Odata cu aparitia unui bebelus in familie, parintii trebuie sa faca fata unor responsabilitati pe care nu le-au mai avut pana acum. De cele mai multe ori, acestia isi asuma noile roluri in mod natural si noile sarcini sunt incluse in rutina zilnica. Exista insa cazuri cand aceasta etapa din viata parintilor devine un obstacol greu de trecut, si au nevoie de ajutor.
Am folosit termenul de "parinti" deoarece nu numai mama poate suferi de depresie postpartum, ci si tatal. La mame, din pacate, depresia postnatala este destul de des intalnita si se poate extinde pe o durata lunga de timp. Cazurile de depresie la tati sunt mai rare si apar de obicei in perioada 0-6 luni, cu incidenta mai mare in familiile in care si mama e in stare de depresie sau cei doi sunt la primul copil.
Indiferent daca este materna sau paterna, depresia postnatala poate avea consecinte negative pe termen lung atat asupra copiilor, cat si asupra parintilor, motiv pentru care nu trebuie ignorata.
Cum ajuta masajul bebelusului?
Masajul pentru bebelusi vine in ajutorul parintilor in doua moduri.
- In primul rand, masajul ii ajuta pe acestia sa treaca mai usor peste starea de depresie prin faptul ca le creste stima de sine, ii invata sa comunice cu propriul copil, sa descifreze comportamentul lui, sa il asculte si sa il iubeasca.
- In al doilea rand, masajul ajuta la imbunatatirea relatiei mama-tata-copil si la formarea atasamentului, aspect extrem de important pentru bebelus. Astfel, familia poate beneficia de o viata emotionala echilibrata si ofera un model pozitiv viitorului adult.
Foarte benefice pentru parintii care trec prin starea de depresie, dar nu numai, sunt cursurile de puericultura, cele de masaj sau de muzica pentru bebelusi. Aici, mamicile si taticii pot desfasura o activitate placuta impreuna cu copiii lor, interactionand in acelasi timp cu alte persoane, invatand unii de la altii si sustinandu-se reciproc.
Mirela Dragota
Instructor de masaj pentru bebelusi