Prima si cea mai importanta decizie pe care trebuie sa o ia un cuplu, ideal ar fi inainte de sarcina, este ce medic si ce spital sa aleaga pentru ingrijiri medicale prenatale si nastere. Este o decizie care trebuie luata cu foarte mare atentie deoarece poate influenta:
Vei avea nevoie de ceva timp si energie ca sa gasesti medicul si spitalul potrivit. Insa, aceste decizii importante merita din plin efortul.
Este posibil ca gravida sa-si aleaga maternitatea unde doreste sa nasca?
Majoritatea femeilor sunt urmarite de un medic ginecolog recomandat de medicul de familie si care lucreaza intr-un spital sau policlinica apropiata de domiciliul acestora.
Unele gravide isi ales singure sau la recomadarea altor persoane medicul obstetrician cu care doresc sa nasca si care sa le urmareasca pe tot parcursul sarcinii.
Criterii de selectie a medicului obstetrician si a maternitatii
Exista mai multe criterii in functie de care fiecare gravida isi poate alegematernitateasi obstetricianul cel mai potrivit:
Toate informatiile de mai sus trebuie verificate in prealabil, cu un timp inainte de nastere pentru a evita orice inconveniente.
Comunicarea cu medicul
Motive insuficiente de a alege un anumit medic
Nu este intelept sa alegi un medic doar pentru ca:
Daca ma razgandesc si vreau sa schimb medicul?
Pe masura ce trece timpul, vei invata care sunt nevoile tale. Daca esti ingrijorata si nu ai putut sa rezolvi anumite probleme prin comunicare deschisa si respectuoasa, incepi sa te intrebi daca ai luat decizia corecta. Chiar daca sarcina ta este foarte avansata, poti sa schimbi medicul daca:
Care sunt sansele ca gravida sa nasca cu un alt medic?
Chiar daca gravida are un medic obstetrician care se ocupa de aceasta pe tot parcursul sarcinii, exista posibilitatea ca aceasta sa nasca cu un alt medic. Data probabila a nasterii se stabileste ecografic cu cateva saptamani inainte astfel ca viitoarea mamica poate sa-si faca o programare cu aproximatie mai ales daca trebuie sa nasca princezariana.
Cu toate acestea in majoritatea cazurilor nu se cunoaste data exacta a nasterii si medicul obstetrician este anuntat de obicei la debutul travaliului. Daca medicul este in concediu, nu este de serviciu sau de garda sau este plecat din localitate, atunci gravida va naste cu un coleg al acestuia.
Acest aspect trebuie de asemenea discutat in prealabil cu medicul cu cateva saptamani, zile inainte de nastere.
De asemenea, exista posibilitatea ca medicul obstetrician sa asiste simultan mai multe nasteri, in special atunci cand este de garda. Gravida care se regaseste intr-o astfel de situatie nu trebuie sa devina nelinistita, deoarece orice spital sau clinica respectabila ofera sprijinul necesar pe tot parcursul travaliului, nasterii si imediat dupa acest moment.
O femeie este satisfacuta de cum a nascut daca:
Alegerea unei maternitati sau a unui medic bun care iti ofera acest gen de ingrijire este foarte important pentru ca experienta nasterii sa fie placuta pentru tine!
Alina Sica
Redactor Copilul.ro