Tot mai multi copii se nasc prin cezariana (OMS). Efectele acestei tendinte se vor vedea in 2030

/ / Modificat: 2023-07-10
Tot mai multi copii se nasc prin cezariana (OMS). Efectele acestei tendinte se vor vedea in 2030

Organizatia Mondiala a Sanatatii a semnalat o crestere semnificativa a numarului de nasteri prin cezariana in tarile dezvoltate si aflate in curs de dezvoltare, mult peste cuantumul considerat normal din punct de vedere statistic. Acest lucru se datoreaza in special nasterilor prin cezariana la cerere si nu exista indicii privind o crestere a situatiilor medicale in care acestea sa fie justificate, ba chiar recomandate.

Scenariul ideal este ca proportia nasterilor prin cezariana sa nu depaseasca 15% din totalul nasterilor dintr-un an, in situatii in care sarcinile sunt cu risc, iar nasterea naturala ar putea pune in pericol fatul si/sau mama. OMS atrage atentia ca in urmatorii 10 ani tendinta va fi de crestere continua, astfel ca undeva in 2030 am putea ajunge la situatia in care o treime dintre copiii nascuti in toata lumea sa vina pe lume prin cezariana.

Cezariana necesara vs. cezariana la cerere

Operatia de cezariana reprezinta nasterea unui copil prin incizie chirurgicala la nivelul abdomenului. Este o procedura obligatorie si vitala in situatii in care nasterea naturala nu este posibila si ar pune in pericol mama, copilul sau pe amandoi.

Posibile situatii in care se impune nasterea prin cezariana sunt, din punct de vedere medical, urmatoarele:

  • disproportie intre capul bebelusului si pelvisul mamei
  • travaliu prelungit
  •  o suferinta a fatului
  • prezentatie transversala sau pelviana
  • alte probleme obstetrice, precum placenta previa sau prolaps al cordonului ombilical
  • afectiuni ale mamei care au contraindicatii la nastere naturala
  • sarcina multipla
  • cezariene anterioare.

Potrivit OMS, doar in 10-15% dintre sarcini este justificata nasterea prin cezariana, dar in multe tari procentul a ajuns sa depaseasca 20% din totalul nasterilor dintr-un an. Motivul este simplu: tot mai multe femei decid sa nasca prin cezariana pentru a evita durerile din timpul travaliului sau pentru ca pot alege data nasterii copilului; ele nu tin cont nici de faptul ca, la fel ca orice procedura invaziva, cezariana poate avea complicatii ulterioare:

OMS a publicat un studiu in care sunt comparate datele privind operatiile de cezariana din perioada 2010-2018 in 154 de tari din intreaga lume. Statisticile au aratat ca nasterile prin cezariana depasesc 20% din numarul total al nasterilor, cu o crestere semnificativa in Asia orientala, America Latina si Caraibe, Asia Occidentala si Africa de Nord. Estimarile specialistilor arata ca pana in 2030 28,5% dintre nasteri vor fi prin cezariana, adica aproximativ 38 de milioane de copii vor veni pe lume in acest mod.

Amanarea momentului in care femeile devin mame - motivul cresterii numarului de cezariene

Sarcinile cu risc sunt tot mai frecvente ca urmare a faptului ca din ce in ce mai multe femei amana momentul in care devin mame pana dupa varsta de 35 de ani. Dintre acestea un procent mare recurg la reproducerea asistata, care are ca rezultat sarcini multiple, de cele mai multe ori. Prin urmare, aceste femei este mai probabil sa nasca prin cezariana decat pe cale naturala si astfel se poate explica aceasta crestere constatata si estimata de specialistii OMS.

Oportunitatea si necesitatea unei nasteri prin cezariana trebuie stabilita in urma unei discutii intre parinti si medicul care monitorizeaza sarcina, in functie de situatia particulara a mamei si de evolutia fatului.

"Cezarienele pot genera complicatii si incapacitari semnificative, uneori permanente, si chiar moartea. In special in acele locuri in care exista carente la nivelul instalatiilor medicale sau in care nu este posibil ca operatiile sa fie facute in deplina siguranta sau in care complicatiile chirurgicale sa fie gestionate prompt si intr-un mod optim" - OMS

Printre posibilele complicatii ale operatiei de cezariana se numara infectii, sangerari si probleme la nivel placentar; in plus, din cauza recuperarii mai dificile formarea legaturii mama-copil poate fi zadarnicita, iar lactatia poate sa intarzie.

  • Surse:

- https://who.int/news/item/16-06-2021-caesarean-section-rates-continue-to-rise-amid-growing-inequalities-in-access
- https://jhpn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s41043-022-00326-6
- https://gh.bmj.com/content/6/6/e005671.full?ijkey=JgilzebteZPF03j&keytype=ref

  • FOTO: Pixabay.com

Articole recomandate

Citeste si despre