Ce este hernia incizionala dupa cezariana

/ / Modificat: 2017-11-02
Ce este hernia incizionala dupa cezariana

Hernia este o afectiune prin care un organ se deplaseaza din cavitatea sa anatomica, printr-un punct mai putin rezistent sau defect.

Hernia incizionala, unul dintre tipurile de hernii, poate fi o complicatie a operatiei de cezariana. Mai exact, o bucata din aparatul digestiv iese in afara, chiar prin incizia de cezariana. Acest tip de hernie poate sa apara atat la scurt timp dupa operatie, cat si la cateva luni sau chiar mai mult.

Hernia incizionala: Factori de risc

Femeile cu o taietura mai mare la cezariana, care au diabet, sufera de obezitate, nu au muschii abdominali bine intariti sau au o cezariana pe verticala, se confrunta cu un risc mai mare de a ajunge la hernie incizionala.

Simptomele herniei incizionale

Principalul semn care indica hernia incizionala este o umflatura care iese in evidenta chiar in zona operatiei de cezariana. Cel mai usor se observa cand tusesti, ridici ceva greu deasupra capului, sau cand stai in picioare, dreapta. Apoi, femeia in cauza poate avea greata, varsaturi, constipatie, din pricina faptului ca intestinele nu mai stau la locul lor.

De asemenea, mai ales daca hernia se vede clar, pot sa apara si simptome ca durere si disconfort. Daca acestea se fac simtite la scurt timp dupa nastere, atunci pot fi confundate cu cele legate de vindecarea operatiei de cezariana.

Pentru ca hernia incizionala sa nu fie confundata cu alte probleme medicale, pe langa examinarea fizica medicul poate solicita si o ecografie abdominala sau chiar un examen CT.

Tratament pentru hernia incizionala

Multe hernii incizionale sunt reductibile, adica dispar atunci cand pacienta sta intinsa, ceea ce inseamna ca disconfortul este redus. Daca hernia este mica si nu genereaza simptome, atunci operatia nu este absolut necesara. De altfel se poate intampla ca pacienta nici sa nu remarce ca are o hernie.

Daca insa femeia nu isi poate indeplini activitatile zilnice din pricina disconfortului provocat de hernie, atunci este necesar un consult medical.

Mai mult, daca o hernie devine incarcerata – o bucata de intestin este prinsa in hernie si nu este suficient irigata cu sange, atunci este vorba de o urgenta medicala (de obicei in astfel de cazuri pacienta are si dureri).

Herniile incizionale se pot trata numai prin interventii chirurgicale, ce presupun in general introducerea unei plase chirurgicale in cavitatea abdominala, care sa sustina intestinele si sa intareasca peretele abdominal. Operatia se poate face fie cu taietura clasica, fie laparoscopic, in functie de gravitatea herniei.

Pana se ajunge la operatie, pentru ameliorarea simptomelor se poate purta o curea elastica ce are rolul de a impiedica hernia sa iasa.

Incidenta

Potrivit unui studiu realizat de catre Centrul National pentru Biotehnologia Informatiei din Statele Unite, 2 femei din 1000 au nevoie de interventie chirurgicala pentru repararea unei hernii incizionale, in 10 ani de la o operatie de tip cezariana.

Studiul a identificat toate femeile din Danemarca, fara istoric de operatie abdominala (inainte de cezariana), care, intre anii 1991 si 2000, au adus pe lume un copil printr-o interventie de acest gen. In cadrul acestui studiu, cezariana printr-o taietura transversala a fost principalul tip ales (fata de taietura verticala).

Este posibil insa ca mai multe femei sa dezvolte o hernie dupa o operatie cezariana, dar sa nu ajunga la interventie chirurgicala.

Riscul de recidiva

La femeile cu hernie incizionala care au de gand sa mai faca un copil si a caror problema nu reprezinta o urgenta medicala, chirurgul ar putea decide sa realizeze interventia de reparare a herniei dupa cea din urma sarcina, deoarece riscul de recidiva este mai mare in urma unei alte sarcini.

In general, insa, daca se foloseste plasa chirurgicala, riscul de recidiva nu mai exista.

Recuperarea dupa operatia de hernie incizionala

Recuperarea depinde de tipul de operatie care se aplica - clasica sau laparoscopica, in medie fiind de circa doua saptamani. Pacientele vor avea, insa, restrictii mai mult timp, printre acestea numarandu-se si aceea de a nu ridica ceva greu (nici copilul), timp de o luna si jumatate aproximativ.

Taguri Cezariana Dupa nastere

Articole recomandate

Citeste si despre