Te intrebi care este diferenta dintre o cezariana de urgenta si o cezariana programata? Exista mai multe diferente intre cele doua, pe care le vom enumera mai jos.
In Romania este foarte frecventa nasterea prin cezariana, la cerere. Aproximativ 50% sau chiar mai mult dintre nasteri au loc prin cezariana. O cifra mult mai mare decat cele 15% recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
Cu toate acestea, multi medici declara ca decalajul de nasteri prin cezariana este mult mai mare ca in trecut din cauza complicatiilor tot mai multe, a sarcinilor multiple precum si a varstei mamei.
Alti specialisti si utilizatori sustin ca vina este o conceptie paternalista si dezumanizata a asistentei la nastere, care este considerata doar o alta boala. Ceea ce nimeni nu pune la indoiala este faptul ca, in fata unei complicatii grave a sarcinii sau a nasterii, cezariana este cea mai buna alternativa pentru a asigura sanatatea si chiar viata mamei si a bebelusului.
Momentul nasterii, un factor important
Un factor important il reprezinta nomentul nasterii. In timp ce in cazul unei cezariene programate, nasterea are loc la termen, sau foarte aproape de acesta, in cazul unei cezariene de urgenta nasterea poate avea loc cu cateva saptamani pana la cateva luni mai devreme.
Complicatiile mai frecvente in cazul cezarienei de urgenta
In cazul unei cezariene programate mama poate fi perfect sanatoasa, sau sa sufere de afectiuni simple care nu ii permit nasterea naturala, dar care nu ii pun sanatatea ei sau a bebelusului in pericol. Desigur, riscurile sunt prezente, ca la orice operatie. In schimb, in cazul cezarienei de urgenta, complicatiile sunt frecvente si, de multe ori, uriase. Atat mama cat si copilul pot avea de suferit de pe urma acestor complicatii.
Cu toate acestea, cea mai mare diferenta este ca mama nu va fi in masura sa se pregateasca psihologic pentru interventie si pentru epuizarea emotionala si stresul pe care aceasta il presupune. De cele mai multe ori, mamele care nasc prin cezariana de urgenta, si isi doreau sa nasca natural, au nevoie de consiliere psihologica dupa.
Ce presupune o nastere prin cezariana
Pregatirea: Fie ca este vorba de o cezariana programata sau una de urgenta, inainte de interventie se fac o serie de investigatii precum: teste de coagulare a sangelui si electrocardiograma, plasarea unui cateter in vezica si a unui ac pentru perfuzii intr-o vena de pe brat.
Anestezie: In cazul cezarienei de urgenta, in functie de complicatii, se poate folosi anestezia generala. Daca situatia nu o impune se va efectua cezariana locala. De fapt, daca travaliul a inceput deja si pacientei i s-a administrat anestezie epidurala, i se va furniza o cantitate mai mare de anestezic care sa-I amorteasca complet tot abdomenul. In schimb, in cazul unei cezariene programate, este mai frecventa utilizarea anesteziei locoregionale, a celei epidurale sau a celei spinale.
Interventia: In mod normal operatia de cezariana dureaza intre 40 si 60 de minute. Chirurgul va face o prima incizie pentru a taia straturile de tesut care acopera uterul si o a doua pentru a deschide uterul, permitandu-i sa sparga sacul amniotic si sa scoata copilul. Bebelusul este inmanat ginecologului care ii curata gura si nasul, taie si leaga cordonul ombilical si il da mai departe medicului neonatolog pentru a-i verifica starea de sanatate. Intre timp, chirurgul indeparteaza placenta si inchide operatia.
Recuperarea: recuperarea dupa cezariana este greoaie decat dupa nasterea naturala. Mama va fi nevoita sa petreaca 3 pana la 5 zile in spital si va dura intre o luna si doua luni pana la recuperarea completa. In schimb, in cazul nasterii naturale mama se poate ridica din pat dupa doua ore si daca ea si copilul sunt bine pot pleca acasa a doua zi dupa nastere.
Sursa foto: pexels.com