Nasterea unui copil este perceputa de majoritatea oamenilor drept un eveniment fericit. Si asta si este! Problema este ca dupa nastere, 10-15% dintre proaspetele mamici dezvolta depresie postpartum, o afectiune mentala care are consecinte serioase asupra mamicii si care poate afecta relatia ei cu nou-nascutul.
Despre despresia postnatala circula numeroase mituri, unele adevarate, altele nu. Prin urmare, atat cadrele medicale, cat si mamicile trebuie sa se informeze corect pe marginea subiectului si sa nu dea crezare oricarei informatii care circula atat in cercurile sociale, cat si in mediul online.
Mitul nr. 1: Este normal sa te simti deprimata dupa o nastere
Realitatea: este normal sa ai schimbari de dispozitie dupa nastere, acestea fiind date de modificarile hormonale. Specialistii afirma ca 60% pana la 80% dintre femei se confrunta cu o stare de tristete inexiplicabila dupa ce au adus pe lume un copil.
A te simti deprimata pentru cateva zile nu este insa acelasi lucru cu a suferi de depresie, in sens clinic. Depresia postnatala afecteaza un procent de 10%-15% din femeile care nasc. Debutul bolii survine de regula in intervalul de o saptamana pana la doua luni dupa aparitia bebelusului in familie.
Mitul nr. 2: Femeile cu depresie postanatala sunt triste si plangacioase
Realitatea: In timp ce unele femei cu depresie postanala dau semne de depresie, altele experimenteaza episoade puternice de anxietate. La o extrema gasim mamicile care isi fac griji si se gandesc ca sunt incapabile sa faca un lucru. La celalalta extrema, se afla mamicile care par complet deconectate de la situatie si pasive. Nu isi pun intrebari despre nimic si actioneaza mecanic atunci cand vine vorba de a avea grija de bebelusi si de ele insele. Sunt private de capacitatea de a simti emotii.
Mitul nr. 3: Depresia postanatala trece de la sine
Realitatea: Majoritatea femeilor cred ca vor reusi cumva sa-si rezolve singure problemele, dar aceasta nu este o strategie inteleapta. Chiar daca depresia postanatala poate trece fara tratament pentru anumite femei, procesul de vindecare este lung, iar acest lucru este in dezavantajul bebelusului. Copilul are nevoie de o mamica sanatoasa si implicata.
Mitul nr. 4: Mamicile care alapteza nu trebuie sa ia antidepresive
Realitatea: Este adevarat ca medicamentele antidepresive au efecte secundare, insa ceea ce conteaza este beneficiul terapeutic. Prin urmare, este indicat sa discuti argumentele pro si contra cu medicul tau. Daca medicatia este absolut necesara, trebuie sa te concentrezi pe faptul ca este mai important sa te faci bine pentru a putea avea grija de copilul tau in mod corespunzator.
Mitul nr. 5: Depresia postanatala apare in primele doua luni dupa nastere
Realitatea: Conform statisticilor, depresia postpartum survine in primele trei luni dupa ce ai devenit mamica. Specialistii spun ca femeile pot manifesta simptome de depresie si la sase luni de la nastere. Acest fapt se explica prin permanentele schimbari hormonale pe care corpul unei femei le sufera dupa ce a adus pe lume un copil. Multe dintre aceste schimbari hormonale survin odata cu alaptatul si revenirea menstruatiei. Pe de alta parte, exista si cazuri de femei care au dezvoltat depresie clinica inca din perioada sarcinii.
Mitul nr. 6: Femeile cu depresie postanatala sunt ambivalente cand vine vorba de avut copii
Realitatea: Depresia postpartum nu trebuie corelata cu dorinta de a avea sau de a nu mai avea copii. Sentimentele pe care le experimenteaza o femeie diagnosticata cu depresie postnatala nu sunt un semn ca ea nu si-ar mai dori alti copii sau ca nu se simte pregatita sa devina din nou mama.
Mitul nr. 7: Depresia postanatala recivideaza la urmatoarea nastere
Realitatea: Este adevarat ca femeile care au suferit de depresie postanala au un risc mai mare de recidiva. Acest lucru nu inseamna insa ca ele vor experimenta cu siguranta un nou episod depresiv la urmatoarea nastere.
Multe mamici jubileaza la gandul de a mai avea un copil. Daca stii ca ai risc de a dezvolta depresie postpartum, cel mai bine este sa inveti sa-i recunosti simptomele si sa ceri sfatul unui specialist pentru a sti cum sa gestionezi situatia, in caz de nevoie.