Probioticele isi aduc contributia nu numai in promovarea sanatatii sistemului digestiv, ci si in efortul proaspetelor mamici de a slabi. Dupa nastere, cea mai inestetica si neplacuta parte a corpului ramane burtica. Se pare ca probioticele reduc si indeparteaza exact straturile adipoase de la nivel abdominal. Cercetatorii sustin ca au supus unui experiment mai multe femei insarcinate.
Ele au fost impartite in 3 categori corespunzatoare celor 3 trimestre ale unei sarcini. Primul grup a primit doar sfaturi nutritionale si indrumari obisnuite de la specialisti pentru a lua o greutate normala pe toata perioada sarcinii si pentru a asigura dezvoltarea optima a fatului in cavitatea intrauterina. Li s-au facut recomandari alimentare pe care ar trebui sa le urmeze si ce anume ar trebui sa faca, dar au ramas la latitudinea lor alegerile alimentare finale din sarcina.
Al 2-lea grup a primit capsule zilnice de lactobacillus si bifidobacterii - 2 dintre cele mai cunoscute probiotice care ajuta la mentinerea unui echilibru bacterian sanatos in intestine. Al 3-lea grup a primit capsule de tip placebo, dar si consiliere nutritionala de la medici. Toate gravidele au fost cantarite la inceputul studiului si apoi li s-a mai masurat greutatea abia la 12 luni dupa nastere. Acestia au masurat de asemenea si circumferinta taliei fiecarei mamici.
Obezitatea centrala - care apare atunci cand indicele de masa corporala este 30 sau mare si circumferinta taliei mai mare de 80 de cm - a fost descoperita la 25% dintre femeile carora li s-a administrat probiotice in paralel cu sfaturile nutritionale. Nici cele care au fost doar indrumate ce anume trebuie sa consume nu s-au descurcat mai bine la capitolul "recuperare silueta dupa nastere". Obezitatea centrala a fost descoperita la 43% dintre femeile care au primit doar consiliere dietetica. Procentul de grasime corporala medie a fost de numai 28% la mamicile care au primit probiotice, comparativ cu 29% la cele din grupul care au primit sfaturi si de 30% la cele care au primit si una si cealalta.
Mamicile care au luat doar probiotice s-au descurcat cel mai bine si au slabit cel mai mult. Ele au avut si cea mai mica greutate si cel mai mic procent de grasime la nivel abdominal.
Cum actioneaza probioticele asupra slabitului?
Probioticele au inceput sa fie utilizate si cu scopul de reduce in greutate dupa ce specialistii au descoperit ca persoanele supraponderale au un dezechilibru in ceea ce priveste continutul de microorganisme vii din intestine. Ei au comparat continutul si compozitia intestinelor unor persoane cu greutate normala cu cele ale persoanelor supraponderale. S-a descoperit o deficienta a bacteriilor "sanatoase" din tractul digestiv. Medicii nu sunt foarte siguri ca probioticele pot ajuta in ceea ce priveste slabitul, insa ei afirma ca un sistem digestiv sanatos contribuie la o mai buna digerare si metabolizare a alimentelor si astfel la mentinerea unei greutati normale. Nu inseamna ca trebuie sa luati probiotice in exces sau fara noima, dar specialistii sustin ca este indicat sa introduci in alimentatia ta alimente care le contin cum sunt iarutul, sana sau kefirul. Mai exista si alte alimente care contin culturi benefice, insa in cantitati mai mici: banana, ceapa, usturoi.
Ce sunt probioticele?
Fiecare persoana are ceea ce se numeste microflora intestinala compusa din mai multe bacterii "sanatoase". Acestea au mai multe roluri in organism: impiedica dezvoltarea bacteriilor nesanatoase; sintetizeaza vitaminele pe care le primeste organismul; intaresc sistemul imunitar; stimuleaza producerea de imunoglobuline. Probioticele sunt microorganisme vii sau bacterii "sanatoase" care se regasesc in unele alimente sau care pot fi luate, in caz de nevoie, sub forma de capsule. Acestea ajuta la echilibrarea microflorei intestinale.