Contractiile postpartum

/ / Modificat: 2013-12-11
Contractiile postpartum

Contractiile postpartum apar in mod firesc dupa nastere si ajuta uterul sa revina la forma initiala de dinainte de a ramane insarcinata. Ele se manifesta si prin dureri de genul crampelor abdominale de la menstruatie.

De ce apar contractiile dupa nastere?

In perioada postpartum uterul depune eforturi de a reveni la marimea si la pozitia initiala. Acest lucru se intampla cu ajutorul contractiilor de dupa nastere. Acestea au rolul de a elimina cheagurile de sange, placenta si resturile care raman in urma procesului nasterii.

In fiecare zi dupa nastere, uterul trece prin procesul prin care revine la forma initiala. Acest proces dureaza intre 4-6 saptamani, termen la care uterul revine complet la marimea si pozitia de dinaintea nasterii.

Ce favorizeaza aparitia contractiilor uterine dupa nastere?

Si alaptarea poate conduce la aparitia crampelor abdominale postpartum. Ea ajuta la involutia mai rapida a uterului prin faptul ca in acele momente se elibereaza oxitocina, care stimuleaza contractiile.

Daca ai mai multi copii, deci nu este prima sarcina a ta, atunci vei resimti si mai puternic aceste crampe sau contractii uterine postpartum. Acest lucru se datoreaza faptului ca uterul va reveni mult mai greu la forma initiala din cauza faptului ca a mai trecut prin aceste experiente, iar organismul va depune un efort mai mare in a-l stimula sa involueze, acutizand odata cu contractiile si durerile.

Factori care intarzie aparitia contractiilor uterine postpartum

Desi contractiile postpartum apar in mod firesc imediat dupa nastere, exista situatii in care producerea lor este intarziata de anumiti factori:

  • travaliul prelungit;

  • anestezia;

  • medicatia de calmante in exces;

  • multiparitatea;

  • nastere dificila;

  • retentia placentei;

  • infectia.

Crampele abdominale postpartum, cum se diminueaza?

Principalul simptom al contractiilor uterine de dupa nastere este durerea sau crampele abdominale. Ele se mai numesc si dureri pospartum. Ele cresc in intensitate pe masura ce mamicile nu sunt la primul copil, multiparitatea fiind o cauza a contractiilor mai severe ale uterului in incercarea de a reveni la forma initiala.

Se poate administra o medicatie de tip calmant pentru reducerea in intensitate a durerilor. De regula aceasta este bazata pe ibuprofen sau acetominophen, dar se pot administra si altele in functie de recomandarea medicului.

Poti apela si la metode naturiste de calmare a acestor crampe, cele mai vehiculate fiind ceaiul de musetel si baile sau masajul cu diverse uleiuri: de lavanda, scortisoara, ghimbir, petale de trandafir etc.

Articole recomandate

Citeste si despre