Anestezia epidurala la nastere

/ / Modificat: 2010-07-14
Anestezia epidurala la nastere

Anestezia epidurala se face lombar, cu anestezic local si este cea mai folosita metoda de anestezie la nastere, incluzand cezariana. Acest tip de anestezie regionala a inlocuit anestezia nervului rusinos si anestezia paracervicala.

Anestezicul folosit (bupivacaina) la epidurala are un efect prelungit si un inceput mai lent decat cele folosite pentru anesteziile locale (lidocaina).

O epidurala poate fi aplicata pentru travaliu si nastere normale, travalii induse, forceps sau nastere cu vacuum, chiar cezariana. Poti sa afli mai multe despre anestezia la nastere si de la instructorul cursului de respiratie pentru nastere.

Cum decurge epidurala

Anestezia epidurala este in mod normal facuta cand stai intr-o parte sau in picioare, dar in pozitiile acestea te apleci usor peste burtica pentru a-i da voie anestezistului sa iti vada mai bine coloana vertebrala.

Zona spatelui este apoi spalata cu o solutie dezinfectanta foarte rece, care te amorteste un pic pentru a nu simti acul epidural intrand in os. Este introdusa o doza de proba, pentru a exista certitudinea ca lichidul este injectat in zona corecta. Acul se scoate apoi, iar in coloana ramane un cateter mic de plastic.

Daca doza de proba este buna, atunci vei fi cuplata la o perfuzie cu anestezic care se va administra in mod constant pana cand cateterul va fi scos. Medicatia din perfuzie se poate schimba de catre anestezist in functie de evolutia nasterii si nevoile tale.

Cum te simti cand faci epidurala?

Procedura in sine este in general descrisa ca fiind undeva intre neconfortabila si foarte dureroasa. Poate fi chiar greu sa te apleci pentru injectare in timp ce ai contractii. Anestezia doare mai tare decat intepatura in sine a acului epidural, deoarece in momentul in care acul este introdus, tu esti deja local amortita.

Majoritatea femeilor descriu intepatura ca o impingere sau izbire a acului de coloana vertebrala. Uneori acul poate atinge un nerv, facandu-te sa simti o usoara durere sau ca piciorul sa iti tresara, fapt care este normal si nu inseamna ca ai paralizat.

Ce simti cu o epidurala in travaliu?

Dupa ce ai nascut, cateterul epidural este scos si dupa aceea exista posibilitatea sa iti mai simti picioarele un pic amorite cateva ore. Uneori, mamele simt ca nu au putere in picioare pentru o perioada mai lunga, iar durerea de spate in zona epidurala ar putea si ea sa apara ulterior.

Riscurile epiduralei

Riscurile epiduralei sunt numeroase. Complicatiile care sunt cel mai des intalnite sunt de tipul scaderii tensiunii arteriale a gravidei, fapt care de obicei poate fi tratat rapid cu medicamente si schimbarea pozitiei corpului. Alte riscuri implica suferinta fatului, malpozitionarea fatului etc. Paralizie, amorteala, lezarea unui nerv si infectiile la mama sunt rare, dar se pot intampla.

Conditii pentru a putea face o anestezie epidurala

Nu oricine poate face o epidurala. Exista mai multe motive fizice sau care tin de personalul medical, de care poate depinde luarea acestei decizii:

  • Anumite medicamente pe care le iei. In special cele anticoagulante pot sa fie un factor decizional in privinta administrarii sau neadministrarii epiduralei.
  • Compozitia sangelui tau. Daca nu este una normala, pot aparea riscuri.
  • Problemele cu spatele. Scolioza sau alte afectiuni asemanatoare ii pot da batai de cap anestezistului atunci cand trebuie sa gaseasca zona ta epidurala.
  • Sangerarile masive sau starea de soc.
  • O infectie la spate. Daca se plaseaza un cateter intr-o zona infectata, aceasta infectie se poate raspandi in coloana ta vertebrala si apoi in tot corpul, amenintand sanatatea ta.
  • Lipsa unui anestezist in spital.
  • Restrictii stabilite de spital. Unele spitale nu dau voie sa se faca anestezie epidurala in anumite cazuri, cum ar fi momentul cand ai ajuns la dilatatia maxima (10cm) sau nu inainte de 4cm.

Alte metode de anestezie regionala

Alte metode de anestezie regionala sunt injectia caudala (in canalul sacral), care este foarte rar folosita, si injectia spinala (in spatiul subarahnoid paraspinal).

Aceasta din urma se poate folosi in cezariana si mai rar pentru nasterile naturale, pentru ca efectul este unul de scurta durata si pot aparea efecte secundare de tipul durerilor de cap. Atunci cand este folosita injectia spinala, gravidele trebuie ingrijite constant si semnele vitale verificate la fiecare cinci minute pentru a detecta si trata o potentiala hipotensiune.

Taguri Anestezie epidurala Epidurala nastere Mituri anestezie epidurala

Articole recomandate

Citeste si despre