Vagin largit dupa nastere

/ / Modificat: 2013-12-02
Vagin largit dupa nastere

Largirea vaginului dupa nastere este o conditie medicala comuna in randul femeilor care nasc pe cale naturala. Daca aceasta problema nu este corectata la timp si nu se intervine eficient asupra ei, exista riscul ca relatiile de cuplu sa se raceasca. Sexul devine nesatisfacator, iar barbatul are de suferit de pe urma aceasta. Chiar daca este o problema delicata si jenanta, trebuie sa iei masuri rapide pentru corectia ei imediat dupa ce ai nascut.

Nasterea naturala si vaginul larg

Nasterea naturala presupune un efort substantial pe care il depune musculatura vaginala atunci cand copilul este expulzat. De aceea, este normal ca vaginul sa fie mai larg decat de obicei dupa ce acest proces se finalizeaza.

Totusi, exista si riscul ca peretii vaginului sa se relaxeze si sa nu mai revina la forma de dinainte de procesul nasterii, femeile confruntandu-se cu o conditie medicala care se numeste vagin largit.

Factorii care influenteaza aparitia unui vagin largit dupa nastere

Daca vaginul va reveni sau nu la normal dupa momentul nasterii depinde de mai multi factori. Cele care conduc la mentinerea unui vagin larg sunt:

  • volumul mare bebelusului (un copil mare inseamna si 4.5 kilograme);

  • sarcina multipla (gemelara, tripleta etc.);

  • lipsa exercitiilor Kegel in sarcina (sunt recomandate si inainte de nastere tocmai pentru evitarea acestei probleme.)

Ce efect are vaginul larg dupa nastere asupra cuplului?

Aceasta conditie medicala cu care se confrunta femeia poate fi una extrem de delicata, de aceea comunicarea in cuplu este esentiala pentru intelegerea si depasirea unor tensiuni in sanul relatiei care pot surveni ulterior aparitiei acestei conditii:

  • probleme psihologice in familie;

  • racirea relatiei celor doi parteneri;

  • depresia in cuplu;

  • scaderea sensibilitatii sexuale la barbati;

  • retinerea ejacularii la barbati in timpul contactului sexual (din cauza reducerii stimularii mecanice prin frictiune).

Ce masuri trebuie sa iei?

Daca observi ca te confrunti cu aceasta problema, nu trebuie sa stai pe ganduri. Exista metode de corectare a acestei conditii medicale nefericite.

Exercitii Kegel

Majoritatea specialistilor recomanda aceste exercitii si in timpul sarcinii, tocmai pentru a lucra musculatura planseului pelvian si pentru a o pregati pentru presiunea exercitata asupra ei de catre fat in momentul expulzarii.

Exercitiile Kegel dupa nastere ajuta la restrangerea zonei genitale si ajuta la redarea tonusului muscular care inconjoara uretra, vaginul si anusul. Aceste exercitii au avantajul ca sunt foarte usor de realizat si nu necesita un timp indelungat, nici recuzita speciala sau specialist supraveghetor.

Inainte de a trece la exercitii, trebuie sa identifici muschiul pubococcigian. Acesta este usor de recunoscut si il poti localiza atunci cand te abtii sa urinezi. In acel moment, contracti muschii pentru a strange si a impiedica urina sa iasa.

Simpla contractare a acestor muschi, urmata de o decontractare imediata reprezinta un exercitiu Kegel. Faceti aceste miscari de cate 2 ori pe zi in serii a cate 25 de miscari. Dupa o perioada incepeti sa mariti numarul de contractari si decontractari ale muschilor pubococcigieni incercand sa mentineti pentru 3-5 secunde fiecare contractie si abia apoi sa relaxati muschii.

Daca nu te descurci singura in realizarea lor, poti apela la centre speciale unde se realizeaza exercitiile Kegel sub atenta supraveghere si indrumare a unui specialist.

Vaginoplastia

Daca exercitiile Kegel nu dau roade, atunci te poti reorienta catre chirurgia estetica. Vaginoplastia implica procedura chirurgicala de refacere a vaginului prin stramtarea si sporirea elasticitatii vaginului.

Refacerea vaginului pe cale chirurgicala are mai multe avantaje:

  • amplificarea tinusului vaginal;

  • intarirea musculaturii;

  • mareste puterea de contractie si control;

  • intinerirea vaginala;

  • revigorare sexuala;

  • intarirea plafonului perineal.

Articole recomandate

Citeste si despre