Sunt femei care pot alapta fara probleme.Evident ca alaptarea in general trebuie sa se desfasoare fara probleme, altfel specia umana ar fi murit demult.
Dar daca totusi se isca unele, cu putin ajutor, ele se rezolva in majoritatea cazurilor fara ca alaptarea sa trebuiasca sa fie intrerupta.
Infundarea canalelor de lapte sau inflamatia sanului - mastita - este una din problemele care pot aparea in perioada alaptarii.
De obicei la inceput nu este grav: o parte dureroasa sau noduroasa la un san care de cele mai multe ori se poate vindeca si fara tratament.
Durerea se poate insa intensifica si se poate raspandi in tot sanul, in urma careia alaptarea devine dureroasa, iar mama face febra.
De multe ori si mama singura poate sa-si trateze canalele de lapte infundate sau sanul inflamat, dar si daca se trateaza singura sau se adreseaza medicului, atat pentru mama cat si pentru bebelus cel mai bine este daca se continua alaptarea.
Canalele de lapte infundate sau inflamarea sanului - mastita
Intre infundarea canalelor de lapte si inflamarea sanului sunt diferente doar de gradul de inflamare.
Infundarea canalelor este semnalata prin puncte dureroase sau sensibile, respectiv noduli si nu produce febra.
Motivul este ca un canal de lapte nu se goleste cum ar trebui si drept urmare, se inflameaza.
Presiunea din partea partii infundate se exercita si asupra tesuturilor din imprejurimi rezultand inflamarea si acestora.
Se mai numeste si "infundare" si deobicei apare doar la un san.
Daca partea dureroasa sau noduroasa se asociaza si cu febra sau simptome de gripa (oboseala, dureri in maini si/sau picioare, lipsa chefului de viata) se numeste mastita.
Mastita mai poate prezenta simptome ca ameteli sau greturi.
De multe ori se intampla sa se inflameze sanii cand ceilalti membri ai familiei sunt raciti sau au gripa.
La fel ca in cazul infundarii canalelor de lapte, de obicei se intampla doar la un san.
Cauzele mastitei
Este un sentiment de usurare daca cunosti motivele crearii inflamatiei sanului sau infundarea canalelor si poate ajuta la prevenirea lor in viitor.
Inflamarea sanului si blocarea canalelor de lapte se datoreaza de cele mai multe ori urmatoarelor cauze:
- sarirea sau scurtarea uneia/mai multor mese
- presarea sanilor
- apucarea mamelonului incorect de catre copil sau pozitie gresita de alaptare.
Daca din anumite cauze alaptarea se amana sau daca bebelusul nu poate suge timp suficient, se poate ajunge la un san prea plin ceea ce mareste posibilitatea formarii mastitelor.
Daca, de exemplu, mama reduce timpul dedicat alaptarii, bebelusul poate nu va avea destul timp sa goleasca corespunzator sanul, care astfel ramane suparator de plin.
Numarul alaptarilor se reduce daca bebelusul primeste orice fel de adaos din biberon, de exemplu: apa, suc de fructe, lapte praf sau chiar lapte de mama.
Suzeta poate de asemenea cauza probleme pentru ca datorita folosirii ei, bebelusul va petrece mai putin timp la san.
In preajma sarbatorilor sau in vacante se poate intampla ca mama sa fie ocupata si de aceea sa tot amane alaptarea.Sau din cauza lucrului sau invataturii sa fie nevoita sa plece de acasa, ceea ce cauzeaza schimbarea orarului zilnic, sau poate chiar sarirea alaptarii.
In asemenea cazuri este posibil sa trebuiasca sa mulgi laptele (sau sa mulgi mai des), cand esti departe de bebelus.
Se poate intampla ca bebelusul isi schimba obiceiurile de alaptare:
- doarme toata noaptea sau suge mai des intr-o parte a zilei si in cealalta mai rar.
Sau daca bebelusului ii ies dintii, are infectii ale urechii sau este racit.
Ca urmare a neplacerilor cauzate, se poate intampla ca bebelusul sa suga timp mai scurt sau sa nu vrea sa suga deloc.
Sunt bebelusi care in asemenea cazuri fac o pauza mai mare intre 2 supturi, dar de aceea iau frumos in greutate.
Cantitatea de lapte produsa de mama mai devreme sau mai tarziu se adapteaza ciclurilor de supt ale bebelusului, dar pana cand se intampla aceasta trebuie muls laptele daca sanul este prea plin.
Adesea o cauza a mastitei sau infundarii canalelor este strangerea sau presarea sanilor o perioada mai indelungata.
Daca se preseaza o parte din san o perioada mai indelungata, aceasta impiedica circulatia laptelui si poate cauza infectii.
Asemenea presiuni pot fi cauzate de un sutien stramt sau care nu sustine bine sanul, un costum de baie stramt, port-bebe-ul, genti grele sau sacose a caror bretele inguste apasa pe san, buretii din sutien care il fac prea rigid sau tampoanele pentru sani.
Dormitul pe burta, respectiv daca bebelusul doarme pe pieptul tau, presand in timpul suptului sanii provoaca de asemenea presiuni asupra sanilor.
O problema des intalnita este si ca bebelusul apuca sanul incorect sau sta in pozitie gresita.
Daca bebelusul nu apuca bine sanul - adica apuca numai capatul sfarcului si nu circa 3cm si din mamelon - se poate intampla ca nu goleste destul de profund sanul care in acest fel va fi prea plin, sau canalele de lapte nu se golesc uniform.
Daca bebelusul apuca gresit sanul sau are o pozitie gresita in timpul suptului, aceasta poate cauza sensibilizarea sfarcurilor care poate duce de asemenea la amanarea alaptarilor.
Alt motiv mai putin obisnuit poate fi ca bebelusul nu stie sa suga destul de puternic, astfel nu suge eficient (in asemenea cazuri si luarea in greutate este lenta), respectiv epuizarea, starea de stres, anemia, producerea a prea mult lapte, rani pe sfarcuri, folosirea aparatorilor de sani (pe care mama le foloseste in timpul alaptarii), precum si functionarea deficienta a sanilor.
Repetarea infectiilor
Daca mastitele se repeta la un interval de cateva saptamani inseamna deseori ca nu s-a terminat tratarea completa a primei infectii.
Daca medicul a prescris antibiotice, trebuie sa faci tratamentul pana la capat.
Luand in calcul toate posibilele cauze ale mastitei, se poate stabili ce produce infectia.
Intotdeauna poate fi util sa ceri sfatul unui consultant pentru ca el iti poate servi si cu alte motive.
Multe cazuri ale femeilor care sufera de inflamatii cronice ale mamelelor s-au tratat cu succes profilactic, prevenind boala cu antibiotic.
Dupa ce au invins mastita tratand-o printr-o cura de antibiotic, au mai luat antibiotic o data pe zi timp de 2-3 luni, in doza mica, pentru a putea preveni reaparitia infectiilor.
Poate ajuta si schimbarea obiceiurilor de alimentatie.
O lingurita de lecitina luata pe zi impreuna cu mancarea poate preveni reinfundarea canalelor.
In cazul multor mame a ajutat daca nu au consumat mancaruri mult prea grase sau macar au redus proportia acestora.
Abcesul sanului
Abcesul este o punga cu puroi formata in urma infectiilor, care trebuie deschisa sau drenata, dar se poate intampla sa se deschida singura si sa se goleasca.
Din mastita se formeaza rar abcese, probabilitatea este si mai mica daca se incepe imediat tratamentul amintit mai sus.
Daca totusi se formeaza abces, medicul poate decide daca deschide sau dreneaza puroiul si s-ar putea sa o vrea sa o faca in cabinetul lui.
Daca aceasta necesita doar cateva ore, nu trebuie sa stai mult timp departe de copil.
Se poate intampla ca bebelusul sa poate sa suga si din sanul atins, daca bebelusul poate suge fara a atinge cu gura partea deschisa.
Daca deschizatura este in jurul sfarcului, alaptarea trebuie continuata din celalalt san, iar sanul bolnav trebuie muls cu mana pana cand se vindeca abcesul, deoarece umplerea lui nu face bine
Dupa cateva zile probabil ca se va putea alapta si din sanul bolnav.
Se poate si chiar trebuie sa continui sa alaptezi
Au fost vremuri cand atitudinea oficiala a fost ca in caz de mastita, bebelusul trebuie indepartat.
Experienta insa a aratat ca mastita se vindeca mai repede daca sanul nu se poate umple cu prea mult lapte si prin aceasta se reduce si probabilitatea producerii unui abces.
Pana si indepartarea temporara a bebelusului afecteaza mama, in cazuri in care mama nu se simte bine.
Bebelusul e in siguranta pentru ca anticorpii transmisi de laptele de mama il protejeaza de bacteriile infectiei.
In majoritatea cazurilor, atat mamelor care sufera de infundarea canalelor sau mastita, cat si bebelusilor, le este cel mai bine daca nu se intrerupe alaptarea.
Cand trebuie sa te adresezi medicului?
Prin respectarea celor de mai sus, cele mai multe cazuri se amelioreaza in 24 de ore.
Daca nu se intampla totusi acest lucru - febra nu scade sau semnele se inrautatesc - trebuie sa te adresezi medicului, care in cazuri motivate iti poate prescrie antibiotice.
Sunt cateva cazuri in care imediat trebuie sa te adrsezi medicului.
Daca de exemplu amandoi sanii se inflameaza, sfarcul pare infectat, observi sange sau puroi in lapte, apar dungi rosii in preajma zonei inflamate, daca primele semne apar brusc si grav, acestea sunt semne de o infectie bacteriala a sanului care trebuie aratata imediat medicului.
In schimb continuarea alaptarii este cea mai buna atat pentru mama cat si pentru bebelus, chiar daca este nevoie sa iei antibiotice.
Cele mai multe antibiotice se pot lua si in timpul alaptarii.
Si nou-nascutului bolnav se prescriu antibiotice, pe cand prin intermediul laptelui matern ajunge efectiv o cantitate mult mai mica la bebelus.
Daca medicul nu este sigur ca antibioticul prescris se poate lua pe parcursul alaptarii, trebuie intrebat pediatrul si daca mai sunt dubii, trebuie prescris un antibiotic care sigur se poate lua si pe parcursul alaptarii.
Antibioticul trebuie luat pana cand a fost prescris de catre medic, nu ai voie sa intrerupi tratamentul.
Tratamentul
Indiferent daca durerea este pricinuita de infundarea canalelor sau inflamarea sanului, ea trebuie tratata la fel: trebuie tinut sanul la caldura, trebuie alaptat de multe ori din sanul inflamat si trebuie odihna multa.
In urma caldurii se imbunatateste circulatia sanguina, ceea ce grabeste vindecarea.
Pentru aceasta, unele mame folosesc perna electrica, alte mame sticla cu apa fierbinte.
Si masarea partii sensibile ajuta: trebuie inceput de dupa zona inflamata si prin inmuiere in multa apa curata, trebuie indepartate ramasitele de lapte de pe sfarcuri.
Cel mai bun mod pentru aceasta este culcarea pe o parte in apa de baie calda sau, sub un dus cald, in timp ce sanul se inmoaie, masarea usoara a lui.
Masarea se face cu toate cele 5 degete, cu miscari circulare, incepand cu partea neinflamata si ajungand treptat spre sfarcuri.
Imediat dupa caldura si masaj se alapteaza bebelusul sau se pompeaza putin lapte pentru a desfunda canalele de lapte!
Prin alaptare frecventa se poate evita ca sanul sa fie prea plin si poate ajuta sa curga laptele fara dificultati.
Pana cand sanul este foarte sensibil la atingere sau fierbinte, incearca sa alaptezi bebelusul din sanul inflamat cel putin din 2 in 2 ore - si noaptea!
Partea a treia, cea mai importanta, a tratamentului este odihna.
Adesea infundarea unui canal sau inflamarea sanului sunt primele semne ca mama care alapteaza isi ia prea multe responsabilitati si incepe sa se epuizeze, sa oboseasca peste masura.
Daca se poate realiza, renunta la toate treburile gospodaresti si culca-te odata cu bebelusul pana cand nu te simti mai bine!
Daca renuntarea nu este posibila, atunci fa numai lucrurile de maxima necesitate si daca asa reusesti sa-ti faci 1-2 ore libere, petrece-le punand bebelusul la san in timp ce te odihnesti cu picioarele la orizontala!
Sunt si alte moduri prin care poti sa te vindeci mai rapid.
In primul rand, nu purta imbracaminte stramta, in special sutiene!
In al doilea rand asigura-te ca bebelusul suge intr-o pozitie adecvata, respectiv apuca sanul cum trebuie!
Cand bebelusul apuca sfarcul, ai grija sa se aseze vis-a-vis de san, fara intoarcerea capului, si sa-si deschida gura bine, parca ar casca!
Este important sa apuce cu gura cel putin 2,5 - 3cm din mamelon.
In momentul in care il pui la san, bebelusul trebuie sa stea aproape de tot, astfel incat nasul si barbia sa, sa atinga sanul in timpul alaptarii.
Punerea corecta la san si apucarea corecta a sfarcurilor face posibil ca bebelusul sa goleasca mai bine toate canalele de lapte in timpul alaptarilor.
In al treilea rand, merita sa incerci si diferite pozitii de alaptare: daca deobicei alaptezi sezand, incearca sa alaptezi de cateva ori bebelusul in pozitie culcata sau "minge de fotbal"!
In multe cazuri ajuta daca bebelusul este pus pe o patura pe podea sau in mijlocul patului pe o perna mare, iar mama se pune in patru labe de-asupra bebelusului, astfel incat sanii sa atarne in jos.
In acest fel, se poate alapta in pozitia "deasupra copilului".
Sursa foto: freepik