Greutatea mamei dupa nastere

/ / Modificat: 2010-11-29
Greutatea mamei dupa nastere
Intrebare:

- Am un copil de 5 luni si problema mea este greutatea mea. Am acumulat in timpul sarcinii peste 20 de kg desi am muncit pana la 8 luni, munca mea presupunand efort fizic si stat in picioare. Acum cu toate eforturile pe care le fac, nu mananc fainoase, paine, dulciuri, prajit, carne grasa, nu manans seara nimic dupa ora 6, beau 2 l de apa pe zi, si mai si alerg zilnic jum de ora, seara, totusi n-am reusit sa dau jos numai 4 kg. Vreau sa mai mentionez ca si alaptez complet. Nelamurire mea este daca este normal sau nu sa se intampla asa ceva sau poate sunt eu suferinda de ceva?

Raspuns:

Scaderea ponderala dupa nastere se realizeaza treptat, depinzand atat de kilogramele acumulate pe parcusul sarcinii cat si de alaptare, regimul alimentar si de activitatea fizica.

In conditiile in care pe parcursul sarcinii gravida ar trebui sa acumuleze in medie 12 kg (fat 3500g, placenta 650g, lichid amniotic 900g, uter 1000g, glande mamare 600g, volum sangvin 1200g, acumulare de lichide 1,7-5 kg si depozite adipoase 2-3 kg) imediat dupa nastere are de obicei ca surplus, greutatea acumulata pe seama cresterii uterine, a glandelor mamare, edemelor si volumului sangvin si depozitelor adipoase.

Eliminarea edemelor acumulate se realizeaza in primele saptamani dupa nastere, revenirea uterului la dimensiunile initiale si reducerea volumului sangvin necesitand uneori mai mult timp.

Reducerea rezervelor adipoase acumulate se face mai rapid la mamele care alapteaza.

Astfel, in mod normal, daca gravida a acumulat in medie 12 kg in timpul sarcinii, daca alapteaza si are o alimentatie echilibrata, ar trebui sa-si recapete greutatea dinainte de sarcina in aproximativ 6 luni.

Insa in cazul in care a acumulat mai mult de 14 kg pe parcursul sarcinii, acest surplus ponderal se realizeaza pe seama rezervelor adipoase ale mamei si scaderea in greutate dupa nastere poate fi mai dificila si de durata.

In acest caz, dupa doar 5 luni de la nastere si avand in vedere faptul ca ati acumulat mai mult de 20 kg, este de inteles faptul ca nu v-ati recapatat inca greutatea dinainte de sarcina. Insa nu v-ati exprimat foarte clar: ati pierdut doar 4 kg din cele "peste 20 acumulate" adica doar cat ati pierdut in momentul nasterii (greutatea copilului, placenta, lichidul amniotic) sau ati pierdut 4 kg din greutatea cu care ati ramas dupa ce ati nascut?

Daca ati pierdut 4 kg din greutatea dupa nastere, atunci este normal: continuati sa va alimentati echilibrat (fara sa neglijati faptul ca pentru mentinerea secretiei lactate aveti nevoie de alimentatie sanatoasa, variata si echilibrata), sa efectuati in continuare exercitii fizice si sa alaptati, si treptat veti scadea in greutate.

Daca insa, sunteti in prima situatie, adica ati pierdut doar cele 4 kg in timpul nasterii si nimic in cele 5 luni ulterioare, atunci ar trebui sa aveti in vedere un consult endocrinologic.

Taguri Dupa nastere Alimentatia dupa nastere

Articole recomandate

Citeste si despre