Cum sa ameliorezi flatulenta dupa nastere

/ / Modificat: 2017-11-03
Cum sa ameliorezi flatulenta dupa nastere

In perioada care urmeaza dupa nasterea unui copil, corpul unei femei se poate confrunta cu diverse schimbari, printre ele numarandu-se si aparitia flatulentei - acumularea excesiva de gaze in intestine si stomac. Uneori se poate intampla ca proaspata mamica sa observe o lipsa de control asupra gazelor intestinale, ceea ce o poate pune in situatii stanjenitoare.

De cele mai multe ori, flatulenta dupa nastere trece de la sine pe masura ce corpul se vindeca iar intestinele isi reiau activitatea normala, insa, pot fi si situatii in care aceasta poate indica o intoleranta alimentara sau alte probleme.

Cauzele flatulentei

Pentru a vedea ce trebuie facut ca sa ameliorezi flatulenta aparuta dupa nastere trebuie sa stii care sunt cauzele - in principal slabirea planseului perineal si constipatia.

Perineul este o grupare de muschi ce sustine organele din abdomen. Daca functioneaza in parametri normali atunci se contracta la activitati precum tusit sau stranutat, insa, daca se slabeste, cum se intampla in timpul sarcinii (sau odata cu varsta), atunci pot sa apara pierderi necontrolate de gaze, urina si chiar fecale.

In timpul nasterii - daca este una pe cale naturala - sfincterul anal poate fi afectat de efortul depus pentru a aduce pe lume copilul, pierderile involuntare de gaze fiind mai frecvent intalnite in primele luni dupa nasterea pe cale naturala.

Iar femeile care au mai mult de un copil pot avea parte de o inrautatire a acestei probleme.

In ce priveste constipatia, aceasta problema se poate instala indiferent de tipul de nastere si presupune si balonare ori disconfort abdominal. De asemenea, constipatia poate fi accentuata de anumite analgezice sau de eventualele suplimente cu fier pe care ti le poate prescrie medicul dupa nastere.

Pentru a combate constipatia este important sa faci miscare - plimbari usoare prin casa macar cinci-zece minute, de cateva ori pe zi, sa eviti alimentele care constipa (covrigi, orez, etc), sa consumi mai multe legume, fructe (prunele sunt foarte eficiente) si cereale integrale, sa bei multe lichide - indeosebi apa (cel putin 2 litri pe zi), sa bei dimineata, pe stomacul gol, doua pahare cu apa sau lichide calde cum ar fi ceai sau apa calda cu lamaie, sa pui pe abdomen o carpa calda.

Ce poti face pentru a scapa de flatulenta

Daca este vorba de constipatie, medicul ti-ar putea indica anumite laxative, alaturi de schimbari alimentare. Daca este vorba despre o slabire a planseului perineal, atunci poti face exercitii fizice special create pentru aceasta zona - exercitiile Kegel.

Anumite alimente pot da si ele flatulenta: fasolea, varza, broccoli-ul, conopida, merele, perele, piersicile, prunele, ceapa, bauturile carbogazoase. De asemenea, guma de mestecat poate amplifica gazele. Pentru a vedea daca acestea apar din pricina alimentatiei, poti incerca sa eviti pe rand aceste alimente.

In cazul in care observi o ameliorare dupa eliminarea unora dintre ele poti renunta pentru o vreme sa le mai consumi, si apoi sa le reintroduci treptat (legumele si fructele enumerate sunt parte dintr-o alimentatie sanatoasa astfel ca evitarea permanenta poate fi luata in calcul doar ca solutie de forta majora).

Semne alarmante

Crampele si disconfortul provocate de gazele abdominale pot fi confundate cu alte dureri care pot indica probleme severe. Pentru a nu ajunge intr-o astfel de situatie, este bine sa stii simptomele care ar trebui sa te alarmeze: febra mai mare de 38 de grade, sangerari neobisnuit de abundente sau scurgeri anormale, varsaturi, dureri mari la nivel abdominal.

Totodata, flatulenta poate indica o intoleranta alimentara, o alergie (care poate sa apara la orice varsta) sau chiar boala celiaca, astfel ca daca observi ca persista timp de mai multe luni dupa nastere, atunci e bine sa mergi la un medic pentru a face anumite investigatii.

Taguri Eructatia, flatulenta, gaze, ragaiala

Articole recomandate

Citeste si despre