12 sfaturi practice pe care nimeni nu ti le da inainte de lauzie

/ / Modificat: 2019-04-22
12 sfaturi practice pe care nimeni nu ti le da inainte de lauzie

Lauzia este una dintre etapele cele mai complicate si confuze ale maternitatii. Dupa ce ajungi acasa cu bebelusul si esti obosita, inca ai dureri si cel mai probabil te simti un pic pierduta, toata lumea iti va spune "dormi cand doarme si bebelusul".

Doar ca de la teorie la practica e cale lunga. In primul rand pentru ca bebelusul doarme aproape toata ziua (si cu putin noroc si noaptea) si nu are de facut nimic altceva, spre deosebire de tine.

Daca, odata ajunsa acasa cu bebelusul, ai impresia ca nu o sa faci fata misiunii de a fi mama, ca numarul de ore dintr-o zi pur si simplu nu iti ajunge, ca nu vei mai dormi niciodata ca inainte sau ca o sa explodezi in lacrimi la fiecare pas, iti lasam aici cateva sfaturi pentru perioada lauziei pe care cel mai probabil nu ti le-a dat nimeni. E bine sa tii cont de ele si daca inca nu ai nascut, ca sa iti faci viata mai usoara.

1. Inainte de nastere fa o vizita la coafor si la spa sau la cosmetica. Ultimele saptamani de sarcina sunt ultimele in care vei avea timp doar pentru tine pentru o lunga perioada de timp. Mergi la coafor pentru o tunsoare usor de aranjat in urmatoarele luni, rasfata-te la spa sau la cosmetica. Ajuta si pentru a te relaxa, si pentru o mai buna imagine despre tine insati. O tunsoare care se coafeaza usor si rapid, un tratament facial care te iti va face pielea sa straluceasca te vor ajuta sa te simti bine cand te vei uita in oglinda si sa te simti si mai frumoasa, ceea ce poate fi o binecuvantare in zilele tulburi ce vor veni dupa nastere.

2. Stocheaza in congelator alimente care se vor prepara usor dupa nastere, pentru a avea o grija mai putin in primele zile dupa ce ajungi acasa cu bebelusul. Cel mai probabil va fi cineva cu tine in acele zile, dar e bine sa fii pregatita pentru orice. Daca are cine sa-ti gateasca, poti folosi proviziile atunci cand vei ramane singura cu bebe.

3. Sa ai pregatite alimente usor de consumat pentru ca vor fi momente in care va trebui sa mananci cu bebe in brate pentru ca el pur si simplu nu vrea nimic altceva decat pe mami. Pentru astfel de momente, in care ti se si lungesc urechile de foame, e bine sa ai la indemana preparate sau gustari pe care sa le poti manca folosind o singura mana sau pe care sa le bagi in gura dintr-o data.

4. Fa-ti un stoc de farfurii si pahare de unica folosinta. S-ar putea sa ti se para ciudat, dar cand te gandesti cat timp poti salva daca nu stai sa speli vasele, parca merita sa faci asta macar pentru o perioada. Daca nu esti prietena cu plasticul, sunt si vase din materiale biodegradabile.

5. Foloseste comprese cu gheata pentru zona vaginala, dupa nasterea naturala. Putini stiu de acest truc, insa ajuta la reducerea inflamatiei: umple prezervative cu apa, congeleaza-le si apoi foloseste-le pe post de compresa. Sunt mult mai usor de folosit (atentie, se folosesc extern, nu intern!) decat compresele normale pentru ca au forma perfecta pentru a fi tinute intre picioare. Nu uita sa nu aplici "compresa" direct pe piele, ci sa o invelesti intr-un prosop.

6. Apeleaza cu incredere la chilotii postnatali de unica folosinta. Vor fi de mare ajutor in perioada sangerarilor postpartum.

7. Cumpara-ti inca dinainte de naste sutiene mai mari decat masura ta obisnuita si chiar decat masura la care ai trecut in timpul sarcinii. E de preferat sa fie fara sarme sau cusaturi care a te jeneze.

8. Poarta copilul in wrap, sling, port-bebe sau in ce ti se pare tie mai potrivit. El va fi in permanenta aproape de tine, iar tu vei avea mainile libere. Este ideal pentru mamicile care mai au copii acasa.

9. Nu anunta imediat pe toata lumea ca ai venit acasa cu bebe. Aveti nevoie de cateva zile pentru a va obisnui unul cu altul, pentru a incepe sa va formati tabieturi si ultimul lucru de care ai nevoie este un numar mare de musafiri care, pe langa ganduri bune, mai pot aduce si microbi care sa va dea batai de cap in aceasta perioada in care sistemul imunitar al bebelusului este inca foarte slab.

10. Foloseste-te de vizitele pe care le primesti. Apropiatii care vor veni sa va vada pot da si ei o mana de ajutor. Roaga-i ca, in loc de flori sau jucarii pentru bebe, sa aduca fructe, sa te ajute cu unele treburi de prin casa sau chiar sa stea putin cu cel mic pana faci un dus.

11. Cere ajutor ori de cate ori simti ca ai nevoie, desi s-ar putea sa te crezi Wonder Woman si sa crezi ca le poti face singura pe toate.

12. Nu uita ca ai nevoie de o prietena alaturi. De multe ori cand devii mama toata atentia ta se concentreaza pe bebelus, pe a nu da dovada de slabiciune si pe a nu lasa impresia ca o iei pe calea depresiei post partum. Incerci sa iti menajezi partenerul, incerci sa nu ii ingrijorezi pe parinti, asa ca orice crezi ca pare dubios preferi sa tii pentru tine, ceea ce nu e deloc indicat. Nu te izola de prietenele tale. Cel putin una dintre ele te poate asculta si cand ai de spus lucruri minunate, si cand vrei sa vorbesti despre partile mai putin roz ale maternitatii.

Taguri Lauzie

Articole recomandate

Citeste si despre