Salvati copiii lanseaza “Cantec de leagan pentru Polizu” pentru renovarea Maternitatii Polizu din Bucuresti

/ / Modificat: 2024-08-28
Salvati copiii lanseaza “Cantec de leagan pentru Polizu” pentru renovarea Maternitatii Polizu din Bucuresti

 

#CantecPentruPolizu: Salvati Copiii demareaza cel mai amplu proiect de reabilitare si dotare la Maternitatea Polizu: 3 milioane de euro sunt necesari pentru modernizarea Blocului Operator, Sectiei ATI si Obstetrica Ginecologie 4, unde vin pe lume prematuri si de 500 de grame si sunt ingrijite sarcini cu patologii dificile, inclusiv ale gravidelor sub 17 ani

Organizatia Salvati Copiii Romania a demarat lucrarile de renovare si dotare ale Maternitatii Polizu din Bucuresti, unul dintre cele mai complexe proiecte de sustinere a sistemului medical din Romania. Astfel, vor fi modernizate si dotate cu aparatura medicala performanta Sectia de Terapie Intensiva,  Blocul Operator, Sectia Obstetrica Ginecologie 4 si Sectia Neonatologie, costurile totale ridicandu-se la peste 3.000.000 de Euro. Ultimele modificari de renovare in Blocul Operator si Sectia ATI fiind realizate in urma cu 40 de ani, este nevoie sa fie refacute toate circuitele si modernizate spatiile, astfel incat sa ofere siguranta pacientelor. 

Anual, medicii efectueaza aproximativ 3.200 de interventii in Blocul Operator, dintre care peste 1.200 sunt interventii majore, cu un grad ridicat de complexitate. In Sectia de Terapie Intensiva si Blocul Operator ajung anual aproximativ 5.000 de paciente pentru interventii chirurgicale complexe, de la sarcinile cu risc crescut pana la patologii din sfera oncologica.

Pe parcursul anului 2023, la Maternitatea Polizu au venit pe lume 321 de copii prematuri, 5,3% dintre ei la limita viabilitatii, iar cel mai mic prematur care a supravietuit a avut la nastere 540 grame.

Doar la maternitatea Polizu, in 2023, au nascut 162 de mame minore, cu varste intre 12 si 17 ani, sarcinile la varste fragede avand risc de preeclampsie, restrictie de crestere intrauterina  si suferinta fetala. Dintre cele 162 de gravide minore, una avea doar 12 ani, noua dintre ele 13 ani, 18 dintre ele 14 ani, 30 dintre ele 15 ani, 49 aveau 16 ani si 55 aveau varsta de 17 ani.

 Maternitatea Polizu

„Modernizarea sectiilor, progresele tehnologice care implica echipamente performante si proceduri delicate, salvatoare de viata, dublate de profesionalismul echipei medicale pasionate si dedicate, sunt vitale pentru micutii pacienti si pentru pacientele noastre. Schimbarea mediului si oferirea unui spatiu mai prietenos si completarea echipamentelor deja existente vor sustine misiunea noastra de a fi aproape de marii si micii pacienti!”, spune managerul spitalului Conf. Dr. Toader Daniela Oana.

Pentru ca in maternitatea Polizu exista cea mai mare sectie de terapie neonatala pentru prematuri din tara, aici vin sa fie tratate mamele cu patologii diverse din toata tara care aduc pe lume copii prematuri, precum si gravidele cu sarcini cu risc (preeclampsii, sindrom HELLP, placenta praevia etc.).

„Programul de dotare a maternitatilor si sectiilor de terapie intensiva neonatala este unul prioritar pentru Salvati Copiii. Am facut munca de pionierat in domeniu si, dupa 14 ani, programul a devenit unul amplu, atat in comunitatile vulnerabile, cat si in ceea ce priveste intarirea capacitatii spitalelor in salvarea si ingrijirea nou-nascutilor. Avem in medici cei mai buni parteneri si astfel reusim sa sprijinim concret sistemul medical cu ceea ce este necesar, dar eforturile trebuie consolidate cu politici de sanatate coerente si care sa corecteze disparitatile”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Organizatia Salvati Copiii.

 Cântec de leagăn pentru Polizu

Campania de strangere de fonduri „Cantec de leagan pentru Polizu” este semnata de The Drop si aduce sub aceeasi misiune 18 dintre cei mai cunoscuti artisti din Romania (Adi Istrate, Alessandra, Alina Eremia, AMI, Andrei Banuta, Bianca Dragomir, Dayana, Florian Rus, Holy Molly, Iraida, Liviu Teodorescu, Mira, Nicole Cherry, Olivia Addams, Randi, Roxen, Theo Rose si Yuka; cu Alex Cotoi ca producator), din cadrul Global Records, pe o piesa care indeamna la empatie, grija si multa sustinere. 

“E greu sa iti imaginezi prin ce trec femeile si mamele care ajung in Maternitatea Polizu. Absolut toate au nevoie, pe langa implicarea de exceptie a medicilor de astazi, si de un spital care sa le asigure un mediu sigur si curat pentru ele si copiii lor. Stim clar ca vocea si cantecul de leagan al mamei ii ajuta pe cei mici sa se simta mai bine. Singurul sunet care poate pune pe picioare o intreaga maternitate, in schimb, este cel al donatiilor fiecaruia dintre noi. Am luat sunetele din universul unei donatii (tastele, ping-ul de SMS, swoosh-ul de mesaj trimis etc), le-am samplat si transformat in instrumentalul-erou al Cantecului de leagan pentru Polizu, care poate fi auzit atat in spotul de campanie, cat si pe piesa “Sa fim supereroi”, compusa si promovata de 18 dintre cei mai apreciati artisti Global Records.”, Flavia Ionescu, Head of Business The Drop & Mihai Titirig, Creative Director, The Drop

Alatura-te campaniei Cantec de leagan pentru Polizu printr-o donatie de 2 euro lunar, la 8844, cu textul SALVEZ.

Context:

Dotarea precara a sectiilor de terapie intensiva neonatala si a maternitatilor din Romania, precum si intarzierea lucrarilor de reabilitare si modernizare sunt conditii agravante pentru rata ridicata a mortalitatii infantile in Romania, din nou in crestere. Pentru anul 2024, peste 45 de unitati medicale au solicitat sprijinul Organizatiei Salvati Copiii pentru programe ample de reabilitare si modernizare si de dotare cu echipamente medicale performante pentru monitorizarea si evaluarea nou-nascutului, reanimare neonatala si ventilatie, echipamente specifice pentru sustinerea tratamentului intravenos, a alimentatiei enterale si parenterale, echipamente de specialitate, dar si mobilier specific.

Din pacate, Romania continua sa se confrunte cu disproportii sociale semnificative, iar segmentul vulnerabil al populatiei, in special femeile gravide si copiii, se afla in situatii de marginalizare. Tinerele care devin mame la varste fragede se expun la riscuri majore pentru sanatate, precum hipertensiunea arteriala, anemia, nasterea prematura, subponderabilitatea la nastere a  nou-nascutului si depresia post-partum. Fenomenul nasterilor din mame minore reprezinta o vulnerabilitate in plus atat pentru mama, cat si pentru nou-nascut, fenomenul graviditatii in randul minorelor fiind frecvent asociat cu mortalitate infantila crescuta, conform raportului Ministerului Sanatatii (INSP) pentru 2022.

In total, din 2018 pana in 2022, Romania a inregistrat 40.916 nasteri din mame sub 18 ani, dintre care 3.696 au fost la mame care inca nu implinisera 15 ani.

Cu toate ca Romania a dat in 2022 doar 4,59% din nasterile din UE, procentul ajunge la 28,14% pentru nasterile din mame sub 18 ani si la 44,17% pentru cele provenind de la mame care nu au implinit 15 ani. 

Dinamica nasterilor provenind din mame minore, pentru ultimii cinci ani (date Eurostat): 

  • 2018: 8.621 de nasteri de la mame cu varsta sub 18 ani, dintre care 725 de la mame care inca nu implinisera 15 ani;
  • 2019: 8.457 de nasteri de la mame sub 18 ani, 749 de la mame sub 15 ani;
  • 2020: 8.276 de nasteri de la mame sub 18 ani, 731 de la mame sub 15 ani;
  • 2021: 8.024 de nasteri de la mame sub 18 ani, 745 de la mame sub 15 ani;
  • 2022: 7.538 de nasteri de la mame sub 18 ani, 746 de la mame sub 15 ani.

In perioada 2010 - 2023, Organizatia Salvati Copiii s-a implicat activ in sustinerea sanatatii copiilor si a mamelor prin proiecte de renovare, modernizare si dotare cu echipamente performante a unitatilor medicale.  Au fost dotate 126 de unitati medicale, sectii de neonatologie, terapie intensiva neonatala, pediatrie si obstetrica-ginecologie, din toate judetele tarii, investind peste 11 milioane de euro. Peste 1.770 de echipamente  au sustinut si facilitat tratamentul a  peste 200.000 de copii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Salvati copiii Maternitatea polizu

Articole recomandate

Citeste si despre