Venirea pe lumea a unui copil este un eveniment foarte important in viata fiecarei mame. Este, de asemenea, si o provocare imensa! Daca stii dinainte ca nasterea prin cezariana este singura optiune in cazul tau, trebuie sa te asiguri ca totul este pregatit pentru acest moment. Asadar ce ar trebui sa contina bagajul de maternitate pentru nasterea prin cezariana?
Cu cat esti mai aproape de marele eveniment, te va framanta intrebarea: ce ar trebui sa contina bagajul de maternitate? Care sunt lucrurile necesare pentru mama si copil in aceste prime zile?
Se pare ca doar un mic procent dintre viitoare mamici care nasc prin cezariana, impacheteaza corect bagajul de maternitate, cele mai multe luand lucruri care, in realitate, se dovedesc a fi nefolositoare sau putin folositoare. Probabil ca nici tu nu vei putea evita accesoriile inutile.
Iata ce ar trebui sa contina bagajul de maternitate pentru nasterea prin cezariana:
Bagajul pentru mama
- Camasa de noapte cu deschidere in zona pieptului pentru alaptat (cel mai bine este sa ai 2-3 de rezerva). De multe ori spitalizarea in cazul nasterii prin cezariana este mai lunga decat in cazul nasterii naturale.
- Papuci de casa, de preferat cu talpa impermeabila ca sa poti intra cu ei la dus.
- Cu siguranta vei avea nevoie de un halat subtire - temperatura din spitale variaza. Un halat iti va oferi acel confort intim de care ai nevoie cand primesti vizitatori.
- Sosete calduroase - nasterea este un efort imens, dar si o furtuna hormonala totodata, asa ca poti avea frisoane si senzatia de frig.
- Cateva perechi de chiloti comozi si mai largi, astfel incat elasticul sa nu vina peste taietura de la cezariana.
- Unele mamici cred ca sutienul pentru alaptat este inutil in spital si ca o camasa de noapte este suficienta, dar acesta este suportul perfect pentru tampoanele pentru sani, care nu ar trebui sa lipseasca din bagajul de maternitate. In cazul nasterii prin cezariana, lactatia se poata instala mai tarziu, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa ai asigurata o protectie adecvata.
- Daca spitalul nu iti pune la dispozitie aceste medicamente este bine sa le ai la tine: supozitoare cu glicerina si carbune medicinal. Dupa operatia de cezariana este dificil sa ai scaun. Iar carbunele medicinal te va ajuta cu acumularea de gaze, inerenta in urma anesteziei.
- Aleze de unica folosinta (pentru pat) - multe spitale le furnizeaza. Cu toate acestea, pentru confortul tau, este mai bine sa le ai pe ale tale.
- Absorbante igienice si vata medicinala (1 pachet).
- Produse de ingrijire: un gel de dus delicat, periuta si pasta de dinti, un prosop de fata, unul de corp, deodorant, elastice de prins parul.
- Mai multe sticle de apa de 0,5 l. Din cauza operatiei de cezariana nu o sa fii in stare sa tii in mana o sticla mai grea de 0,5 l.
- Nu uita de incarcatorul de la telefon si haine de schimb pentru iesirea din spital!
- Actele necesare la internarea in maternitate si la inregistrarea copilului: cartea ta de identitate (original si copie); cartea de identitate a tatalui (original si copie); certificatul de casatorie, daca este cazul (original si copie); adeverinta de salariat care sa specifice contul in care s-au platit asigurarile de sanatate; dosarul cu toate analizele, ecografiile si testele efectuate in timpul sarcinii.
Bagajul pentru nou-nascut
- Cu siguranta vei avea nevoie de un set de haine adecvat in functie de anotimp. Asadar pregateste 3-4 body-uri, tot atatia pantalonasi cu tot cu laba piciorului, o caciulita si o pereche de manusi, ca sa nu se zgarie. Daca afara este mai rece, pregateste si o paturica pentru momentul in care plecati spre casa. Aminteste-ti ca in maternitati este de obicei foarte cald.
- Trusoul pentru iesirea din spital. La noi in tara obiceiul este ca nasa copilului sa se ocupe de acest trusou. Indiferent de situatie, aminteste-ti ca toate hainele nou-nascutului trebuie sa fie noi, spalate si calcate in prealabil.
- In mod obisnuit personalul spitalului se ocupa cu imbaierea nou-nascutilor, mai ales in cazul mamicilor care au nascut prin cezariana si se deplaseaza mai greu. Totusi asistentele o sa-ti ceara anumite articole necesare pentru igiena bebelusului: gel de dus (e bine sa te pregatesti cu o sticla mica, deoarece in primele zile nu vei folosi prea mult); betadina si baneocin pudra pentru igienizarea ombilicului; ser fiziologic si comprese sterile (pentru curatarea ochilor si a nasului); prosop de baie cu gluga.
- Un pachet de scutece, marimea nou-nascut. Ar trebui sa stii ca la inceput bebelusul poate folosi 7-8 scutece pe zi.
- Crema impotriva iritatiei de scutec.
- Servetele umede pentru bebelusi.
- Aleze pentru masa de infasat.
- Pentru ca laptele poate surveni mai tarziu in urma nasterii prin cezariana, este bine sa ai la tine doua biberoane cu tetine pentru nou-nascut. Personalul spitalului se va ocupa cu sterilizarea acestora dupa fiecare hranire. Daca nu ai lactatie in primele zile, nou-nascutul va primi lapte-formula pus la dispozitie gratuit de maternitatea unde vei naste.
In teorie, ai aproape 40 de saptamani pentru a te pregati pentru acest eveniment important, care este nasterea. In practica, bagajul de maternitate trebuie pregatit cu aproximativ 4-5 saptamani inainte de data stabilita pentru cezariana.
Nu exagera cu dimensiunile bagajului. Intr-o valiza de dimensiuni medii, ar trebui sa-ti incapa toate lucrurile de care aveti nevoie tu si bebelusul tau. Si la urma urmei, cineva din familie iti poate aduce oricand lucrurile uitate acasa.