Esti in ultima etapa a sarcinii si urmeaza momentul pe care l-ai asteptat atat de mult! Stiind ca poti naste oricand, esti pregatita sa mergi la spital.
Ai "exersat" cum sa impingi bebelusul daca nasti pe cale naturala. Dar, oops!, se dovedeste ca trebuie sa nasti prin cezariana.
Esti pregatita pentru o taietura? Ai economisit destui bani in cazul in care ai nevoie de cezariana de urgenta?
Iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le stii, in cazul in care va trebui sa nasti prin cezariana:
1. Este posibil sa simti ca-ti este frig
Este destul de comun ca femeile care nasc prin cezariana sa aiba senzatia de frig. Si asta dupa ce se face epidurala. Mamele cred ca este din cauza temperaturii mai scazute din sala de operatie (acolo pentru ca trebuie sa se mentina o temperatura specifica pentru a preveni umiditatea care duce la formarea de bacterii), dar de fapt este un efect al medicamentului injectat in tine.
2. S-ar putea sa tremuri
In afara de senzatia de frig pe care o simti, unele femei se confrunta si cu un tremurat pe care nu il pot controla. Unora le afecteza tot corpul, iar altora doar picioarele. In orice caz, medicii spun ca sunt reactii foarte normale si nu ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare.
3. In timpul nasterii vei simti miscari de "smuls si tras"
Datorita anesteziei, nu vei avea dureri atunci cand medicii te vor deschide. Dar, nu te mira daca simti niste miscari usor fortate. Se intampla deoarece echipa medicala iti scoate copilul din burta.
4. Vaginul tau va fi in continuare "implicat"
Chiar daca bebelusul tau nu a iesit prin vagin (asa cum se intampla la nasterea naturala), asistentele vor mai face o spalare pentru a clati si a curata orice urma de sange care s-a scurs dupa operatia de cezariana.
5. Vei avea o sangerare vaginala
Nu iti va curge la fel de mult sange ca la nasterea naturala. Sangerarea poate dura pana la cateva saptamani. Ai grija daca ai sangerare excesiva, pentru ca acest lucru nu este normal. Spune-i imediat medicului tau daca se intampla asta.
6. Te vei chinui cand vei tusi, vei stranuta sau vei rade
Desigur, pentru ca tocmai ai suferit o interventie chirurgicala majora! Si este imposibil sa nu-ti vina sa tusesti, sa stranuti sau sa razi. Medicii recomanda sa tii o perna pe incizie daca ti se intampla unul din aceste lucruri. Este un truc destul de eficient pentru minimizarea durerii, cel putin imediat dupa nastere si in urmatoarele cateva saptamani.
7. Este posibil sa fii nevoita sa iei laxative
Cu o rana proaspata si cu dureri, nu este recomandat sa folosesti muschii abdominali, impingand cu forta pentru a avea scaun. Tabletele speciale pentru astfel de situatii te vor ajuta in acest sens. Aportul mare de apa si unele miscari usoare, cum ar fi mersul pe jos, va ajuta sistemul sa revina la normal cat mai repede.
8. Rana se poate vindeca repede
Cu o ingrijire corespunzatoare postpartum a operatiei (cu exceptia oricaror afectiuni precum diabetul), ar trebui sa se vindece frumos - in interior si in exterior - in termen de trei luni. Daca apar simptome precum febra mare, roseata sau umflatura in jurul inciziei, este obligatoriu sa-ti consulti imediat medicul, pentru ca ar putea fi vorba de o infectie.