Eliminarea meconiului la nou-nascuti, ce trebuie sa stii?

/ / Modificat: 2012-01-10
Eliminarea meconiului la nou-nascuti, ce trebuie sa stii?

Meconiul este considerat primul scaun al nou-nascutului si este eliminat de obicei in primele zile dupa nastere. Exista situatii in care acesta poate fi eliminat in timpul sarcinii, travaliului sau chiar la nastere si poate isca probleme in sanatatea micutului. Unul dintre cele mai mari pericole este sindromul asipratiei de meconiu. Descopera si ce se intampla si in cazul in care aceasta substanta nu este eliminata la timp!

Ce este meconiul si cum arata?

Meconiul este o substanta negricioasa sau verde-negricios, groasa si lipicioasa care se gaseste in intestinele fatului pe toata perioada sarcinii si ale nou-nascutului dupa nastere. Este de fapt un nume mai sofisticat pentru ceea ce parintii numesc "caca" la bebelusi. Dar in timp ce majoritatea scaunelor unui bebelus sunt compuse din produsul digestiei si toxine, meconiul contine doar ceea ce se gaseste in cavitatea intrauterina: lichid amniotic, mucus, apa si alte lichide sau materii solide. Spre deosebire de materiile fecale obisnuite, meconiul este steril si nu are miros.

Este numit si primul scaun al nou-nascutului si este, in general, eliminat abia dupa nastere. In primele 2-3 zile de viata, scaunele pe care le va elimina micutul sunt constituite din meconiu. In cele mai multe cazuri, meconiul este eliminat complet de copil dupa nastere, dar exista si situatii in care dureaza cateva zile si mai multe scaune pana ca acest lucru sa se intample.

Ce se intampla cand meconiul este eliberat in burtica sau la nastere?

Exista posibilitatea ca micutul tau sa aiba primul scaun in sarcina, in timpul travaliului sau la nastere si sa elimine meconiul in lichidul amniotic. Daca se intampla acest lucru, vei fi monitorizata atent de medici pentru ca fatul sa nu fie pus in pericol in vreun fel. De unul singur, meconiul revarsat in lichidul amniotic nu pune in pericol sanatatea micutului tau, dar este important ca medicii sa fie prudenti.

Daca isi face aparitia in sarcina sau la nastere, specialistii ar putea decide sa iti faca o procedura numita amnioinfuzie. Se caracterizeaza prin introducerea unui fluid steril in uter, cu ajutorul unui cateter, cu scopul de a dilua meconiul acumulat sau pentru a creste volumul lichidului amniotic.

Unul dintre pericolele care apar atunci cand meconiul se varsa in lichidul amniotic este aspirarea acestuia de catre fat. Se numeste sindromul de aspiratie de meconiu si poate pune probleme grave de sanatate acestuia. Daca fatul inghite meconiul nu este problema, insa daca este aspirat in plamani, exista riscul inflamarii acestora si chiar al pneumoniei. Riscul unor complicatii grave creste si nou nascutul trebuie internat la terapie intensiva pentru mai multe saptamani, in vederea recuperarii.

Medicii vor monitoriza cu atentie eliminarea meconiului si felul in care afecteaza fatul, iar daca sesizeaza semne de primejdie la fat, vor apela la o nastere de urgenta, prin cezariana, prin folosirea forcepsului sau extractiei cu vacuum, astfel incat bebelusul sa se nasca sanatos.

Ce se intampla daca nu elimina meconiul?

Desi multi parinti sunt ingrijorati in legatura cu eliminarea prematura a meconiului in timpul sarcinii, exista posibilitatea ca acesta sa nu fie eliminat deloc, nici macar dupa nastere, ceea ce atrage o grija si mai mare de partea lor.

Unii nou-nascuti nu reusesc sa elimine meconiul, asa cum este normal, in primele 24 de ore dupa nastere sau in primele zile. Acesta nu este semn bun, sustin medicii. Daca nu da semne de eliminare a acestuia nici dupa 48 de ore de la nastere, va fi investigat pentru diverse probleme si afectiuni care ar putea sa cauza aceasta problema. Ar putea fi vorba de:

  • sindromul dopului de meconiu;
  • obstructie intestinala;
  • boala Hirschprung;
  • malformatii anorectale (stenoza anala sau atrezia anala).


Lipsa eliminarii meconiului da nastere unor simptome ca distensie abdominala, varsaturi si stare generala alterata. Nou nascutului i se fac teste pentru depistarea exacta a cauzei acestei probleme (examen fizic si raze x, alte teste radiologice). Tratarea cauzei ar trebui sa duca si la eliminarea meconiului si la revenirea starii normale de sanatate a micutului.

Taguri Scaune nou nascuti

Articole recomandate

Citeste si despre