9 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre cezariana

/ / Modificat: 2017-08-23
9 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre cezariana

Exista multe prejudecati legate de modului in care trebuie sa decurga o nastere. Multe mame care au apelat la cezariana, din proprie vointa sau pentru ca nu au avut incotro, se simt intr-un fel vinovate sau dezamagite de faptul ca nu au nascut natural. Si asta pentru ca societatea moderna continua, din nefericire, sa stigmatizeze femeile care se supun unei astfel de interventii.

Majoritatea femeilor vor spune ca nu si-au dorit ca bebelusul lor sa se nasca prin cezariana. Dar uneori nu ai posibilitatea sa alegi, ultima optiune dovedindu-se singura recomandata, pentru siguranta ta si a bebelusului. Cand doctorul iti spune ca rata inimii fatului a scazut si ca trebuie sa nasti imediat, nu ai cum sa te impotrivesti.

Acestea fiind spuse, o operatie de cezariana reprezinta pentru multe femei scenariul cel mai rau. Este esential sa te informezi corect despre ce presupune o astfel de operatie si sa-ti risipesti orice urma de indoiala, ca nu ai face o alegere buna.

Iata 9 lucruri pe care orice femeie ar trebui sa le stie despre operatia de cezariana:

1. Alaptarea dupa cezariana este posibila

Credinta populara, conform careia laptele mamei coboara mai tarziu si mai greu dupa o operatie de cezariana, este falsa. Lactatia este stimulata imediat dupa nastere, odata cu indepartarea placentei, fapt care duce la o schimbare hormonala in circulatia sangelui.

Prin urmare, indiferent ce ti-ar spune lumea, fii sigura ca vei fi in stare sa alaptezi si sa-ti tii nou-nascutul in brate imediat dupa nasterea prin cezariana. Indiferent de tipul de anestezie de care ai parte, acesta nu trebuie sa intervina in procesul de alaptare, deoarece cantitatea de anestezic care ajunge in lapte nu este semnificativa. Secretul in alaptarea dupa cezariana este punerea copilului la san cat mai repede, in prima jumatate de ora, la fel ca si in cazul nasterii naturale.

Mai mult, specialistii in obstretica-ginecologie recomanda plasarea bebelusului pe pielea mamicii imediat dupa nastere, cat timp aceasta se afla inca pe masa de operatie. Prin urmare, daca medicul neonatolog se declara multumit de starea generala de sanatate a bebelusului tau, te poti bucura de ora magica, la fel ca si mamicile care nasc natural.

2. Cezariana de urgenta nu include mereu separarea de copil

Uneori, cezariana de urgenta impune efectuarea unei anestezii generale, dar de cele mai multe ori mamica se trezeste repede din anestezie. In majoritatea cazurilor, medicii apeleaza la anestezia epidurala, care iti da posibilitatea sa fii treaza pe durata intregii proceduri. In plus, vei putea avea contact fizic (piele pe piele) cu nou-nascutul, imediat dupa nastere, in salonul postoperator.

3. Nu ai niciun motiv sa te simti vinovata

Cand medicul iti spune ca cezariana este cea mai buna optiune, nu ai niciun motiv sa te simti vinovata. In general, operatia de cezariana dureaza intre 30 si 45 minute, asa ca bebelusul tau se va naste repede si in siguranta. Este foarte important sa alegi un ginecolog cu experienta, in care sa ai incredere si care sa poata garanta pentru siguranta ta si a bebelului in spitalul in care veti fi internati.

4. Ai dreptul sa alegi sa nasti prin cezariana

Aceasta regula sa aplica inca de la prima sarcina. Indiferent de recomandarea medicalului, decizia finala iti apartine. Desigur ca trebuie sa asculti de opinia specialistului si sa iei o decizie informata si asumata, insa nimeni nu poate obliga sa nasti natural daca nu vrei.

Poti invoca motive personale, atunci cand optezi pentru nasterea prin cezariana. Consulta-te cu partenerul tau, examinati impreuna optiunile si sfaturile medicilor si faceti ceea ce este mai bine pentru copil si pentru familia voastra.

5. Nasterea naturala dupa cezariana este posibila

Exista femei care au putut naste al doilea bebelus pe cale naturala, dupa ce au adus pe lume primul copil prin cezariana. Consulta-te cu medicul, inainte de a face o alegere.

6. A doua cezariana poate fi mai grea decat prima

Stii deja ce te asteapta si asta iti poate provoca anxietate. Emotiile puternice iti pot amplifica durerile si contractiile atat de mult, incat abia vei sti ce se intampla. Concluzia: cezariana “la alegere” nu te usureaza, din punct de vedere emotional.

7. Nasterea prin cezariana nu este mai usoara decat cea naturala

Operatia de cezariana este dureroasa, iar recuperarea, mai lunga decat in cazul nasterii vaginale. Vor trece saptamani bune pana vei putea sa te apleci din nou, sa ridici lucruri de jos sau sa conduci masina. Daca stii sigur ca urmeaza sa nasti prin cezariana, asteapta-te la 5 saptamani de repaus total.

8. Ignora persoanele care insinueaza ca nu ai experimentat “nasterea adevarata”

Doar pentru simplu fapt ca bebelusul tau s-a nascut printr-o procedura chirurgicala, nu anuleaza faptul ca l-ai purtat 9 luni in pantec si l-ai adus pe lume, cu inima in gat de emotie. Nu lasa niciodata pe nimeni sa te faca sa crezi altceva. Nasterea nu este o competitie. Toate mamele sunt castigatoare, au dat viata unui om.

9. Nu lasa depresia sa-ti umbreasca bucuria de a fi mama

Daca nasterea copilului tau nu a decurs asa cum te-ai asteptat, daca ai fost nevoita sa nasti prematur, prin cezariana si te simti confuza, nefericita sau vinovata de modul in care au evoluat lucrurile, poti vorbi cu obstetricianul, medicul de familie sau cu moasa, pentru a-i cere sa-ti explice de ce a fost nevoie sa se recurga la operatia de cezariana.

Este posibil ca medicul tau sa-ti vorbeasca prin recuperarea post-partum, dar daca esti pe tratament cu analgezice, din cauza durerilor post-operatorii sau te simti epuizata ori coplesita de faptul ca trebuie sa ai grija de un bebelus, probabil ca sfaturile specialistului nu se vor inregistra in mintea ta. Pune toate intrebarile la care ai nevoie de un raspuns. Spitalul va pastra inregistrarea nasterii si observatiile medicului din fisa ta de internare te pot ajuta sa procesezi ceea ce s-a intamplat.

Indiferent de experienta pe care ai avut-o la nastere, daca te simti deconectata de realitate si de copil sau daca te incearca un nivel ridicat de anxietate sau sentimente de tristete, solicita sfatul unui medic. Nu este nici o rusine sa ceri ajutor, atunci cand ai nevoie.

Taguri Nastere cezariana Alaptarea dupa cezariana Impunere cezariana Cand se face cezariana

Articole recomandate

Citeste si despre