Varicele sunt aparitii frecvente, dar inestetice in sarcina. Ele sunt niste firisoare vinetii care apar la suprafata pielii din cauza subtierii peretilor vaselor de sange. Uneori sunt dureroase, dar de cele mai multe ori nu au acest efect.
In majoritatea cazurilor, varicele dispar de la sine la cateva luni dupa nastere. Insa exista mamici care se pricopsesc cu ele pe termen lung. Cum le tratam?
Cum poti scapa de varice dupa nastere?
Daca nu esti printre norocoasele care scapa de ele dupa nasterea bebelusului, poti apela la cateva masuri pentru a estompa aspectul inestetic si durerile cauzate de ele:
- fa zilnic exercitii fizic (ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine);
- ridica talpile si picioarele de cate ori ai ocazia intr-o zi (tine-le la aceeasi inaltime cu trunchiul sau chiar mai sus cand stai intinsa);
- atunci cand stai pe scaun, evita sa stai picior peste picior;
- nu sta intr-un singur loc (fie ca stai pe scaun sau ca stai in picioare) o perioada prea lunga de timp;
- poarta ciorapi sau pantaloni speciali de compresie (se gasesc in farmacii si in magazine specializate in produse medicinale) - ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui;
- aplica creme sau unguente care ajuta la estomparea varicelor si chiar la prevenirea reaparitiei lor;
- daca esti plinuta, vorbeste cu medicul despre o strategie sau un plan de slabit.
Exista metode de indepartare definitiva a varicelor?
Daca varicele nu se imbunatatesc de la sine dupa nastere si nici metodele enumerate mai sus nu dau rezultate, atunci este cazul sa apelezi la medic pentru a incerca o alta optiune terapeutica. Insa trebuie sa stii ca exista posibilitatea recidivei lor chiar si dupa ce se intervine terapeutic.
Medicul care te poate ajuta este cel specializat in afectiuni vasculare. Acesta iti va examina clinic zonele cu varice si iti va spune care sunt optiunile terapeutice, ce implica ele, care sunt riscurile si costurile pe care trebuie sa le suporti.
Interventia chirurgicala de indepartare a varicelor este cea mai des folosita practica medicala in acest scop. Medicina moderna a dezvoltat terapii extrem de evoluate cu rezultate foarte bune. Unele dintre cele mai eficiente sunt ablatia (extirparea) varicelor cu ajutorul radiofrecventei si cea cu laser endovenos. In cazuri mai rare se recurge si la scleroterapie cu spuma. Insa sunt proceduri terapeutice extrem de costisitoare.
Ce se intampla cu varicele dupa nasterea bebelusului?
Varicele care se dezvolta pe pielea ta in sarcina au tendinta sa dispara cam in 3-4 luni dupa nastere. Uneori, acestea pot disparea mai repede, alteori mai tarziu. Este important de stiut ca daca aveai varice si inainte de sarcina, acestea se retrag mai greu sau deloc. Alti factori de risc care asigura caracterul permanent al varicelor dupa nastere sunt:
- cazuri cu varice in familie;
- supraponderalitatea (obezitatea);
- petrecerea unui timp indelungat in picioare sau pe scaun.
Varicele care apar in sarcina se regasesc in special in zona membrelor inferioare, dar uneori se regasesc si pe fata. Ele au forma unei panze de paianjen. Cauza aparitiei lor este pierderea elasticitatii peretilor venelor. De cele mai multe ori nu creeaza disconfort in sarcina si dispar imediat dupa nastere.