Nicio femeie nu isi doreste sa nasca prematur, insa 1 din 8 femei se confrunta cu nasterea prematura, inainte de saptamana 37. In aceste situatii este foarte important sprijinul familiei si al prietenilor.
Foto: raising-twins.com
Atunci cand femeile se confrunta cu aceasta experienta neplacuta, a nasterii premature, tot ce pot face este sa se gandeasca la ce nu a mers bine cu respectiva sarcina. Pe cat de greu este, specialistii recomanda mamelor sa se gandeasca la acest lucru ca la o alta experienta a vietii de parinte.
Medicii te pot insa ajuta atat pe tine, cat si pe bebelus, sa treceti cu bine peste aceasta perioada grea. Exista si lucruri pentru care nimeni nu te pregateste in astfel de situatii, lucruri care pot duce la traume severe.
Autoinvinovatirea
Chiar si cateva luni dupa nastere, mamele care aduc pe lume prematur copii se vor invinovati pentru acest lucru. De ce nu au descoperit la timp semnele unei sarcini prematura? Au mancat sau au baut ceva interzis? Acestea si multe altele sunt intrebarile pe care si le pun obsesiv mamele incercate.
Medicii nu iti pot spune nici ei cu exactitate cauzele nasterii premature si, chiar daca le gasesc, nasterea prematura nu a fost din vina ta. Ceea ce conteaza este ca tu si copilul sa treceti cu bine peste aceasta perioada.
Obisnuirea cu sectia de terapie intensiva neonatala
La inceput, sectia de terapie intensiva neonatala ti se va parea un lucru groaznic, insa in scurt timp vei reusi sa faci abstractie de tuburi, masinarii si monitoare si sa iti concentrezi toata atentia asupra puiului tau.
Chiar daca copilul tau este intr-un incubator, acest lucru nu te impiedica sa intri in contact cu el si sa il atingi. Din momentul in care starea lui este stabila, medicii si asistentele medicale te vor lasa sa intri in contact cu bebelusul, sa il atingi sau sa il alinti.
Mamele cu nasteri normale par perfecte
Atunci cand nasti prematur, toate celelalte mame care au avut parte de nasteri normale ti se vor parea perfecte, insa trebuie sa stii ca fiecare parinte se confrunta cu problemele lui.
Incearca sa iti concentrezi toata atentia asupra copilului tau si sa uiti de gandurile negative.
Dificultatea de a parasi spitalul
Atunci cand erai insarcinata iti imaginai cu bucurie momentul in care vei pleca de la spital cu bebelusul tau. Insa, atunci cand va trebui sa iti lasi copilul la spital si tu sa te intorci acasa, va fi un moment foarte dificil.
In unele spitale este permisa si internarea mamei cu copilul, pe intreaga perioada de recuperare, insa daca acest lucru nu este posibil, gandeste-te la alte variante. Poti petrece intreaga zi la spital, alaturi de cel mic, iar seara sa te intorci acasa.
Plansul excesiv
Nasterea prematura te va secatui de energie, iar plansul va face parte din programul tau zilnic, nu numai atunci cand iti vizitezi copilul sau il atingi. Este foarte normal sa plangi in aceste situatii, insa este indicat sa discuti cu medicul daca starile tale se graveaza.
Te poti confrunta si cu depresia postnatala, care afecteaza mai mult de 80% dintre mamici.