Potentialul terapeutic al celulelor stem recoltate la nastere si stocate în conditii de criogenie, procedura disponibila si în Romania, este reconfirmat prin aceasta poveste emotionanta. Medicii au reusit sa utilizeze cu succes cea mai veche proba de celule stem prelevata la nastere pentru a salva viata unui tanar de 19 ani, diagnosticat cu anemie aplastica.
Tanarul a început sa prezinte simptome grave, inclusiv ulcere si pete de sange. Dupa investigatii amanuntite, medicii au pus diagnosticul de anemie aplastica, o afectiune hematologica rara si severa, care cauzeaza incapacitatea maduvei osoase de a produce un numar suficient de celule sanguine.
Viata lui Xiaoan a fost salvata de o decizie luata de parintii sai cu 19 ani în urma, cand au ales sa recolteze si sa stocheze celulele stem din sangele de cordon ombilical în Banca de Celule Stem din Tianjin. Astfel, dupa o pregatire intensiva si cu ajutorul echipei medicale de la Spitalul Beijing Lu Daopei, Xiaoan a fost supus cu succes unui transplant de celule stem. În cele mai multe tari, politica comunitatii medicale este sa încerce sa gaseasca un donator neînrudit pentru un pacient cu anemie aplastica. Daca acesta nu este disponibil si daca anemia aplastica este considerata "dobandita" (declansata de un virus, si nu datorata geneticii dobandite), atunci medicii pot apela la transplantarea propriilor celule stem din sangele de cordon al pacientului.
În urma procedurii, recuperarea lui Xiaoan a fost rapida si fara complicatii, astfel ca anul trecut acesta a putut sa îsi reia viata. Experienta sa a fost facuta publica de medicii care au facut acest lucru posibil la Conferinta despre celulele stem din cordonul ombilical a Asociatiei pentru Sanatatea Mamei si Copilului din China.
Recoltarea de celule stem este disponibila si în Romania. Prima recoltare la nastere a avut loc în urma cu 18 ani. Între timp, Cord Blood Center, prima si cea mai mare banca de celule stem din tara noastra ofera inclusiv recoltarea întregului tesut placentar. "Interventia medicilor din China demonstreaza înca o data potentialul terapeutic al celulelor stem prelevate la nastere. Vedem în astfel de situatii cum investitia în prelevarea si stocarea acestor celule poate face diferenta în viata unui copil si a întregii familii, chiar si dupa foarte multi ani. De altfel, cercetarile recente au confirmat ca celulele stem pastrate în conditii de criogenie nu îsi pierd proprietatile si pot fi accesate si utilizate oricand apare aceasta nevoie", a declarat dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center.
În prezent, peste 85 de boli au deja protocol standardizat de tratare cu celule stem recoltate la nastere din cordonul ombilical si placenta. Studiile clinice au indicat rezultate promitatoare în utilizarea celulelor stem provenite din placenta pentru tratamentul unor boli precum diabetul, accidentul vascular cerebral, boala Parkinson, scleroza multipla sau fibroza pulmonara. În plus, sute de studii clinice sunt în curs de desfasurare pentru a explora potentialul terapeutic al acestor celule, datorita usurintei cu care pot fi obtinute, cantitatii mari disponibile si caracteristicilor unice. Cercetatorii estimeaza ca, pana în 2030, FDA ar putea aproba între 30 si 50 de noi terapii celulare, deschizand astfel noi orizonturi în tratarea unor alte afectiuni.