Cazurile de copii cu boala celiaca au crescut semnificativ in ultimii ani. Acest lucru se datoreaza, in parte, si pentru ca boala a devenit mai usor de diagnosticat.
Insa, o cercetare stiintifica a facut o constatare destul de surprinzatoare in ceea ce priveste boala celiaca in raport cu tipul de nastere. Aceasta sustine ca nasterea prin cezariana ar putea predispune la boala celiaca.
Boala celiaca se caracterizeaza prin intoleranta la gluten. La anumite persoane, consumul unui complex de proteine care se gaseste in grau, ovaz, orz si secara determina sistemul imunitar sa atace si sa afecteze intestinul subtire, ceea ce duce la deficiente de absorbtie a vitaminelor si a fierului, precum si la anemie, osteoporoza si alte tulburari.
Potrivit studiului, realizat de oamenii de stiinta de la Scoala de Medicina din Hanovra, Germania, in randul copiilor nascuti prin cezariana, rata celor care sufera de boala celiaca este mai mare.
Acestia sustin ca tipul de nastere poate schimba combinatia de bacterii intestinale pe care o are copilul, facandu-l mai vulnerabil la dezvoltarea unei tulburari in viitor. Bebelusii nascuti pe cale vaginala, pe masura ce trec prin canalul de nastere, primesc de la mamele lor microbi „buni” care le modifica colonizarea bacteriana, spre deosebire de bebelusii nascuti prin cezariana, care nu trec prin canalul de nastere.
Cercetarea s-a axat pe anumite boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala celiaca, boala Crohn sau colita ulcerativa, insa rezultatele au gasit o legatura doar intre cezariana si boala celiaca.
Acest lucru s-ar putea datora faptului ca boala celiaca devine activa mai devreme decat celelalte boli, astfel incat bebelusii cu alterari ale bacteriilor intestinale sunt mai vulnerabili la boala celiaca.
Cercetatorii au constatat ca 28% dintre copiii celiaci s-au nascut prin cezariana, comparativ cu 19% dintre ceilalti copii cu alte tipuri de tulburari intestinale.
Alte explicatii sugereaza ca legatura dintre cezariana si boala celiaca consta in faptul ca exista un numar mare de mame nediagnosticate care sunt mai predispuse sa nasca prin cezariana din cauza afectiunii lor.
In mare masura, cresterea numarului de copii celiaci se datoreaza imbunatatirii diagnosticului, dar exista si alti factori de mediu care influenteaza cumva aceasta crestere.
Plaga nasterilor prin cezariana, desi nu este cu adevarat necesara, ar putea fi un indiciu interesant de urmarit pentru a afla daca este intr-adevar unul dintre factorii predispozanti la boala celiaca.
FOTO: freepik.com