Depresia postpartum nu are parte de atentia care i se cuvine. De cele mai multe ori existenta acesteia este negata de membrii familiei care o confunda cu oboseala si dificultatea de adaptare a mamei la noua realitate, insa este mai mult decat atat. Se estimeaza ca una din sapte femei se confrunta cu depresie postpartum care le impiedica sa fie fericite dupa nastere.
Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Kent si publicat in noiembrie 2018 in sciencedaily.com, depresia postpartum apare mai des in cazul mamelor care nasc baieti. Riscul ca acestea sa sufere de depresie postpartum este cu pana la 79% mai mare decat in cazul femeilor care nasc fete. De asemenea, riscul aparitiei depresiei postpartum creste in mod semnificativ daca sunt intampinate dificultati la nastere.
Sistemul imunitar al mamei, un factor important in aparitia depresiei postnatale
Studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea din Kent pe un esantion de 296 de femei, arata ca femeile care au intampinat dificultati la nastere au un risc crescut de a dezvolta depresie postpartum, insa acelasi lucru se intampla si in cazul femelor care nasc baieti.
Desi depresia este asociata cu modificarea nivelului de hormoni, studii recenta sugereaza sa sistemul imunitar al mamei ar juca un rol important in dezvoltarea depresiei postpartum. Exista o legatura stransa intre sistemul imunitar si o zona a creierului care este importanta pentru reglarea starii de spirit si dezvoltarea depresiei.
Cercetarile mai indica faptul ca mediul imun matern difera in functie de sexul bebelusului. In cazul femeilor care asteptau un baiat markerii proinflamatorii erau mai mari decat in cazul femeilor care asteptau o fetita.
Complicatii la nastere cresc riscul de aparitie a depresiei postnatale
Complicatiile aparute la nastere reprezinta un factor de risc in privinta aparitiei depresiei postparum. Este normal ca in cazul unei experiente negative sau traumatice sa existe complicatii a nastere, iar starea de spirit a mamei sa fie afectata.
Potrivit studiului in cazul femeilor care au suferit complicatii la nastere, riscul de aparitie al depresiei este cu 174% mai mare.
Interesant este insa faptul ca, potrivit aceluiasi studiu, in cazul femeilor care aveau o tendinta spre depresie, anxietate si stres, inainte de sarcina, probabilitatea ca acestea sa sufere de depresie postpartum in urma unei nasteri cu complicatii au fost mult mai mici.
Acest lucru se poate datora faptului ca femeile cu risc crescut spre deresie au primit un sprijin postpartum mai mare, deoarece conditia lor era cunoscuta inainte de a da nastere copilului.