Pregatirea pentru internarea in maternitate este un proces amplu, care nu se termina decat in ultimul moment, cand intri in travaliu si urmeaza sa nasti. Pana atunci insa, intotdeauna mai exista cate ceva care trebuie rezolvat sau adaugat listei cu pregatiri pentru internare. Iata cateva lucruri esentiale pe care sa le ai in vedere atunci cand te pregatesti de internarea in spital pentru nasterea bebelusului!
Cu siguranta ca ai bagajul pentru maternitate deja pregatit, aranjamentele facute, dar esti sigura ca nu ai uitat nimic? Daca te apropii repejor de marele moment al nasterii, atunci este cazul sa faci o recapitulare si sa vezi daca esti cu adevarat pregatita, din toate punctele de vedere, pentru internarea in spital. Intotdeauna pot aparea situatii neasteptate, dar daca esti o graviduta perspicace, nu vei lasa nici macar imprevizibilul sa iti distruga armonia de dinainte de nastere si sa-ti umbreasca bucuria de a-ti tine prima oara bebelusul in brate!
Bagajul de maternitate: pentru tine si pentru bebe!
Bagajul de maternitate se imparte in doua sectiuni:
- o parte cu haine si lucruri necesare pentru tine, pentru momentul nasterii si ingrijirea postnatala, cat stai internata;
- o alta parte cu cele necesare pentru ingrijirea nou-nascutului.
Nu toate spitalele asigura produse pentru ingrijirea nou-nascutului - biberoane, lapte, scutece, hainute etc., de aceea este indicat sa fii pregatita! Bagajul de maternitate pentru tine trebuie sa cuprinda urmatoarele lucruri:
- pijamale/camasi de noapte;
- papuci de casa;
- halat;
- chiloti;
- sosete;
- prosoape;
- tampoane pentru san, pentru alaptat, pompa de muls, crema pentru sani cu lanolina (pentru mameloane crapate sau inflamate, in urma alaptarii);
- perna si alte accesorii pentru alaptat;
- sutiene pentru alaptat;
- absorbante/tampoane;
- trusa cu sapun, pasta de dinti, periuta, ata dentara, pieptene, accesorii de par (clame, agrafe, etc.), sampon, crema de corp, antiperspirant;
- trusa de machiaj (minima, cu cateva produse esentiale);
- servetele umede dezinfectante, dar si uscate;
- gustari, apa plata, pahare de unica folosinta;
- carti, reviste.
Bagajul de maternitate pentru bebelus trebuie sa fie format din urmatoarele lucruri:
- hainute de nou-nascut - body, sosetele, botosei, caciulita, pantalonasi, manusi, salopeta etc.;
- scutece pentru nou-nascuti;
- suzeta;
- biberon si tetina;
- sampon sau sapun pentru bebelusi;
- prosopele;
- servetele umede;
- lotiune corp.
Este posibil sa mai ai nevoie de lapte praf, cosulet sau landou pentru bebe si scaun de masina, insa acestea pot fi procurate si aduse la spital si dupa nastere. Daca nu esti sigura ca ai tot ce iti trebuie, vorbeste cu medicul, moasa sau asistenta de la spital, pentru a-ti completa lista cu toate lucrurile necesare la internarea in maternitate.
Alte lucruri necesare pentru internarea in spital la nastere
Nu doar bagajelul tau de maternitate sau al bebelusului este necesar la internare. Trebuie sa mai pui la punct o gentuta cu alte lucruri esentiale, de care vei avea nevoie, la momentul internarii:
- buletinul (C.I.);
- dosarul complet de analize din timpul sarcinii;
- carnetul de gravida;
- carnetul de sanatate;
- cardul de asigurat (daca este cazul);
- adeverinta de la locul de munca;
- portofelul cu bani pentru plata nasterii, internarii si a altor servicii contra cost;
- telefonul mobil si incarcatorul pentru el;
- ceasul;
- aparatul foto etc.
Pe langa toate aceste lucruri pe care trebuie sa le pui la punct, este important sa te interesezi care este cel mai scurt traseu de acasa pana la spital si cum sau cu cine mergi in cazul in care partenerul tau nu este langa tine atunci cand intri in travaliu. Trebuie sa iei in calcul pe cine suni rapid sa aiba grija de copii, daca esti deja mamica, si care este persoana care este disponibila oricand pentru a te ajuta cu transportul si bagajele.
In ultima situatie, poti lua in calcul ideea de a suna la serviciul de ambulanta, mai ales daca exista complicatii sau simti ca este ceva in neregula cu sarcina. Vorbeste cu partenerul tau si ofera-i indicatiile necesare despre ce are de facut in momentul in care te internezi. Pregateste-l si din punct de vedere emotional si psihologic, deorece poate fi o experienta coplesitoare pentru el.
Tu cum te-ai pregatit pentru internarea in maternitate? Ai intampinat situatii imprevizibile? Cum le-ai facut fata? Spune-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!