Studiu: Care sunt sansele sa ai nevoie de celulele stem recoltate la nastere

/ / Modificat: 2024-07-02
Studiu: Care sunt sansele sa ai nevoie de celulele stem recoltate la nastere

 

1 din 217 persoane va primi un transplant de celule stem pe parcursul vietii

 

Noile cercetari arata ca probabilitatea ca o persoana sa aiba nevoie de un transplant de celule stem de-a lungul vietii este mult mai mare decat s-a estimat anterior.

Plecand de la utilizarea actuala a celulelor stem hematopoietice (formatoare de sange), noile cercetari recente arata ca 1 din 217 persoane va primi un transplant de celule stem pe parcursul vietii. Aceste rezultate sunt în contrast puternic cu estimarile anterioare, care indicau o probabilitate mult mai mica.

Studiul a calculat aceste probabilitati analizand numarul de transplanturi efectuate în Statele Unite între 2001 si 2003, unde celulele stem au fost utilizate pentru a trata diferite afectiuni. De asemenea, a fost evaluat numarul pacientilor diagnosticati cu boli care pot fi tratate prin transplant, cum ar fi tulburarile sanguine, bolile imune si anumite tipuri de cancer, unde tratamentul cu celule stem este considerat o terapie consacrata.

"Estimarile anterioare au subestimat probabilitatea ca o persoana sa aiba nevoie de un transplant de-a lungul vietii, deoarece s-au concentrat doar pe primii 20 de ani de viata. Acest nou studiu a utilizat o metodologie care a explorat un orizont de timp mai lung, presupunand o durata de viata de 70 de ani. Astfel, cercetatorii au aratat ca numarul transplanturilor poate fi mai este redus în copilarie, înca acestea cresc rapid în anii de maturitate", explica Dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical al Cord Blood Center.

Totodata, studiul nu ia în considerare numarul de utilizari în scopuri regenerative – cum ar fi utilizarea sangelui ombilical pentru tratarea sechelelor rezultate în urma unui AVC sau pentru tulburarile de spectru autist. Deci sansele, în realitate, ar putea fi mult mai mari.

Pana în prezent, cercetatorii au reusit sa stabileasca faptul ca în tesutul placentar se gasesc si celule imunoevazive, care pot fi utilizate în tratamentul bolilor pentru orice membru al familiei. La nivel global, exista peste 80 de afectiuni care au protocoale standardizate de utilizare a celulelor stem hematopoietice recoltate la nastere. Acestea includ anumite tipuri de leucemie, scleroza multipla, tulburari congenitale ale sangelui, neuroblastom si tulburari metabolice. În plus, iar studiile clinice sugereaza rezultate promitatoare pentru tratarea diabetului, accidentului vascular cerebral (AVC), bolii Parkinson, sclerozei multiple, fibrozei pulmonare si multe alte afectiuni. Romania se numara printre putinele tari din Europa în care parintii au optiunea de a recolta cea mai mare cantitate de celule stem disponibila la nastere, prin recoltarea întregului tesut placentar.

 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Recoltare celule stem

Articole recomandate

Citeste si despre