Cat este de importanta curatarea bebelusului, vaccinarea sau masurarea lui imediat dupa nastere? Va exista timp si pentru aceste practici de rutina, dar prima ora dupa nastere este sacra pentru copil si mama. Nimic nu este mai important decat momentul contactului "piele pe piele".
"Contactul piele pe piele intre mama si bebelusul ei stabilizeaza respiratia si oxigenarea copilului, mentine nivelul de glucoza din sange, stabilizeaza tensiunea arteriala, reduce hormonii de stres, il face sa nu mai planga, promoveaza initierea precoce a alaptarii si mentine temperatura, reducand riscul de hipotermie," explica dr. Constanza Soto Conti, medic la maternitatea "Ramón Sardá" din Argentina.
Importanta contactului timpuriu
Primele 60 pana la 90 de minute dupa nastere sunt mult mai importante decat se crede. Este o perioada deosebit de sensibila in care contactul timpuriu intre mama si copil are efecte pozitive atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.
In acele momente se stabileste ceea ce este cunoscut ca o amprenta afectiva, care favorizeaza legatura dintre cei doi si momentul alaptarii. Alaptatul in prima ora a vietii, este esential pentru perioada care va urma.
In timpul nasterii si doua ore dupa, hormonii mamei si ai copilului creeaza o sinergie. Mama are o secretie semnificativa de oxitocina, iar bebelusul este deosebit de receptiv. Atat de mult incat, daca micutul este lasat gol pe pieptul mamei, acesta se va ghida dupa miros pentru a gasi sanul si a se hrani. Acest lucru este cunoscut sub numele de "breastcrawl."
Un moment sacru pentru a face cunostinta
Este o stare de constientizare linistita, de a face cunostinta, de contact, de miros si atingere care nu ar trebui sa fie intrerupta de niciun fel de interventii, din partea nimanui.
Procedurile de rutina, cum ar fi primele vaccinuri, masuratorile si curatarea bebelusului, pot fi facute si in timpul alaptarii, si pot chiar sa astepte pana la doua ore dupa nastere. Mirosul nou-nascutului produce, de asemenea, o amprenta asupra creierului mamei.
Efecte pe termen lung
Efectele acestui contact in primele ore ale vietii au efecte pozitive pe termen lung. Favorizeaza relatia afectiva, autoreglementarea copilului, cel putin in primul an de viata.
"Aceste prime minute reprezinta o perioada sensibila in timpul careia un contact strans intre mama si nou-nascutul sanatos poate avea efecte pe termen lung foarte pozitive, cum ar fi o mai mare siguranta si o toleranta mai buna la suferinta de separare," a precizat dr. Conti.