Stiinta a demonstrat ca proaspetele mamici pot avea incredere in instinctiele lor. Femeile sunt construite pentru aceasta meserie si reusesc sa se descurce sa aiba grija de micutii lor. Trebuie doar sa se concentreze pe micile momente care dovedesc ca acest lucru este adevarat, nu doar in primele luni de viata ale bebelusului tau, ci si in maternitate in general.
Mamele sunt conectate cu bebelusii lor printr-o legatura de netagaduit si au instincte incredibile in ceea ce-i priveste pe acestia. Stiinta incepe sa demonstreze cat de adevarat este acest lucru. Aceste instincte incep inca din timpul sarcinii prin pregatirea mediului perfect pentru ca bebelusii sa se dezvolte. Iata cateva moduri in care stiinta dovedeste ca proaspetele mame pot avea incredere in instinctele lor.
De ce pregatesc mamele un „cuib” inainte de sosirea bebelusului?
Spre finalul sarcinii, o femeie poate fi incapabila sa reziste impulsului de a curata, organiza si pregati casa pentru sosirea bebelusului. Acest instinct matern se manifesta la animale si poate fi observat si la oameni, atunci cand mamele (oameni sau animale) incep sa pregateasca un „cuib” sau un spatiu pentru puii lor, astfel incat acestia sa fie in siguranta atunci cand sosesc. Desi animalele nu vor arunca dolari pe mobilul sau asternutul perfect, instinctul de a pregati un spatiu potrivit pentru noul mostenitor este acelasi pentru toate speciile, iar oamenii nu fac exceptie.
Potrivit unui studiu din 2013, cercetatorii au descoperit ca femeile manifesta comportamente de cuibarit, inclusiv pregatirea spatiului si selectivitatea sociala. Aceste comportamente ating un varf in cel de-al treilea trimestru de sarcina. La fel ca la mamifere, cuibaritul (pregatirea casei) la femei poate avea o functie de protectie. „Crearea unui mediu sigur ajuta la promovarea legaturii si a atasamentului dintre mama si bebelus”, spune Marla Anderson, autorul principal al studiului.
Inima mamei si a bebelusului se sincronizeaza atunci cand sunt impreuna?
Potrivit unui studiu realizat in Israel, cercetatorii au descoperit ca atunci cand mamele si bebelusii se privesc unul pe celalalt, sau interactioneaza, isi coordoneaza ritmurile cardiace in cadrul unor „decalaje mai mici de o secunda”. Studiul a aratat, de asemenea, ca bebelusii de 3 luni si mamele lor isi puteau sincroniza bataile inimii la milisecunde atunci cand impartaseau un zambet. Si, destul de interesant, acest lucru a functionat doar in cazul mamelor cu bebelusii lor, nu si in cazul altor persoane.
De ce miros atat de bine bebelusii nou-nascuti pentru mame si viceversa?
Daca esti parinte, cunosti si iubesti mirosul de nou-nascut. Este imbatator si te face sa te simti cald si pufos. Dar de ce se intampla asta? Se pare ca mirosul bebelusului nostru ne da cu adevarat o lovitura de dopamina. Un studiu publicat in Frontiers in Psychology arata ca mirosul bebelusului nostru aprinde centrele de placere si recompensa ale creierului nostru. Este un raspuns similar cu cel al mancarii delicioase, ceea ce explica de ce vrem sa ne mancam bebelusii pentru ca sunt atat de draguti. Cu toate acestea, pentru a nu comite canibalism, studiul noteaza ca mirosul il motiveaza pe parinte sa aiba grija de bebelus. Mirosul capului copilului este ca o „recompensa biologica”. Din fericire.
Acest miros este unic. Poate fi simtit doar intre mama si bebelus. Un studiu a constatat ca 90% dintre mame pot identifica mirosul copilului lor. Un alt studiu a constatat ca si bebelusii raspund la mirosul mamei lor.
Bebelusii te pot mirosi daca o persoana alapteaza, cand intra in camera
Aceasta recunoastere a mirosului poate incepe in timp ce bebelusul se afla in uter, potrivit unui studiu publicat in Communicative & Integrative Biology. Conform studiului, “relatia emotionala dintre mama si bebelus incepe cu recunoasterea reciproca, care incepe in timpul gestatiei si continua pana la nastere”. „Imprimarea” are loc prin invatare vizuala, auditiva si olfactiva (simtul mirosului). Studiul noteaza ca, incepand din timpul sarcinii, invatarea prin intermediul simtului olfactiv pare sa inceapa in uter pentru ca bebelusul sa-si poata gasi mama dupa nastere. Totul tine de feromoni.
Daca iti alaptezi bebelusul la san, poate ai observat ca, daca te afli undeva aproape de bebelusul tau care doarme, acesta se trezeste brusc, indiferent cat de linistita esti. Te pot mirosi de la un kilometru distanta. Si nu este din cauza ca nu ai avut timp sa faci dus de trei zile. Potrivit lui Sarah Mallin, fosta asistenta medicala in cadrul sectiei de neonatologie si actual director de operatiuni la Boram Postnatal Retreat, mirosul laptelui tau matern este atractiv pentru bebelusi. „Bebelusii isi pot mirosi mamele pentru ca laptele matern are un miros foarte atractiv pentru bebelusi”, spune ea.
Raspund nou-nascutii la vocea mamei lor mai repede decat la cea a altora?
Mallin spune ca pentru ca bebelusul tau ti-a auzit vocea timp de cateva luni de zile, ii este usor sa o recunoasca. Vocea ta este familiara si creeaza un raspuns instinctiv. „Toate acestea le sporesc capacitatea de reactie la vocea mamei lor. Daca un partener a fost in preajma des in timpul sarcinii, este posibil ca si el sa recunoasca si sa fie receptiv la aceasta voce. Receptivitatea poate creste pe masura ce asociaza acest alt om ca fiind cineva care are grija de ei.”
Asadar, nou-nascutii raspund la vocea mamei lor mai repede decat la cea a oricarei alte persoane. Cu toate acestea, potrivit unui studiu al Universitatii din Montreal, vocea mamei va activa preferential si parti din creierul bebelusului responsabile pentru invatarea limbii.
„Semnalele cerebrale au aratat, de asemenea, ca in timp ce bebelusii au reactionat la vocile altor femei, aceste sunete au activat doar partile de recunoastere a vocii din creier”, se arata in studiu.
Studiul a precizat: „Vocea mamei este speciala pentru bebelusi”. Iar „vocea” bebelusului tau este speciala si pentru tine, ca mama.
Proaspetele mamici pot si ar trebui sa aiba incredere in instinctele lor!
„Instinctele umane sunt puternice in orice situatie. Suntem conectati pentru a detecta pericolul sau atunci cand ceva nu este in regula”, spune Mallin. „Acesta este motivul pentru care instinctele sunt atat de importante si, da, mamele ar trebui sa le urmeze.”
Sa speram ca te simti mai increzatoare in noua ta calitate de mama dupa ce ai aflat ca suntem proiectate sa avem grija si sa ne hranim copiii. Ai incredere in instinctul tau matern. Exista un motiv pentru care bebelusul tau are acel zambet special pentru tine, pe care doar tu il poti vedea atunci cand intri in camera. Inimile voastre sunt sincronizate si iubesc mirosul celuilalt. Copilul tau iti iubeste vocea. Iar tu te-ai pregatit pentru sosirea lor cu mult inainte de a se naste. Stiinta dovedeste ca proaspetele mamici pot avea incredere in instinctele lor!
- Surse: baby-chick.com
- Foto: Pexels