Cate cezariene poate face o femeie?

/ / Modificat: 2022-01-26
Cate cezariene poate face o femeie?

Cezariana este o interventie chirurgicala efectuata cand nasterea pe cale vaginala ar putea reprezenta un risc pentru mama sau pentru copil. Uneori, cezariana este singura solutie pentru nasterea unui copil sanatos si, prin urmare, ar trebui sa fie efectuata doar atunci cand este necesar, evaluand riscurile si beneficiile pentru fiecare caz. Cu toate acestea, in Romania, se efectueaza foarte multe cezariene la cerere.

In aceste conditii, vine intrebarea, cate cezariene poate avea o femeie? 

Nasterea vaginala dupa cezariana

Atunci cand prima nastere se face prin cezariana, din cauze medicale, stabilite de medic, nu inseamna ca si urmatoarea nastere trebuie sa fie facuta prin cezariana. 

Daca totul decurge normal, copilul este in pozitia corecta si nu exista pericole pentru nasterea naturala, se poate naste natrual dupa o cezariana. De fapt, conditiile medicale o permit, este recomandat ca urmatoarea nastere dupa o cezariana sa fie una naturala. Potrivit datelor Societatii Generale de Obstetrica si Ginecologie (SEGO), o nastere vaginala reusita este posibila la 72-76% dintre femeile care au nascut prin cezariana.

Care este numarul maxim de operatii cezariene care pot fi efectuate?

In ceea ce priveste numarul de operatii cezariene care pot fi efectuate in siguranta, majoritatea cadrelor medicale considera ca sunt trei.

María Benedicto, medic ginecolog la Spitalul USP San José din Madrid, sustine ca "majoritatea medicilor nu recomanda efectuarea a mai mult de trei operatii de cezariana pentru o femeie”.

María Benedicto explica insa ca aceasta este o recomandare a medicilor, insa fiecare femeie este libera sa isi asume riscurile pe care o a patra cezariana le implica.

Cezariene repetate - ce complicatii pot aparea

Numarul de trei cezariene este recomandat de medici ca numar maxim deoarece dupa a treia cezariana, exista un risc ridicat de ruptura uterina. Prin urmare, o femeie care a avut trei cezariene si ramane insarcinata pentru a patra oara, risca sa sufere de o ruptura spontana a uterului, oricand, pe parcursul sarcinii.

Cicatricile de cezariana slabesc tesuturile peretilor uterini, crescand sansele de ruptura spontana a uterului. Potrivit specialistilor, rata de ruptura dupa doua operatii de cezariana, este de patru ori mai mare.

Ruptura uterina este una dintre cele mai grave complicatii ce pot aparea in timpul sarcinii, deoarece este insotita de o mortalitate materna si, mai ales, fetala foarte ridicata.

Riscurile cezarienei multiple: 

- Risc de ruptura uterina: in multe cazuri, aceasta se soldeaza cu moartea mamei si a fatului.

- Complicatii placentare: placenta este atasata in mod anormal de uter (placenta accreta) sau se implanteaza in mod anormal peste osul cervical intern (placenta previa). Ambele afectiuni cresc riscul de nastere prematura, de sangerare excesiva si de necesitate de transfuzie de sange si de indepartare chirurgicala a uterului (histerectomie).

- Adeziuni: Adeziunile sunt tesuturi cicatriceale care afecteaza nu numai uterul, ci si muschii abdominali, tesutul conjunctiv si organele invecinate. Adeziunile dense pot ingreuna operatia de cezariana si pot creste riscul de leziuni ale vezicii urinare sau ale intestinului, precum si de hemoragie, ducand la o rata mare de deces in cazul mamei sau al nou-nascutului.

- Probleme de incizie: Operatiile cezariene succesive cresc, de asemenea, riscul de complicatii ale inciziilor abdominale, cum ar fi hernia.

FOTO: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre