10 trucuri pentru a combate stresul dupa nastere

/ / Modificat: 2012-02-13
10 trucuri pentru a combate stresul dupa nastere

Stresul si anxietatea sunt doua probleme frecvente dupa nastere, care au la baza factori precum dezechilibrul hormonal, responsabilitatea de a fi parinte si schimbarile evidente care se petrec in viata de cuplu. Oricat de miraculoasa este experienta maternitatii, trairile negative pot coplesi orice proaspata mamica.

Foto: healthymomshappybabiescenter.com

Iata cateva moduri prin care poti combate stresul dupa nastere, astfel incat sa stai departe de tensiuni si depresie.

Sarcina are o imensa latura emotionala, mentala si spirituala. Cu cat intelegi mai multe aspecte ale transformarilor pe care le resimti, cu atat va fi mai lipsita de stres tranzitia catre noua etapa a vietii tale.

Semnele instalarii stresului dupa nastere

Exista o serie de semne specifice care te anunta ca stresul se afla pe cale sa se instaleze in viata ta dupa nastere:

  • senzatia continua de epuizare;
  • anxietatea;
  • tulburarile de apetit (crestere sau scadere);
  • iritabilitate continua;
  • emotivitate crescuta (teama de a nu fi o mama rea etc).

Statisticile arata ca aceste simptome se manifesta in primele 6-8 saptamani dupa nastere si afecteaza in jur de 80% din proaspetele mamici.

Combaterea stresului dupa nastere

Inainte ca starea ta psihica sa se deteriozeze vizibil, preintampina aceasta problema cu ajutorul unor masuri preventive care se vor dovedi eficiente in timp.

Ai grija de tine

Desi toata atentia si grija ta se vor concentra pe bunastarea bebelusului, nu uita sa ai grija de tine. Mananca sanatos, dormi de fiecare data cand ai ocazia si incearca sa ramai activa. O serie de exercitii special concepute pentru mamici te pot ajuta sa iti recapeti increderea in frumusetea ta.

Gaseste sursa anxietatii

Gaseste sursa anxietatii pe care o resimti (teama de a esua ca parinte, de pilda) si informeaza-te asupra modului in care o poti inlatura.

Ai incredere in instinct

Atunci cand iti este teama ca nu vei sti sa-ti ingrijesti corect micutul, ai incredere in instinctul natural pe care orice mama il detine. El te va ajuta sa ai grija de nevoile bebelusului mai bine decat orice manual cu instructiuni.

Ignora lucrurile care nu exista

Nu te mai ingrijora pentru lucrurile care nu exista in prezent, precum o boala pe care ingerasul tau "ar putea sa o aiba". Ramai conectata in prezent.

Nu face comparatii

Nu iti compara copilul cu alti bebelusi. Fiecare nou-nascut se dezvolta in ritmul lui, fizic si psihic. Apeleaza doar la consilierea medicului pediatru daca banuiesti ca ar fi o problema in acest sens.

Cere ajutor

Nu te sfii sa ceri ajutorul celor dragi pentru treburile casnice, cumparaturi si rezolvarea altor probleme de care nu te poti ocupa personal.

Exteriorizeaza-te

Plangi cand simti cu ardoare sa o faci, impartaseste-i partenerului tau sentimentele care te coplesesc, respecta-i rolul in familie si incearca sa rezolvi orice dificultate impreuna cu el. Acesta va fi primul pas catre consolidarea relatiei voastre in calitate de parinti.

Ai grija de sistemul tau imunitar

Ajuta-ti organismul sa se refaca dupa sarcina si nastere suplimentand aportul de vitamine, minerale si antioxidanti. In acest fel, vei depasi cu bine orice complicatie postpartum de ordin fiziologic si mental.

Relaxeaza-te

Atunci cand ai un ragaz pentru relaxare, urmareste emisiunea TV preferata sau citeste o carte buna.

Nu uita ca esti frumoasa

Frumusetea ta prinde noi valente odata ce devii mamica. Invata sa te bucuri de stralucirea divina pe care o emani si nu uita niciodata de farmecul unic pe care il detii.

Articole recomandate

Citeste si despre