Menstruatia dupa nastere - ce este normal si ce nu

/ / Modificat: 2017-11-08
Menstruatia dupa nastere - ce este normal si ce nu

Faptul ca in timpul sarcinii menstruatia nu exista, se constituie in unul dintre plusurile perioadei de gravidie. In ce priveste revenirea ei, nu exista o regula valabila pentru toate femeile. Momentul depinde de particularitatile organismului fiecarei femei, si de alaptare - daca se face sau nu.

Iata mai jos ce este normal si ce ar trebui sa te alarmeze legat de menstruatia dupa nastere:

Menstruatia dupa nastere: Variatii normale

Daca iti alaptezi bebelusul, atunci menstruatia poate sa apara dupa circa 6-8 luni, chiar si la un an dupa nastere, insa, daca il hranesti cu lapte praf atunci aceasta poate reveni mult mai repede - intre 1 luna si 3 luni (in medie dupa 45 de zile), ceea ce inseamna ca ai putea ramane insarcinata din nou la doar cateva saptamani de la nastere (avand in vedere ca ovulatia precede menstruatia).

Explicatia pentru aceasta diferenta intre alaptare si hrana artificiala este data de faptul ca alaptarea suprima hormonii care declanseaza ovulatia. Mai exact, prolactina, hormonul care este responsabil cu producerea laptelui matern, impiedica activitatea hormonilor reproductivi.

Daca alaptarea se face cu pauze, adica exista intervale mai lungi, de peste 8 ore, in care nu alaptezi, sansele ca menstruatia sa se instaleze mai repede cresc. Asadar, daca bebelusul nu se trezeste noaptea din trei in trei ore ca sa manance, sau folosesti si supliment din lapte praf, s-ar putea ca menstruatia sa apara mai devreme de sase luni.

Unele femei se folosesc de alaptare pe post de metoda contraceptiva insa aceasta nu este suta la suta sigura chiar daca alaptezi copilul ori de cate ori vrea el.

Datele de mai sus reprezinta doar un tipar general. Exceptii pot exista intotdeauna, astfel ca o femeie care alapteaza exclusiv si constant poate sa aiba menstratie chiar si la o luna dupa ce a nascut, pe cand o femeie care foloseste si supliment poate sa aiba menstruatie dupa 3-4 luni.

In cazul in care menstruatia de dupa nastere nu are aceleasi caracteristici ca cea de dinainte, nu te speria. Este ceva normal ca o vreme de cateva luni sa fie diferita: crampe abdominale mai slabe sau mai intense, abundenta mai mare sau mai redusa, mici cheaguri de sange, neregularitate.

Daca menstruatia apare si pe parcursul alaptarii, in timpul manifestarii ei s-ar putea sa observi o reducere a cantitatii de lapte (este doar temporara). De asemenea, s-ar putea ca laptele sa aiba un gust usor diferit, din pricina modificarilor hormonale.

Important de mentionat este si faptul ca, daca ai nascut natural, si vrei sa folosesti tampoane interne, trebuie mai intai sa ai acordul medicului in a le utiliza, pentru a fi sigura ca te-ai vindecat pe deplin si nu produci leziuni.

Cand sa te alarmezi?

Daca menstruatia nu devine regulata dupa cateva luni de la nastere, sau ai avut mai mult de 2-3 menstre foarte abundente (s-a umplut cate un absorbant la fiecare ora, timp de mai multe ore la rand), atunci anunta medicul. S-ar putea sa fie ceva probleme hormonale sau de alta natura. In plus, sangerarea insotita de durere brusca si severa sau de febra aparuta brusc trebuie sa te trimita de urgenta la medic.

De asemenea, daca nu ai menstruatie la trei luni dupa nastere in conditiile in care copilul este hranit numai cu lapte praf atunci ar trebui sa discuti cu un specialist.

Sangerarea imediat dupa nastere

Sangerarea care se instaleaza imediat dupa nastere, indiferent daca ai nascut natural sau prin cezariana, nu este menstruatie. Corpul elimina resturile de sange si tesuturi care au captusit uterul in timpul sarcinii. In primele saptamani s-ar putea sa observi mai multe cheaguri.

Dupa acestea apar lohiile - un lichid transparent sau albicios.

Taguri Menstruatia dupa nastere Recuperare nastere Ciclu dupa nastere

Articole recomandate

Citeste si despre