de ani variaza intre suma de 800 de Euro si 900 de Euro.

Cel mai mic pret pentru recoltare este de 751 de Euro – Cord Blood Center si cel mai mare este de 1850 de Euro – Life Renaissance. Ce mai mica taxa anuala de administrare este de 32,6 Euro la Cord Blood Center iar cea mai mare, 83 de Euro, la Stem Sure.


Articole recomandate

Citeste si despre