Judetul cu mortalitate infantila de trei ori mai mare ca Bucuresti - investitie de 900.000 euro

/ / Modificat: 2024-08-20
Judetul cu mortalitate infantila de trei ori mai mare ca Bucuresti - investitie de 900.000 euro

 

Salvati Copiii doteaza in 2024 maternitatile si sectiile de pediatrie din Regiunea Sud Muntenia cu echipamente de peste 900.000 euro: judetul Calarasi a avut cea mai mare rata a mortalitatii infantile, de aproape trei ori mai mare decat Bucuresti 

  • In anul 2022, rata mortalitatii infantile a aratat discrepantele majore dintre judetele tarii:  judetul Calarasi a inregistrat o rata a mortalitatii infantile de aproape trei ori mai mare decat cea inregistrata in Bucuresti;
  • Dintre cei 178.233 de copii nascuti in 2022, 1.019 nu au supravietuit pana la un an, in multe dintre cazuri fiind vorba despre cauze care ar fi putut fi prevenite sau tratate; 
  • Din 2010 pana acum, Salvati Copiii Romania a dotat maternitatile, sectiile de neonatologie si pediatrie din tara cu aparatura medicala de peste 11 milioane de euro. 

 Organizatia Salvati Copiii Romania a urgentat in anul 2024 programul de dotare a maternitatilor si sectiilor de neonatologie si pediatrie din regiunea Sud Muntenia, cu echipamente medicale in valoare totala de peste 900.000 de euro, printre care ventilatoare de suport respirator, aparat de radiologie, incubator de transport, masa radianta. In regiune, judetul Calarasi a inregistrat o rata a mortalitatii infantile (7 la mia de copii nascuti vii) de aproape trei ori mai mare decat cea inregistrata in Bucuresti (2,5 la mie), ceea ce arata nevoia de dotare a unitatilor medicale din tara.

Salvati Copiii Romania a ajuns anterior in regiunea Sud Muntenia cu alte 177 de echipamente medicale necesare supravietuirii nou-nascutilor, in valoare de 680.044 euro, la maternitatile din: Pitesti, Campulung, Calarasi, Oltenita, Targoviste, Giurgiu, Slobozia, Urziceni, Campina, Ploiesti, Alexandria si Zimnicea. 

O parte importanta a investitiei in dotarea unitatilor medicale de neonatalogie este sustinuta de Fundatia OMV Petrom, prin programul „Impreuna din prima zi’’, in care sunt incluse si dotarile pentru Spitalul Municipal Oltenita, Spitalul Orasenesc Bolintin Vale, Spitalul Judetean de Urgenta Giurgiu, Spitalul Judetean de Urgenta Slobozia, Spitalul de Pediatrie Ploiesti, Spitalul Municipal Campina, Spitalul Judetean de Urgenta Dr. Constantin Andreoiu Ploiesti si Spitalul Judetean de Urgenta Alexandria, in valoare de 820.000 euro. Achizitionarea de echipamente performante este sustinuta, de asemenea, de Transelectrica, Romgaz si persoane fizice.

Principala cauza a mortalitatii infantile este prematuritatea, care inregistreaza o crestere semnificativa in aproape toate tarile lumii. Copiii prematuri au mari sanse de supravietuire si recuperare, daca maternitatea in care se nasc are la dispozitie aparatura medicala adecvata unei interventii rapide. 

Date statistice:

Dintre cei 178.233 de copii nascuti in 2022, 1.019 nu au supravietuit pana la un an, in multe dintre cazuri fiind vorba despre cauze care ar fi putut fi prevenite sau tratate, asta insemnand monitorizare a sarcinii, acces la servicii medicale de calitate pentru mama si nou-nascut si dotarea maternitatilor si sectiilor de neonatologie cu aparatura medicala cat mai performanta, care sa permita diagnosticarea rapida si instituirea unui tratament medical cat mai potrivit.

Potrivit datelor finale ale Institutul National de Statistica-INS, in anul 2022, rata mortalitatii infantile a aratat discrepantele majore dintre judetele tarii. In regiunea Sud Muntenia situatia se prezinta astfel:

•             Judetul Arges - 5,4 la mie;

•             Calarasi – 7 la mie;         

•             Dambovita - 5,8 la mie;

•             Giurgiu  -  6,5 la mie;

•             Ialomita – 3,9 la mie;    

•             Prahova - 5,3 la mie;

•             Teleorman -  6,6 la mia de copii nascuti vii.

Prin comparatie, in Bucuresti, unde sunt cele mai multe maternitati de gradul 3, rata mortalitatii infantile a fost de 2,5 la mia de copii nascuti vii, sub media nationala de 5,7 la mia de copii nascuti vii.

Programul de dotare a maternitatilor si sectiilor de terapie intensiva neonatala este unul major pentru Salvati Copiii. Nimic nu e mai dramatic decat pierderea unui copil din cauza ca maternitatea unde a venit pe lume nu are aparatura medicala de ultima generatie, care sa-l ajute sa devina puternic, pana cand va reusi sa respire singur si sa mearga acasa. Avem in medici cei mai buni parteneri si astfel reusim sa  sprijinim concret sistemul medical cu ceea ce este necesar, exact acolo unde este urgent sa intervenim.”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Organizatia Salvati Copiii.

In perioada 2010 - 2023, Organizatia Salvati Copiii s-a implicat activ in sustinerea sanatatii copiilor si  a mamelor prin proiecte de renovare, modernizare si dotare cu echipamente performante a unitatilor medicale.  Au fost dotate 126 de unitati medicale, sectii de neonatologie, terapie intensiva neonatala, pediatrie si obstetrica-ginecologie, din toate judetele tarii, investind peste 11 milioane de euro. Peste 1.770 de echipamente  au sustinut si facilitat tratamentul a peste 200.000 de copii.

Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2022, Romania se afla pe locul 1 in UE la capitolul mortalitate infantila, arata o statistica Eurostat. Astfel, in 2022 Romania este urmata de Slovacia cu o rata a mortalitatii infantile de 5,4 la mia de copii nascuti vii, Malta cu o rata de 5,3 la mie si Bulgaria, unde rata mortalitatii infantile a fost de 4,8 la mia de copii nascuti vii. La polul opus, cea mai mica rata a mortalitatii infantile este inregistrata in Finlanda cu 2,0 la mia de copii nascuti vii, Estonia si Suedia cu 2,2 la mia de copii nascuti vii, Cehia si Italia cu 2,3 la mia de copii nascuti vii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mortalitatea infantila Studiu salvati copiii Statistici

Articole recomandate

Citeste si despre