Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, UniCredit Tiriac Bank si UNICEF anunta: Maternitatea Bega recunoscuta ca Spital Prieten al Copilului
Reprezentanta UNICEF in Romania si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara se bucura sa anunte recertificarea Maternitatii Bega ca Spital Prieten al Copilului. Acest lucru a fost posibil cu sprijinul financiar al UniCredit Tiriac Bank.
Cercetari nationale desfasurate in perioada 1991 – 2010 arata efectele negative ale intreruperii timpurii a alaptarii, ale ratei reduse de alaptare exclusiva, ale introducerii inadecvate a laptelui de vaca si ale introducerii alimentelor complementare la momente nepotrivite si cu alimente inadecvate. Lipsa instruirii si sprijinirii parintilor cu privire la practicile de ingrijire la domiciliu a copilului, impreuna cu marketingul agresiv al substituentilor de lapte matern ingreuneaza promovarea unei nutritii adecvate si a dezvoltarii sanatoase a copilului. In acest context, UNICEF si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) au lansat Initiativa Spital Prieten al Copilului (ISPC) in anul 1991, intr-un efort comun de a asigura ca toate maternitatile devin centre de sprijinire a alaptarii.
Pentru a fi desemnata Spital Prieten al Copilului o maternitate trebuie sa indeplineasca cei Zece Pasi pentru o alaptare de succes, conditii care, toate, au rolul de a sprijini, promova si proteja alaptarea. Cei 10 Pasi reprezinta standarde internationale de ingrijire pentru mama si nou-nascut si nu presupun conditii hoteliere speciale sau cheltuieli majore, sunt doar reguli de ingrijire.
Maternitatea Bega este inscrisa in Initiativa Spital Prieten al Copilului inca din 1995 si a fost certificata Spital Prieten al Copilului. Din pacate, mai multe dificultati, printre care si cele legate de insuficienta resurselor financiare si umane, au facut dificila mentinerea standardelor. Cu sprijinul financiar al UniCredit Tiriac Bank, Maternitatea Bega a putut sa aplice toti cei Zece Pasi pentru o alaptare de succes si celelalte standarde de practica pentru recertificarea ca Spital Prieten al Copilului.
"Banca noastra are in spate o traditie foarte solida pe zona de responsabilitate sociala, deoarece noi consideram ca este esential sa fim o parte activa din comunitatile in care ne desfasuram activitatea. Parteneriatul cu UNICEF ne onoreaza si ne ajuta sa realizam inca o data acest demers. Ne incurajam clientii sa utilizeze cardul de afinitate UNICEF. Nu numai ca astfel banii lor sunt pe cele mai bune maini, ci si contribuie la un proiect social cu o valoare adaugata foarte mare, prin donatiile efectuate din banii bancii, cu fiecare tranzactie", a declarat Anca Nuta, Director Identitate si Comunicare UniCredit Tiriac Bank.
Banca a lansat la sfarsitul anului 2010 primul card de afinitate UNICEF din Romania. Produsul UniCredit Tiriac Bank se adreseaza tuturor celor care, prin utilizarea cardului la comercianti, doresc sa sprijine initiativa UNICEF privind crearea de saloane mama–copil in maternitatile din Romania. UniCredit Tiriac Bank doneaza din veniturile bancii suma ce reprezinta 1% din valoarea fiecarei tranzactii efectuate cu cardul de afinitate UNICEF la comercianti catre UNICEF. In plus, banca transfera catre UNICEF si 50% din taxa anuala a pachetului de produse UNICEF.
"Suntem mandri ca eforturile noastre au fost incununate de succes si ca astazi putem sa oferim celor mai tineri cetateni din Timisoara cel mai bun start in viata. Maternitatea Bega reprezinta un model de implicare comunitara. Multumim atat UniCredit Tiriac Bank pentru sprijinul material, cat si UNICEF pentru asistenta tehnica. Dorinta mamelor de a sta alaturi de bebelusii lor si de a-i alapta ne-a motivat si incurajat in demersurile noastre", a declarat conf. dr. Constantin Ilie, Sef Clinica de Neonatologie, Maternitatea Bega.
Actiuni intreprinse in cadrul Maternitatii Bega cu sprijinul financiar al UniCredit Tiriac Bank:
- Pregatirea continua a formatorilor si a intregului personal pentru a le informa, educa si sprijini pe mame sa inceapa alaptarea cat mai precoce si de a alapta exclusiv.
- Imbunatatirea conditiilor din saloanele mama–copil: Maternitatea Bega a fost inclusa in programul Ministerului Sanatatii de reabilitare a maternitatilor si au fost demarate lucrari de refacere a infrastructurii. In completarea reabilitarii saloanele mama–copil au fost dotate cu un mobilier inovativ, creat special pentru Spitalele Prietene ale Copilului cu functionalitate si estetica deosebite.
- Educarea gravidelor si lauzelor privind hranirea si ingrijirea copilului: a fost creata o retea TV in saloane si oferite materiale video. Pentru sprijinirea in continuare a mamelor a fost multiplicat si distribuit Ghidul Tinerei Mame. De asemenea, mamele au fost instruite de catre personal cum sa isi ingrijeasca bebelusul.
Rezultate:
Romania are inca un spital in care bebelusii stau impreuna cu mamele lor din primele momente de dupa nastere.
Alaptarea este promovata si incurajata si, prin aceasta, copiii primesc cel mai bun start in viata.
Personalul a dobandit abilitati si informatii suplimentare de a le sprijini pe mame sa isi hraneasca si sa isi ingrijeasca bebelusii.
A crescut gradul de confort al mamelor si copiilor, precum si al mediului de lucru al personalului ca urmare a schimbarii mobilierului.
Intreaga echipa a maternitatii a beneficiat de cursurile de formare.
Toate mamele care au nascut de la inceputul proiectului in maternitate au primit materiale educative.
In prezent, in Romania, sunt inscrise in Initiativa Spital Prieten al Copilului 45 de maternitati din care 31 au statutul Spital Prieten al Copilului. In toate aceste 45 de maternitati se nasc peste o treime din copiii din Romania. In Maternitatea Bega se nasc anual 2500 de bebelusi.
Mai multe informatii despre statutul de Spital Prieten al Copilului, beneficiile alaptarii, precum si despre modul in care puteti sprijini bebelusii prin utilizarea cardului de afinitate UNICEF - UniCredit Tiriac Bank gasiti pe website-ul www.spitalprieten.ro.