Greutatea bebelusilor. Cat de mult conteaza si cand sa iti faci griji

/ / Modificat: 2019-01-29
Greutatea bebelusilor. Cat de mult conteaza si cand sa iti faci griji

Bebelusii scad in greutate dupa nastere, inainte de a incepe sa castige iar in greutate. O regula general acceptata este ca un copil poate sa-si piarda aproximativ 3-7% din greutatea de la nastere in primele 5 zile de viata, el urmand sa revina la greutatea initiala pana in ziua a 10-a.

Multi copii isi dubleaza greutatea la nastere pana la varsta de 4-6 luni si si-o tripleaza pana la prima aniversare. Sanatosi sunt insa si bebelusii care iau mai incet sau mai repede in greutate. Medicul va monitoriza cresterea copilului in timp (greutatea, lungimea corpului si circumferinta capului) pentru a se asigura ca micutul primeste toti nutrientii de care are nevoie.

Cresterea si pierderea in greutate a bebelusului nu urmeaza un model

Nu este clar cat de mult trebuie sa cantareasca in primele doua saptamani de viata bebelusii alaptati exclusiv la san. Un studiu recent privind modificarea greutatii la aproape 150.000 de copii sanatosi a constatat ca nu este ceva neobisnuit ca nou-nascutii sa ramana sub greutatea la nastere chiar si dupa 21 de zile de viata.

Care sunt semnele ca micutul nu este alimentat corespunzator?

Preocuparea parintilor vizavi de greutatea bebelusului este lesne de inteles, tinand cont ca este singurul indicator fiabil al cresterii. Dar daca stii semnele ca bebelusul tau mananca suficient, nu trebuie sa ai mereu la indemana un cantar.

Un copil bine hranit:

  • va fi activ si mereu alert;
  • va fi satisfacut dupa alaptare;
  • va manca de cel putin 8-12 ori zilnic;
  • din ziua a treia va avea trei sau mai multi scaune pe zi;
  • in ziua a 5-a, scaunul va incepe sa fie galben;
  • pana in ziua 5, urina va fi clara sau galben pal si va uda sase sau mai multe scutece pe zi;

Dupa varsta de 4 saptamani, unii copii au scaun dupa fiecare masa, altii doar o data pe zi sau o data la 3-5 zile.

Cata vreme indicatorii de sanatate de mai sus sunt prezenti, nu exista niciun motiv de ingrijorare cu privire la masurarea greutatii bebelusului intre vizitele la pediatru.

Ce se intampla daca bebelusul nu mai ia in greutate

Atata timp cat copilul atinge tintele sale de dezvoltare si nu pierde in greutate, nu este nevoie sa iti faci griji in legatura cu o pauza in cresterea in greutate. Copiii care nu reusesc ia suficient in greutate in primele 9 luni vor ajunge in timp la greutatea normala. De aceea, parintii rareori trebuie sa completeze portia de lapte oferita copilului cu lapte formula. Consumul prea multor calorii in copilarie poate duce la probleme de greutate mai tarziu in viata.

Dar daca bebelusul pierde mai mult de 7% din greutatea de la nastere sau ia foarte putin in greutate in primele zile si saptamani de la nastere, ti-ar putea cere sa-l aduci periodic la cabinet pentru controlul greutatii.

Are greutatea importanta?

Greutatea este o masura a nutritiei. Atunci cand bebelusii primesc prea putina mancare, prea multa mancare sau un tip gresit de hrana, ei pot deveni subnutriti. Astazi, expertii sunt de acord ca o scurta perioada de hranire insuficienta (cateva zile) este putin probabil sa provoace daune pe termen lung. Cu toate acestea, aceasta poate avea consecinte grave pe termen scurt.

Timpul pare a fi factorul cheie, deoarece chiar si o scurta perioada de subnutrire in primele zile dupa nastere poate duce la hiperbilirubinemie (icter) si hipoglicemie (scaderea zaharului din sange).

Taguri Dezvoltare bebelus Greutate Greutatea bebelusului

Articole recomandate

Citeste si despre