Ce trebuie sa stie proaspetii tatici despre proaspetele mamici

/ / Modificat: 2013-08-22
Ce trebuie sa stie proaspetii tatici despre proaspetele mamici

Desi viitorii parinti se informeaza constant cu privire la tot ce ii asteapta in ingrijirea bebelusului, adesea sunt luati prin surprindere cand vine vorba de comportamentul si reactiile pe care ar trebui sa le aiba unul fata de celalalt, dupa nasterea copilului. Cei mai afectati sunt proaspetii tatici, care nu stiu cum sa se poarte cu proaspetele mamici stresate, obosite si adesea, destul de irascibile.

Taticii trebuie sa fie constienti ca proaspetele mamici sunt cele care poarta povara grea si obositoare a sarcinii si nasterii. Oricat de minunata ar fi experienta de a aduce pe lume un copil, este si plina de greutati si confuzii emotionale care sunt impovaratoare pentru ele. De aceea, taticii trebuie sa se inarmeze cu ceva mai multa rabdare decat de obicei si sa fie intelegatori in fata momentelor ceva mai dificile prin care trec mamicile.

Desi nu s-a inventat inca reteta ideala de comportament pentru proaspatul tatic, exista cateva lucruri pe care ar trebui sa le stie despre proaspata mamica, pentru a o ajuta sa treaca cu bine de perioada grea de dupa nastere, cand viata ei se schimba radical!  

Este extenuata si irascibila

Nasterea copilului este o experienta care atrage dupa sine o multime de trairi confuze si o cantitate foarte mare de stres si oboseala. Travaliul indelung, efortul fizic depus la nastere, noptile nedormite si grija pe care o poarta copilului sunt surse de extenuare si stres care pot face mamica sa devina usor irascibila.

Cel mai indicat este sa nu stai in calea ei cand este nervoasa si sa diminuezi interactiunile cu ea in acele momente. In acest fel, vei diminua riscul aparitiilor unor certuri inutile si deloc constructive in relatia voastra.  

Este speriata si confuza

Desi a asteptat atat de mult momentul in care sa-si tina prima oara bebelusul in brate, dupa nastere, mamica experimenteaza o serie de temeri care ii afecteaza sanatatea emotionala. Apar grijile cu privire la abilitatile de mama, la cum se va descurca cu copilul si la siguranta acestuia, care o preseaza si o fac sa se sperie usor. Ar putea experimenta chiar semne de anxietate in fata carora trebuie sa fii foarte intelegator si atent cu ea.

Ar putea suferi de depresie postpartum

Una dintre principalele probleme medicale care pandesc sanatatea emotionala a mamicilor, imediat dupa nastere, este depresia postpartum. Desi multi confunda simptomele acesteia cu o usoara stare de oboseala si anxietate, acest tip de depresie este o conditie medicala serioasa, care trebuie depistata la timp, intrucat poate pune in pericol atat viata mamei, cat si a bebelusului.

In cazul in care observi ca proaspata mamica este mereu trista, plange din orice si nici nu vrea sa se apropie de bebelus ori sa-l ingrijeasca, exista riscul sa sufere de depresie postnatala. Apeleaza la un psiholog pentru a o ajuta sa depaseasca aceasta experienta neplacuta si sa se bucure din nou de statutul de mama.  

Da vina pe tine pentru orice

Chiar daca la inceput te vei simti nedreptatit pentru faptul ca da vina pe tine pentru orice se intampla in casa, cu bebelusul sau in viata ei, dupa un timp, vei ajunge sa devii imun la toate reprosurile pe care ti le face. Este doar un efect temporar al starii agitate prin care a trecut si a fragilitatii emotionale pe care o traieste.

Important este sa nu iei reprosurile ca pe un afront personal, ci sa incerci sa treci peste ele, pentru a evita potentialele scandaluri inutile.  

Se simte neatractiva si nu are chef de sex

Proaspata mamica trece printr-o perioada dificila dupa nastere, iar stima de sine este prima afectata de urmele sau semnele pe care sarcina le lasa pe corpul ei. Desi nu spune si nu se plange, mamica se simte neatractiva si refuza sa faca sex cu tine din cauza complexelor legate de vergeturi, burtica proeminenta si a kilogramelor in plus capatate in timpul sarcinii.

Este important sa nu te simti ofensat sau nedorit din cauza refuzurilor ei, intrucat nu aceasta este intentia ei. Toate aceste complexe de ordin fizic, plus libidoul scazut specific perioadei de dupa nastere, isi pun amprenta asupra vietii sexuale a mamicii.

Tot ce trebuie sa faci este sa vorbesti deschis cu ea si sa ai suficienta rabdare pana la momentul in care se va simti pregatita sa faca acest pas.  

Pune bebelusul pe primul plan

Proaspata mamica are tendinta de a deveni obsedata de bebelus, dar asta nu inseamna ca nu te iubeste. Pur si simplu, odata cu nasterea copilului, prioritatile in familie se schimba, iar grija pentru bebe devine o obsesie, in special in primele luni dupa nastere. Nu este cazul sa te simti neglijat sau abandonat. Trebuie doar sa ai putina rabdare si, curand, iti vei primi din nou portiile de rasfat cu care erai obisnuit din partea mamicii.  

Are nevoie de odihna si de relaxare

Perioada de dupa nastere este destul de incarcata emotional pentru mamica si destul de obositoare din punct de vedere fizic. Se vede pusa in fata a o multime de lucruri pe care le are de facut in ingrijirea copilului si a treburilor din casa si incepe sa clacheze. Intra in panica, este extenuata si se poate imbolnavi. Are nevoie de relaxare si odihna.

Poti ajuta proaspata mamica doar daca incerci sa ii intelegi si intuiesti nevoile. Stai cu copilul, ajut-o la treburile din casa si permite-i sa se relaxeze, incurajand-o sa faca activitati care ii fac placere. Nu doar ca o ajuti sa se puna mai repede pe picioare dupa nastere, dar ii imbunatatesti si starea de spirit si o faci sa fie energica si vesela in fiecare zi. Esti principalul ei sprijin si trebuie sa simta acest lucru.  

Te iubeste foarte mult, chiar daca nu o arata acum

Cu toate ca este obosita, irascibila, ca tipa la tine si pare sa nici nu te bage in seama atunci cand o strigi, este important sa ai mereu in minte faptul ca te iubeste enorm, ca esti sprijinul ei, dar ca trece printr-o perioada dificila. Acum este momentul sa ii arati cat esti de intelegator si sa dai dovada de o rabdare imensa, pentru a trece cu bine peste aceasta perioada plina de provocari noi si coplesitoare din viata voastra.

Ce alte lucruri ti-ai fi dorit sa stie proaspatul tatic imediat dupa nastere pentru a fi mai aproape de tine si a te ajuta sa treci mai usor peste dificultatile emotionale pe care le-ai experimentat? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Proaspeti tatici Proaspete mamici Proaspeti parinti

Articole recomandate

Citeste si despre