Nasterea unui copil este, fara indoiala, unul dintre cele mai importante momente din viata unei femei. Nu conteaza daca este prima nastere sau daca femeia mai are si alti copii; este un moment special si este prima amintire pe care ea si micutul ei o au impreuna.
Cezariana la nastere este o operatie din ce in ce mai des intalnita, fie ca se face din motive medicale, fie la cerere. Pana nu demult cezariana se facea doar atunci cand se impunea din punct de vedere medical (o nastere cu riscuri, o pozitionare anormala a copilului, imposibilitatea femeii de a naste natural), insa in ultimii ani s-a putut constata o crestere a ratei de operatii de acest fel.
Motivul? Datorita progresului medicinei procedura este mult mai sigura acum, decat era in urma cu zeci de ani, echipamentele medicale sunt mult mai moderne si usureaza interventia. In plus, femeile considera ca este mai avantajos din punct de vedere fizic sa nasca prin cezariana, desi recuperarea este de multe ori mai lenta decat la nasterea naturala.
Iata un ghid complet despre cezariana, despre indicatii medicale, avantaje si dezavantaje, posibile riscuri si recuperare.
Cat dureaza o operatie de cezariana
Interventia poate dura intre 30 si 60 de minute, daca nu apar complicatii. Se efectueaza sub anestezie epidurala sau totala, in functie de starea de fapt din momentul nasterii.
Cezariana presupune o incizie pe piele, deasupra osului pubian, si o alta incizie in partea inferioara a uterului prin care va fi scos copilul si evacuata placenta, inainte ca plaga sa fie suturata. De obicei incizia este orizontala, iar medicii incearca sa o faca pe cat posibil mai mica, insa in situatii speciale poate fi facuta si vertical, intre ombilic si osul pubian.
Cand se impune nasterea prin cezariana
Operatia de cezariana se face, in mod normal, in cazuri medicale specifice printre care enumeram sarcina multipla, ruptura uterina, placenta praevia sau dezlipirea placentei, preeclampsie, pozitia anormala a fatului (cu funduletul, picioarele, bratele sau umarul orientate spre canalul de nastere), disproportii cefalopelvine (capul copilului este prea mare), ori HIV sau herpes genital activ, ce se pot transmite la copil in timpul nasterii naturale.
De asemenea, se recomanda cezariana atunci cand fatul poate fi in pericol (detresa respiratorie, lipsa progresului in timpul travaliului, modificari ale batailor inimii, malformatii congenitale, prolaps de cordon ombilical).
Ce complicatii pot sa apara
Din ce in ce mai multe femei privesc cezariana ca pe o metoda mult mai simpla si mai sigura de a naste. Totusi, ea prezinta o serie de riscuri despre care este bine sa fii informata inainte de a decide, impreuna cu medicul care monitorizeaza sarcina, care este cea mai buna solutie pentru tine si bebelusul tau.
In timpul cezarienei si dupa ea pot aparea o serie de complicatii cum ar fi pierderi masive de sange, infectii, complicatii ale anesteziei epidurale si chiar reactii adverse la anestezic.
Exista, de asemenea, riscul de inflamatii si infectii la nivelul membranelor interne ale uterului (endometrita).
Foarte rar pot sa apara traumatisme chirurgicale la bebelus, atunci cand pielea lui este zgariata de lama bisturiului in momentul inciziei.
Tot rar se poate produce si o lezare a organelor invecinate, cum ar fi vezica urinara, caz in care va fi nevoie de o interventie suplimentara pentru reconstructia acestora.
Cum decurge recuperarea dupa cezariana
Dupa operatia de cezariana proaspata mamica va sta intinsa in pat timp de 24 de ore, iar ulterior va trebui sa faca miscare, pentru a evita formarea de cheaguri de sange. Tot dupa primele 24 de ore este recomandata o prima masa, usoara, lichida. Hrana solida va fi reintrodusa treptat, pentru a se evita balonarea si gazele intestinale.
In general, daca nu apar complicatii post operatorii, spitalizarea dupa cezariana dureaza intre trei si cinci zile.
Durerile de care ai scapat in timpul travaliului isi vor face aparitia dupa ce efectul anesteziei va trece complet si pot persista cateva zile, caz in care proaspata mamica va avea nevoie de analgezice.
Efortul fizic este strict interzis, pentru o buna recuperare fiind nevoie de odihna. Nu ai voie sa ridici greutati mai mari decat cea a copilului.
In timpul alaptarii va trebui sa stai intr-o pozitie confortabila, astfel incat sa nu pui presiune pe cicatricea aflata in curs de vindecare.
La sase saptamani dupa externare poti incepe exercitii fizice usoare.
Viata sexuala poate fi reluata la patru-sase saptamani dupa cezariana.
Avantajele nasterii prin cezariana
- durerile sunt mai mici si de scurta durata, pana la intrarea in sala de nasteri;
- nasterea poate fi programata;
- gravida nu isi expune zona intima la examinarea de catre personalul medical;
- nu exista risc de epiziotomie (incizia perineului si a peretelui vaginal posterior, facuta pentru a largi deschiderea vaginului si a simplifica degajarea fatului);
- in perioada de recuperare post operatorie scapi de treburi casnice;
- reluarea activitatii sexuale poate fi mai rapida si satisfacatoare decat dupa o nastere naturala ce presupune afectarea zonei intime;
- riscuri mai mici de aparitie a incontinentei urinare din cauza slabirii muschilor planseului pelvian.
Dezavantaje la cezariana:
- recuperarea este mai grea si mai lunga;
- lactatia apare de obicei cu intarziere de cateva zile, timp in care nou nascutul va fi hranit cu lapte formula;
- odata ce se invata sa fie hranit altfel decat la san, bebelusul ar putea fi "lenes" la supt; ca o consecinta, atunci cand lactatia se instaleaza iar copilul nu suge, pot aparea complicatii precum angorjarea sau infundarea canalelor, daca nu folositi o pompa pentru evacuarea laptelui.
- sansele ca urmatoarea nastere sa fie pe cale naturala scad simtitor din cauza riscului de ruptura uterina; totusi, riscul scade la doi ani dupa cezariana si va fi evaluat impreuna cu medicul.