Nasterea prin cezariana poate fi daunatoare pentru sanatatea bebelusului?

/ / Modificat: 2023-04-29
Nasterea prin cezariana poate fi daunatoare pentru sanatatea bebelusului?

Nasterea prin cezariana devine din ce in ce mai frecventa, insa multi specialisti considera in continuare ca, in cele mai multe cazuri, este inutila si ar putea fi, de asemenea, in detrimentul sanatatii permanente a copilului. Se stie ca bebelusii nascuti in acest fel sunt mai predispusi la boli specifice mai tarziu in viata, tulburarile imunitare fiind cele mai frecvente.

Pentru a sustine teoria conform careia mai multe probleme de sanatate ataca persoanele nascute prin cezariana, cercetatorii au reusit sa stabileasca faptul ca in aceste cazuri se dezvolta modificari genetice. Este vorba despre modificarea ADN-ului celulelor albe din sangele lor, aparent din cauza procesului traumatic al nasterii.

In acest sens, stim ca pot exista controverse atunci cand se compara posibilele traume la nastere intre nasterea vaginala si cezariana. Este pe deplin de inteles ca majoritatea ar crede ca nu poate exista nimic mai violent decat o nastere naturala, dar exista un motiv pentru care un proces chirurgical ar putea fi mai traumatizant.

De ce ar putea fi daunatoare nasterea prin cezariana?

Obstetricienii sunt in general de acord ca nasterea naturala este preferabila din toate punctele de vedere, dar nu intotdeauna exista motive suficiente pentru a convinge mama sa nasca in loc sa fie operata. Ideea este ca pentru specialisti exista o inclinatie catre unul dintre cele doua procedee, dar nu exista elemente impotriva celuilalt.

Altfel spus, majoritatea problemelor de sanatate care ar putea rezulta in urma unei nasteri prin cezariana nu sunt specialitatea obstetricianului. Unele studii au aratat ca pot aparea anomalii cerebrale si neurologice, care sunt asociate cu maturitatea si dezvoltarea neuronilor.

Consecintele unor astfel de alterari sunt propensiunea la boli precum astmul sau diabetul si alte boli imunologice. Alergiile constante si dezvoltarea leucemiei sunt riscurile pe termen lung pentru copiii nascuti prin cezariana, spre deosebire de cei nascuti pe cale naturala.

Potrivit studiilor, principalele modificari genetice devin mai evidente in cazul unei cezariene planificate. In acest sens, este frecvent ca aceste interventii sa fie efectuate inainte de 40 de saptamani, lucru care nu pare a fi o problema, dar care, fara indoiala, altereaza evolutia naturala a sarcinii.

Potrivit studiilor, modificarea celulelor albe din sange care are loc la nasterea prin cezariana nu se produce la nasterea naturala. Cu toate acestea, pentru a sustine aceasta teorie, cercetatorii au efectuat o cercetare care a presupus prelevarea de probe pentru a determina nivelurile de metilare a ADN-ului in cordonul ombilical al bebelusilor nascuti prin interventie chirurgicala.

Rezultatele au indicat ca gradul de metilare era mai ridicat la acesti bebelusi in comparatie cu cei nascuti pe cale naturala. Acest element este legat de expresia si predispozitia genetica, care se combina cu alti factori din mediul in care se dezvolta individul pentru a da nastere la anumite probleme de sanatate.

Stresul nasterii prin cezariana

Expertii nu sunt inca siguri de ce metilatia este mai mare la nasterea prin cezariana, dar cercetarile lor pe animale sugereaza ca este acelasi lucru ca in studiile pe oameni. In consecinta, ei cred ca este vorba de stresul provocat in timpul unei cezariene planificate, deoarece copilul nu este pregatit sa vina pe lume in acel moment, ceea ce inseamna o schimbare violenta de situatie.

In consecinta, nasterea in conditii de stres ridicat determina o modificare a cresterii metilatiei, care este un proces stabilit pentru a regla mecanismele organismului care activeaza genele care il protejeaza de factorii externi de mediu. Acest lucru inseamna ca dezactivarea acestui mecanism afecteaza sistemul imunitar, ceea ce predispune bebelusii la o serie de boli comune.

Stresul nasterii pe cale naturala este diferit de cel al nasterii prin cezariana, deoarece in primul caz copilul incepe sa se adapteze treptat la schimbare si este deja pregatit din punct de vedere biologic sa se nasca. Pe de alta parte, procesul chirurgical in sine ar putea genera stres in cazul mamei, care se transmite catre copil si se agraveaza printr-o intrerupere brusca a vietii sale in uter.

Desi mai sunt multe detalii de descoperit, se intelege ca exista un numar tot mai mare de cercetari pe aceasta tema, ale caror rezultate sustin teoria conform careia nasterea prin cezariana ar putea fi daunatoare pentru sanatatea individului pe tot parcursul vietii.

FOTO: freepik.com

Taguri Nastere cezariana Cezariana

Articole recomandate

Citeste si despre